Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten over maatschappij

De Content Maatschappij

Tijdens mijn reis op weg naar een nieuw werkzaam avontuur kwam ik vorige week via mijn oud-directeur Frans Boelens in contact met Harold Viscaal, tot eind vorig jaar voorzitter van het MKB in Deventer en tegenwoordig succesvol als organisatie-adviseur met zijn bedrijf Grip op Succes. Na toch wat minder gemotiveerde momenten in de afgelopen maand in mijn zoektocht naar een nieuwe baan op platgetreden paden, was dit een energiegevend en zeer verfrissend gesprek. Hij zette me daarin op een spoor waarbij ik mogelijk mijn passie voor schrijven met werk kan combineren. De wereld van de content marketing.

"Daar kun jij volgens mij jouw creativiteit, taalgevoel en schrijverstalent in kwijt." zei Harold. Ik reageerde: "Ja, allemaal leuk en aardig, maar ik heb natuurlijk geen enkele opleiding in die richting, dus hoe. " Hij antwoordde: "Details. Je zet nu al een berg op de weg. Niet doen. Je talent is jouw grootste kwaliteit. Je beginpunt. En de rest, dat komt allemaal wel. Bovendien is het een markt waar veel toekomst in zit."

Mooi, maar wat is nu eigenlijk content marketing? Goed, we kennen allemaal wel die Heineken reclame met "der Rudi" en zijn: "Eééh, Biertjuh?" Briljant. Iedereen had het erover, imiteerde hem. Op straat, in de kroeg, verjaardagen, waar je ook kwam, overal hoorde je "der Rudi". En Heineken vergrootte er zijn toch al niet geringe naamsbekendheid en marktaandeel mee. En zo zijn er veel meer voorbeelden, in tv reclames, websites etc., waarbij het vooral draait om het inspelen op de behoefte van een bepaalde doelgroep. Dat wordt allemaal veel te technisch voor mijzelf als noob (lees: noep) en vast uitermate boring (lees: boring) voor de lezer van deze column, die de aandacht er nog even bij moet houden (want doelgroep), dus laten we het hier, met of zonder ieders welnemen, voorlopig bij.

Momenteel kijk ik naar "The Loudest Voice". Een serie over Roger Ailes, de oprichter van Fox News in Amerika, een zender die zich via zwaar gekleurde berichtgeving richt op de politieke beïnvloeding van de conservatieve, vaderlandslievende Amerikaan. En al kijkende schreeuwde ik: "Verdorie! Dit is eigenlijk ook content marketing." Op het moment dat ik dat deed, ging niet alleen om 3 uur 's nachts het licht aan bij de buren, maar besefte ik me ook dat er stante pede door gestudeerde content specialisten via Thomas Cook een busreis geboekt werd, met bestemming Walstraat Deventer, met medeneming van hooivorken en brandende fakkels. Want dat is technisch gezien vast niet de juiste term. Content strategie? Mwah. Story telling? Misschien. Social marketing? Hooguit! So, sue me. Kom maar op!

We leven in een content maatschappij. Ailes verwoordt het zo: "De mensen willen niet geïnformeerd worden, maar zich geïnformeerd voelen." Daarin heeft technologie ons uiteraard veel goeds gebracht. Communicatie tussen mensen en machines, het delen van informatie etc. Zo zijn we tegenwoordig allemaal medisch specialist, dankzij het internet. En toch genereert het ook steeds meer negativiteit. Diezelfde technologie is onze moderne Doos van Pandora geworden. 24/7 tv en social media, al dan niet bewust gestuurd (denk bijvoorbeeld aan Cambridge Analytica als het om verkiezingen gaat), push berichten. We lijden met z'n allen aan een ernstige vorm van infobesitas. In your face berichtgeving, de klok rond. En dat gecombineerd met de behoefte aan (h)erkenning, te worden gehoord. We zetten op social media dat we even gaan roken of dat de kat 25 keer heeft gebraakt, alleen 's ochtends al. Alles kan worden gezien en misschien nog wel belangrijker, gezegd.

We wensen elkaar anoniem de meest vreselijke ziektes of erger toe, moedigen haat tegen andersdenkenden aan en dat allemaal onder de noemer van vrijheid van meningsuiting. Op tv zijn woorden die je vroeger niet durfde te uiten of die anders weggebliept werden tegenwoordig de modernste zaak van wereld. Ik weet wel, de nieuwe tijd, net wat u zegt, dat dorp van toen.... Ik ben verre van ouderwets wat dat betreft, maar toch, we worden zo beïnvloed door wat we in deze content maatschappij zien en horen, dat we steeds vaker de ogen sluiten voor de verdeeldheid en de druk die het creëert. Individualisering, meer en meer boosheid tegenover elkaar en naar onszelf en vaak weten we niet eens waarom.

Het heeft niets te maken met welke politieke stroming je aanhangt, of je nu hardcore liberaal of conservatief bent, rechts, links, welke kleur dan ook. Het heeft te maken met ons, wie we zelf zijn vanuit onze ziel. En hoewel de deksel op deze Doos van Pandora nooit meer dicht gaat, is er misschien nog wel tijd om onszelf eens een spiegel voor te houden en proberen terug te keren naar een maatschappij waar respect voor elkaar weer een kernwaarde is. Leven en laten leven, hoe naïef dat wellicht ook mag klinken. Terug te keren naar een niveau waarin we in plaats van transformatie naar kunstmatig intelligent gestuurde robots, weer meer durven te vertrouwen op onze eigen instincten en gevoel voor menselijkheid.

Die verantwoordelijkheid ligt in onze handen. Onze mindset, onze normen en waarden, hoe wij elkaar behandelen, online en in ons dagelijks leven. Zo lang we het respect voor en het geloof in elkaar niet terugvinden, wordt het alleen maar slechter, harder. De vraag is of we niet te ver zijn afgedwaald in een wereld waarin macht, geweld en intolerantie ons gedrag bepalen. Daar kun je over twisten. Maar ik ben niet iemand die gauw de handdoek in de ring gooit. Ik heb er een rotsvast geloof in dat er nog steeds meer goeds dan kwaad is in onze maatschappij en als ik dan ook maar iets kan doen om die balans verder de goede kant op te krijgen, via deze social content marketing commercial bijvoorbeeld, dan draag ik daar heel graag mijn steentje aan bij. Geloof in jezelf en de mensen om je heen. Iedereen wint.

Wij zijn met zijn allen degenen, die niet alleen de grens bepalen, wij zíjn die grens.

Tot zover mijn preek van de week. Voor wie nog ingeschakeld is. Content marketing dus. Waar een positief gesprek over nieuwe wegen dan al niet toe kan leiden.. "Eééh, Biertjuh??"

* Met dank aan Frans, Harold en Heineken voor de inspiratie van deze spiegelcolumn.


Zie ook: https://www.linkedin.com/in/eric-martens2408/

Schrijver: Eric Martens, 25 september 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 803



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)