Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Voer voor psychologen

Bij mijn kortstondig verblijf op deze site viel het me al gauw op dat er bij sommige bezoekers reeds geruime tijd onvrede bestaat over de waardering met cijfers van elkaars inzendingen.
Ik las flink wat van die inzendingen, recente en reeds lange tijd geleden geplaatste, en zag dat goed geschreven bijdragen soms niet eens de 6 haalden terwijl, naar mijn mening, minder goed geschreven betogen met bijna een 10 stonden gewaardeerd.
Over smaak valt niet te twisten.

De vraag rijst wel: wat wil een beoordelaar met het cijfer tot uitdrukking brengen? Houdt het een waardering in van de schrijftechniek of geeft men er mee aan in hoeverre men het eens is met de strekking van het geschrevene? Of wil men er de auteur mee paaien of juist afwijzen?
Op meer dan één plek las ik bij sommige deelnemers de behoefte aan een beargumenteerd oordeel, niet alleen een kaal cijfer maar een reactie met gefundeerde toelichting.
Lijkt me een aannemelijke, legitieme behoefte. Als ik iets heb geschreven wil ik om diverse redenen ook graag weten wat anderen ervan vinden.

Ik heb voorgesteld om onder iedere - aanvankelijk anonieme - inzending 2 beoordelingsbalken te plaatsen, een voor de schrijftechniek, een voor de inhoud.
Om wat beweging in deze kwestie te krijgen heb ik, na contacten met enige ervaren deelnemers aan deze site, enkele recente inzendingen op deze manier beoordeeld. Ik heb, bij wijze van experiment, gescheiden naar techniek en inhoud cijfers gegeven. Hoge cijfers én lage cijfers en gezegd waarom.
Het experiment is me niet overal in dank afgenomen. Het is wel boven verwachting geslaagd, er is behoorlijk beweging gekomen!
Met ook opmerkelijke resultaten.
Argeloos ben ik blijkbaar hier en daar zeer ongepast en aanstootgevend door hiërarchische structuren op de schrijversrots gebanjerd.
Enige auteurs keken meteen verstoord op en voelden zich duidelijk zodanig in hun positie bedreigd dat ze onverwijld overgingen tot het nemen van in hun ogen passende maatregelen.
De een begon te schelden, noemde me ‘schooljuf Ria’, ‘taalkundige goeroe’, ‘zelfbenoemde kenner van schrijfprocessen’. Een ander sloeg op de vlucht om veilig op afstand en ver van het gedoe mij uit de boom te kunnen gaan kijken.
Boeiend om zo te zien hoe een ieder steeds kiest voor zijn eigen favoriete strategie. Zelf houd ik bijvoorbeeld weer erg van feiten en argumenten.
Maar, zoals gezegd, over smaak valt niet te twisten.

Thuis neemt manlief en schrijfvakbroeder mijn schrijfsels vóór ze de deur uitgaan voortdurend en kritisch de maat. En ik de zijne. Streng zijn we, soms bestraffend, omdat we elkaar mogen.
Het is wel eens slikken maar het houdt ons scherp en het behoedt ons voor zelfgenoegzaam scribentelijk narcisme.
We zijn er elkaar dankbaar voor.

Nou, ik ga er maar weer eens vandoor, de volgende interimklus wacht. Ik kom vast nog wel een keertje langs, voor de gezelligheid.
Het ga jullie goed.

Schrijver: Ria den Ek, 15 december 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

0.8 met 13 stemmen 405Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
19 december 2012
Ha ha, dank je Ria, ik zal er volgende keer op letten!
Naam:
Ria den Ek
Datum:
17 december 2012
Rustig nou maar jongens! Wind je toch niet zo op, is nooit goed voor je hart.
Ik heb heus echt wel grote bewondering voor jullie sprankelende schrijfstijl, geloof me nou toch!
En ik héb toch al gezegd dat ik weer weg ging, is ook nooit de bedoeling geweest dat ik langer zou blijven.
Okay, ik ben wat banjerend binnengekomen, maar dat moet toch kunnen heb ik begrepen uit het commentaar van Mohair(7-12-12): ‘bovendien vind ik de provocatieve, stellige toon passen in een column’. En okay, ik heb een ‘soms wat vileine doch geestige wijze van formuleren’ , maar ook dat wordt wel gewaardeerd, begreep ik van Mohair (15-12-12).
En Len, je hebt helemaal gelijk als je stelt (15-12-12): ’Overigens hebben interimmanagers het nu zwaar in Nederland. De gouden jaren van hoge uurtarieven voor gebakken lucht zijn door de crisis voorbij’. Voor mij als broodschrijvende ZZP-er worden de tijden er inderdaad niet makkelijker op, dus als je me nog eens ergens kunt introduceren en daar een goed woordje voor me wilt doen?
Als jullie tussen het teksten boetseren door nog even tijd hebben, schenk je dan ook wat aandacht aan het inhoudelijke van wat ik schreef: de vraag hoe jullie tot een bevredigender manier van beoordelen van elkaars probeersels kunnen komen?
Maar nu moet ik toch echt weg.
Dag.
Oeps, bijna vergeten. In haast, want ik moet zo m’n jongste van de NSO halen: Mohair (15-12-12) in jouw zinsnede ‘word dit je ook niet in dank afgenomen’ mis ik toch echt weer een ‘t’ , let je daar in ’t vervolg zelf ook even op? Maar ach, geeft niet hoor, ’t is maar één lettertje, een knizoor wie darop ledt, ik vercheedt self ook wellis wadt.
Naam:
3D. Kijker
Datum:
15 december 2012
"De een begon te schelden,
noemde me ‘schooljuf Ria’,"

..schelden?


"aanstootgevend door hiërarchische structuren op de schrijversrots gebanjerd."

dit heb ik net ook in een bewering gelezen!


""Om wat beweging in deze kwestie te krijgen heb ik, na contacten met enige ervaren deelnemers aan deze site enkele recente inzendingen op deze manier beoordeeld""

Nieuwkomer...
pas op deze site een blik geworpen,
komt even kijken hier?

Laat me niet lachen!!!
Naam:
J.de Groot
Datum:
15 december 2012
Email:
joke190411hotmail.com
....info missie geslaagd?
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Mevrouw Den Ek, bij uw vertrek zou ik u graag een paar cijfers willen geven. Here are the results of the digital jury:
Voor de inhoud ontvangt u een 4.
Voor de stijl een eh... 6 (voor de moeite, zeg maar).
Ik wens u veel succes in uw verdere carrière!
Naam:
Jacob
Datum:
15 december 2012
De laatste maanden bemoei ik mij niet meer met dat beoordelingsgedoe. Ik duidelijk gemaakt hoe ik het zie en verder vind ik het wel best.
Maar op deze hartenkreet wil ik toch graag reageren en wel door Ria den Ek het advies te geven nooit het reguliere onderwijs in te gaan. Daar krijg je namelijk bij veel vakken constant te maken met discussies over de beoordelingen die je geeft. Vaak verlopen die op aanmerkelijk minder zachtzinnige wijze dan hier het geval is geweest.
Naam:
Mohair
Datum:
15 december 2012
Len Cornelis heeft een soms wat vileine doch geestige wijze van formuleren.Kwestie van stijl. Je kan er ook hard om lachen en erkennen dat je inderdaad nogal voortvarend de site op bent komen suizen en je feedback hebt achtergelaten. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Omdat we nu niet direct staan te applaudiseren hou je het weer voor gezien en ga je er weer snel vandoor. Tja. Je had ook de tijd kunnen nemen om op de kritiek in te gaan en wat langer onder dit gezelschap te verblijven. Als je dit in real life doet: ergens binnenspringen, je kritiek geven en dan weer snel je hielen lichten als niet iedereen het direct met je eens is, word dit je ook niet in dank afgenomen. Beroepsdeformatie noemen ze dat. doen interim-managers ook toch? ;-)
Naam:
Fred
Datum:
15 december 2012
spreekt mij niet aan
Naam:
Len Cornelis
Datum:
15 december 2012
Beste Ria zit wel erg snel op de kast. Bij vleugjes kritische tegenwind, is het bij haar al gauw 'schelden'. Blijkbaar behoedt manlief haar wel voor taalfoutjes. Maar helaas minder goed voor slecht communiceren.

De goedbedoelde aanpak van ons Ria kwan zeker jufferig over. En bleek net zo discutabel als het klakkeloze gecijfer. Overigens hebben interimmanagers het nu zwaar in Nederland. De gouden jaren van hoge uurtarieven voor gebakken lucht zijn door de crisis voorbij. Dus Ria, als u niet een hier bekende blogger bent tenminste, let op uw zaak. Succes!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)