Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Buien wolken

Vanmorgen vroeg werd ik wakker van getik tegen het raam. Misschien felle regen of een hagelbui, dacht ik. Ik moet het weten en met de snelheid van een slak kwam ik mijn bed uit en slofte naar het raam, schoof het gordijn opzij en keek naar buiten. Een golf van blijdschap ging door mij heen, want het hagelde, geen grote stenen, maar een flinke hagelbui die mijn tuin wit kleurde. Ik volg de weersituatie nauwkeurig en wist, dat ons weer uit het noorden kwam. Koude noordelijke wind stroomt naar ons land en omgeving.

Dit weertype wordt veroorzaakt wanneer de kern van een hogedrukgebied te westen of noordwesten van Europa ligt. In de koude lucht verschijnt dan een donkere wolkenmassa met plotseling beginnende kortdurende regen- of hagelval en soms onweer. Daarna kon de zon zich weer laten zien tussen enkele cumulus wolken in een staalblauwe hemel, maar uit het noordwesten kwam weer een machtige donkere wolk aandrijven. Het leek wel een grote bloemkool met die uitstulpingen aan de bovenkant. Ik ben verliefd op deze wolken, want ze brengen leven in de brouwerij.

Zal ik wat over die wolk vertellen? In mijn jongensjaren heb ik wolkenstudie gedaan en ik ken dus de naam van elke wolk en dat zijn er heel wat. De machtige wolken waaruit de buien vallen noemen we de Cumulonimbus. Hij is enorm van omvang en verticaal opgebouwd. Het kan in die wolk behoorlijk spoken. Ze ontstaan door opstijgende luchtmassa's en dat komt omdat de bovenlucht zeer koud is, dus de lucht koelt af totdat het condensatie niveau wordt bereikt, waar op dat punt de wolken ontstaan.

In die machtige buienwolken bevinden zich opstijgende en dalende luchtstromen en daaruit kan regen, sneeuw en hagel vallen, en soms met onweer.
Die Cumulonimbus verschijnt altijd aan de hemel nadat het koufront van een depressie is gepasseerd.

Een goed ontwikkelde depressie of te wel een lagedrukgebied kondigt zich aan door een dalende barometer, maar ook door het verschijnen van windveren, vooral die met een krul, aan de westelijke hemel. Daarna wordt de lucht melkachtig dicht en tenslotte verschijnen de regenwolken, de Nimbostratus. Een warmtefront is in aantocht en het gaat langdurig regenen of sneeuwen.

De wind waait meestal uit het zuidwesten en draait bij het passeren van het koufront naar het noordwesten. Dan komt er lucht van noordelijke breedten en die is helder en schoner. Tussen de buienwolken zie je dan een staal blauwe hemel. Ook de temperatuur daalt. Het is allemaal veel ingewikkelder dan wat ik heb opgeschreven.

Hoe ontstaat het weer?
De zon is de oorzaak van al het weer op onze planeet. Ik zal U vertellen, waarom. De aarde is rond en heeft een schuine as van de Noordpool naar de Zuidpool. Het gevolg is dat de zon de aarde niet overal gelijk verwarmt. Door die temperatuur verschillen ontstaan luchtverplaatsingen en dat heeft weer tot gevolg, dat er hoge druk- en lage drukgebieden ontstaan.

Een voorbeeld: In de tropen is het erg warm. Daar zet de lucht uit en stijgt omhoog. Er ontstaat dus een luchttekort op de grond. De luchtdruk daalt daar dus. De opgestegen lucht zal zich verplaatsen, een deel buigt af naar het zuidelijk halfrond en een deel naar het noordelijk halfrond en daalt op een gegeven moment.

Daar zal de lucht de luchtdruk op de grond doen stijgen, want er is daar een teveel aan lucht. Nu is het wel zo, dat er weer lucht naar de tropen terug stroomt, maar met een vertraging ten gevolge van de wrijving van de aarde. Daar wordt de lucht weer verwarmt en herhaalt zich de toestand. Het Azoren hogedrukgebied is daar een voorbeeld van. Daar is de lucht afkomstig van de tropen neergedaald en stijgt de luchtdruk en is het daar mooi weer.

Waar ontstaan de depressies?
Die ontstaan op de Atlantische Oceaan. Koude lucht stroomt uit het noorden en warme lucht stroomt naar het noorden en waar die stromingen op elkaar botsen ontstaan depressies. Dat is een ingewikkeld proces, maar heeft weer te maken met de grote temperatuurverschillen. De warme lucht die daar botst op de koude lucht zal omhoog stijgen.

Stijgende lucht koelt af en er zal op een gegeven moment minder waterdamp kunnen bevatten, zodat er condensatie plaatsvindt en dat zijn kleine druppeltjes en die vormen de wolken. Zo zal een meteoroloog een hele zware studie moeten volgen om weersvoorspellingen te kunnen doen. Wat ik U vertel is allemaal heel summier, maar je hebt wel een indruk.

Schrijver: kees niesse, 25 april 2016


Geplaatst in de categorie: natuur

4.5 met 2 stemmen 112



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)