Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Blauwzuur literatuur

Ik heb mijn hele leven aan de literatuur gewijd, omdat ik daar de meest diepzinnige levenszaken in gevonden heb. Niet zo direct als in de filosofie, maar wel met meer romantische beeldspraak en meeslepende filmscènes.

Ik heb heel wat uren in volgestouwde boekhandels rondgedoold, waar ik vaak met unieke kleinoden de deur uit ging. Ik werd vaak high van die hoeveelheden boeken en ik kon maar niet kiezen uit diverse boekwerken, wat mij een enorme kick gaf, dat geworstel in die besluiteloosheid. Soms bladerde ik een beoogd boekwerk wel tientallen keren door om het uiteindelijk af te wijzen. Ik heb wel eens uit pure ellende anarchistisch een bladzijde van een duur boekwerk ingescheurd, wat me gek van extase maakte. Niemand zag het, niemand had het door, maar ik deed het maar lekker toch. Zo heb ik menige dichter gedupeerd. Niet uit afgunst, maar uit wraak op al die debiele literatuurbazen, die denken dat ze de top van literatuurland te pakken hebben, maar mij botweg negeren, terwijl ik verdomme niet voor al die in de watten gelegde showwriters onderdoe, maar zij zijn sociaal gezien handiger en brutaler om uitgevers te boeien en vaak is het slechts simpele vriendjespolitiek.

Blijkbaar is mijn sociale achterstand debet aan mijn karige succes en heb ik slechts een totaal verrotte kruiwagen met een lekke band en hobbel ik als een mopperende Neanderthaler voort. Mijn psychiatrische stigma helpt ook niet echt mee om landelijk door te breken, ook al was dat vroeger anders, denk bijvoorbeeld aan Biesheuvel en Arends, tegenwoordig heerst er een strenger beleid, waar kneuzen geweerd worden. Hoeveel ik ook aan ware literatuur publiceer, mij blijven de belangrijke uitgevers hardnekkig negeren, omdat ik commercieel gezien geen positieve uitstraling heb, omdat ik geen showbink ben, geen tot populariteit beschikbare pion.

Ik ben te gevaarlijk voor de literatuurwereld, want te anti-commercieel en met te extreme, te anarchistische standpunten, te weinig massaal en te elitair. De huidige, populaire schrijvers blijven allemaal keurig binnen de democratische perken en dat spekt hun verkoopcijfers. Mijn schrijfwerk wordt afgedaan als blauwzuur literatuur, het wordt als hoogst giftig beschouwd, terwijl het in de kern de huidige maatschappij op knappe wijze blootlegt en er juist nu grote behoefte is aan blauwzuur literatuur. De uitgevers zijn bange kwezels geworden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.2 met 6 stemmen 160Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
18 november 2015
Ik schaar me bij de club, dat is een vanzelfsprekendheid nietwaar? Ton je reactie moet je uitbreiden en er een Joanan- column van maken! Is jou meer dan toevertrouwd. Onze kruid- roer- me- te- pletter, is dat alleszins waard. Een dagcolumn over hem, gegarandeerd dat ie inslaat als een, OEI dat kan ik beter niet zeggen, jullie snappen ook ZO wel wat ik bedoel hè? En Joanan, was JIJ die knuppel die dat blad verstierde in de boekwinkel, dan wordt je alsnog bedankt!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 oktober 2015
Ton is één van mijn regelfans, jij, Gabriëla, bent zowaar mijn grootste fan, want dat je na een flinke loterijwinst al mijn schrijfsels op papier wilt uitgeven, getuigt van absolute en totale overgave. Alleen het idee al kalmeert en streelt mijn schrijfzwoegende ziel op ultieme wijze.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 oktober 2015
Goed idee van Ton. Waar kan ik inschrijven? Ik schrijf blanco in, geen voorproefje nodig. Die heb ik hier al gezien.

Als ik de loterij win en tijd van leven heb, geef ik al je werken uit met een eigen uitgeverij.

Dat je anti-commercieel overkomt, zou juist een enorme commerciële waarde kunnen hebben in een tijd waar we allemaal overvoerd zijn met commercie en snakken naar authenticiteit.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 oktober 2015
Geef een boek uit en laat mensen van te voren inschrijven (en betalen), zodat je kapitaal hebt voor de drukkosten. Geef ze een sappig hoofdstuk als voorproefje. Geef aan hoeveel je nodig hebt en organiseer het. Eventueel i.s.m. met anderen die je met bepaalde aspecten kunnen helpen. Voordat je verzuurt en de lijkschouwer achterblijft met een groot vraagteken waar toch die amandelgeur vandaan komt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)