start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 23.422 inzendingen gevonden.

Wij toch niet?

afbeeldingWilly Brandt, geboren Herbert Frahm, de Duitse SPD politicus die bekend werd door het succes van de Ostpolitik, heeft in 1946 het beleid van Putin voorspeld. Vladimir Putin moest nog worden geboren en de Koude Oorlog, die Brandt zou helpen afbouwen, moest nog beginnen, maar toen al legde de...
Lees meer...

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18-10-2018

Maurits prefereert curling

afbeeldingEr rust geen heil, er rust geen zegen op tafeltennis Nederland. Hoezo? Het blijft onverkort een (kansloze) olympische sport en de overheid heeft alle hulp stopgezet. Op 1 juli onderschreef het Rutte-3 Sport Akkoord een finaal oordeel: pingpongers zijn onmogelijke en onaardige Alleingangers. Ze...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 17-10-2018

Te vroeg naar de bliksem gegaan

afbeelding(voor Nicolas de Staël (1914 - 1955))
Je bent geboren als Nikolaj Vladimirovitsj Staël von Holstein op 5 januari 1914 in Sint-Petersburg. Jouw vader was de Russische luitenant-generaal Baron Vladimir Staël von Holstein en jouw moeder was Lubov Vladimirovna Berednikova, zijn tweede vrouw. Zijn...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 18-10-2018

Meegalmen: Ben ik te min!?

afbeeldingZe zegt: ik kom je zo ophalen, ik zeg, leuk! Wat we geen van beiden op tijd bemerken is de giga file waar we dan in terecht komen. Het gemopper is niet van de lucht en omdat we het hier netjes houden zal ik de iets minder nette bewoordingen achterwege laten! Woorden die, omdat zij ze uit, op mijn...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 16-10-2018, Beoordeling: 10.0 (1)

Lange tenen

afbeeldingMijn vader is een zwart schaap. Rondom de neus wordt hij wat grijs. Dat doet de leeftijd. Mijn moeder is kastanjebruin. Geverfd, omdat ze zo baalt van haar witte vacht. Hoe vaak ik niet heb moeten horen dat je op wit werkelijk alles ziet! Mijn ouders zijn nu zes jaar bij elkaar en hebben zeven...
Lees meer...

Schrijver: Marieke, 17-10-2018

afbeeldingHet zou sporthartverwarmend zijn als de Nederlandse volleybalvrouwen, die de laatste 6 bereikten, nu ook tot de halve finales zouden weten door te dringen.
Met eventuele dank aan Lonneke Sloetjes, de Johan Cruyff van het volleybal.
Lees meer...

Schrijver: Victor S., 13-10-2018, Beoordeling: 7.50 (2)

Zangcarrière

afbeeldingHet was niet omdat de buren graag gluurden, maar helemaal doof waren ze natuurlijk ook niet.
Wat had die Bjarne een prachtige karaoke stem, en waarom zong hij alleen maar in de huiskamer als hij ook met de Voice of Holland mee kon doen met dat warme volume en die krachtige heldere uithalen. Waarom...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 15-10-2018

Laatste nieuws:

Raadselige Roos geeft speelruimte aan amateurschrijvers en -dichters.

Literair Café Venray heeft zijn 25-jarig literaire jubileumjaar afgesloten. Dit betekent, dat men vooruit gaat kijken en de eerste voorbereidingen voor het 26ste seizoen treft. Dus óók die voor de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Met genoegen nodigt men amateurschrijvers en -dichters uit om deel te nemen aan hun literaire wedstrijd.
Het bestuur heeft een traditie in ere hersteld: Een trofee voor de eerste prijswinnaar in de categorieën proza en poëzie én voor de winnaar van de publieksprijs. Iedereen vanaf 18 jaar kan aan de Raadselige Roos schrijfwedstrijd deelnemen door vóór 1 oktober 2018 een prozaverhaal of gedicht in te zenden.

Het thema voor dit jaar is: speelruimte.

Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, voor zowel proza als poëzie.
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan.
Een prozaverhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden.
De inzendingen mogen verder niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn.
Alle literaire bijdrages voor deelname kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafévenray.nl .
Voor de volledige spelregels kunt u terecht op de website: www.literaircafévenray.nl ,webpagina Raadselige Roos.
De prijsuitreiking aan de winnaars van de Raadselige Roos 2018 zal plaats vinden op 20 januari 2019 in Venray.
Raadselige Roos, 17-06-2018
Uitgeverij Jurgen Maas wint Pé Hawinkels Prijs

Uitgeverij Jurgen Maas heeft de Pé Hawinkels Prijs gewonnen. Dit is een nieuwe prijs voor makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken.
De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje te Nijmegen. De in 2013 opgerichte Uitgeverij Jurgen Maas focust zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, en op literaire en journalistieke non-fictie. Aandachtsgebieden zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multiculturele samenleving.

Voor de Pé Hawinkels Prijs kon iedereen een organisatie, project of persoon nomineren. De vraag die aan het publiek gesteld werd: welke schrijver, dichter, vertaler, journalist, filmmaker, uitgever, boekhandelaar droeg de afgelopen tijd met een bijzonder initiatief bij aan de verbreding van de literatuur? Uit al deze nominaties koos de jury – bestaande uit schrijver Nina Polak, redacteur Jasper Henderson en boekverkoper Edith Vroon – Uitgeverij Jurgen Maas als winnaar.

Juryrapport
Het juryrapport meldt over de winnaar: ‘Met zijn werk raakt Jurgen Maas aan iets heel belangrijks. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Jurgen Maas pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. (…) Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van de literatuur op, als wel de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’

Over het initiatief

De Nieuwe Oost (vh Wintertuin) is initiatiefnemer van de Pé Hawinkels Prijs en richt zich als productiehuis nadrukkelijk op ontwikkeling binnen het vakgebied. Met deze prijs wordt vernieuwing in de literatuur beloond en onder de aandacht gebracht. Het betreft een symbolische prijs. Uitgeverij Jurgen Maas ontving op het Wintertuinfestival een speciaal voor de gelegenheid gemaakt kunstwerk van kunstenaar Marina Tadic.

P.H.H. Hawinkels

De Pé Hawinkels Prijs is vernoemd naar de schrijver die 40 jaar geleden overleed. Hawinkels (1942-1977) was in de jaren zestig en zeventig vernieuwend met zijn multidisciplinaire schrijverschap. Hij liet zich niet in een hokje stoppen. Hij schreef proza, poëzie, columns, jazzrecensies, vertalingen (van o.a. Thomas Mann) en songteksten (voor Herman Brood).
Redactie, 27-11-2017
Arnon Grunberg wint Gouden Ganzenveer

Arnon Grunberg heeft de Gouden Ganzenveer 2017 gewonnen. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer gisteravond meegedeeld.
Grunberg is journalist en schrijft ook gedichten, toneel en romans.

De Gouden Ganzenveer wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan het geschreven woord en die bijdraagt aan het maatschappelijk debat.
Vorig jaar won hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte de prijs. Andere winnaars waren Geert Mak, Adriaan van Dis en Remco Campert.

De Academie De Gouden Ganzenveer bestaat uit personen uit de kunstwereld, wetenschap, politiek en bedrijfsleven. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1955 en wordt sinds 2002 jaarlijks toegekend.

De prijs wordt op 6 april uitgereikt.
Nieuwsredactie, 10-01-2017
Onze oud-columnist George Knottnerus
publiceerde via Uitgever Gopher de thriller 'Doodsangst' (ISBN 97890517994) (235 pagina’s) voor een alleszins redelijke prijs van € 17,50.
De redactie beveelt dit boek liefhebbers van een spannend boek graag aan.
Redactie, 16-12-2016
Meer laden...