start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 24.245 inzendingen gevonden.

Bukken

afbeeldingBukken Stef! Nee, niet zo labbekakkerig maar buig die rug naar voren. Dieper Stef.
Het stof ligt lager en daar moet je toch echt doorheen. En nu snuiven en excuus!
Wat zeg je Stef, je mompelt, ik hoor je niet.
Het-spijt-me, dat moet er luid en duidelijk uitkomen anders geloven de mensen je niet.
Lees meer...

Schrijver: Trawant, 20-08-2018, Beoordeling: 10.0 (1)

Jasje uit, meneer

afbeeldingRuim twee jaar geleden vloog ik voor het laatst vanaf Schiphol. Er is veel veranderd, maar dat zal wel aan mij liggen. Waarschijnlijk ben ik een passagier met een afwijkend gedragspatroon: ik reis in m’n uppie, zonder handbagage en ik had last minute een ipb-enkeltje aangevraagd: indien plaats...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 20-08-2018

De wilde jaren van een hete dondersteen

afbeelding(voor Mensje van Keulen)
Je bent geboren als Mensje Francina van der Steen op 10 juni 1946 in Den Haag. In een katholiek gezin. Je had een protestantse vader en een roomse moeder en oma. Jouw roepnaam is Mennie. Jouw broer heet Danny en jouw zusje heet Anneke. Van de openbare HBS moest je naar een...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 20-08-2018

Een rampscenario bij de "Primarkt"?

afbeeldingWe hadden elkaar aanvankelijk ontmoet op een terrasje. Mijn "vriendin" had me vanonder half geloken oogleden en met ogen die eens geweest waren als zomerbloemen; nu dus geloken en voorgoed uitgedoofd, zinloos aan zitten staren, echter wel nieuwsgierig naar bezigheden waarover ik haar niet in kon...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 19-08-2018

Onderweg met wellness

afbeeldingToelichting: op mijn jaarlijkse vakantie in Duitsland viel mij de buitenreclame "In zwei stunden ein neues mensch" op, boekte voor 3 uur en schreef het volgende:
ONDERWEG MET "WELLNESS"
Soms lijkt "Wellness" wel het nieuwe geloven te zijn geworden en werd ik als oud-gelovige getriggerd door de...
Lees meer...

Schrijver: Jean Fermate, 20-08-2018

afbeeldingDoor haar overwinning in Cincinnati op Simona Halep, de nummer één van het vrouwentennis, heeft Kiki Bertens een beslissende stap gezet op weg naar de top 10 van de wereldranglijst en mogelijk naar een plek bij de top 3. Wat zou het een stimulans gaan vormen voor het tennis in het algemeen en...
Lees meer...

Schrijver: Victor S., 20-08-2018, Beoordeling: 9.00 (1)

Violette geblokkeerd

afbeeldingNou dat was me ook wat voor die arme Bjarne. Had hij zo van zijn zomerreces genoten en even vrijaf genomen van het volschrijven van zijn inmiddels beladen erotische dagboekverhalen, noopte de werkelijkheid hem weer tot schrijfarbeid. Want wat was er gebeurd? Violette was met veel bombarie op zijn...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 14-08-2018, Beoordeling: 9.00 (1)

Laatste nieuws:

Raadselige Roos geeft speelruimte aan amateurschrijvers en -dichters.

Literair Café Venray heeft zijn 25-jarig literaire jubileumjaar afgesloten. Dit betekent, dat men vooruit gaat kijken en de eerste voorbereidingen voor het 26ste seizoen treft. Dus óók die voor de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Met genoegen nodigt men amateurschrijvers en -dichters uit om deel te nemen aan hun literaire wedstrijd.
Het bestuur heeft een traditie in ere hersteld: Een trofee voor de eerste prijswinnaar in de categorieën proza en poëzie én voor de winnaar van de publieksprijs. Iedereen vanaf 18 jaar kan aan de Raadselige Roos schrijfwedstrijd deelnemen door vóór 1 oktober 2018 een prozaverhaal of gedicht in te zenden.

Het thema voor dit jaar is: speelruimte.

Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, voor zowel proza als poëzie.
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan.
Een prozaverhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden.
De inzendingen mogen verder niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn.
Alle literaire bijdrages voor deelname kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafévenray.nl .
Voor de volledige spelregels kunt u terecht op de website: www.literaircafévenray.nl ,webpagina Raadselige Roos.
De prijsuitreiking aan de winnaars van de Raadselige Roos 2018 zal plaats vinden op 20 januari 2019 in Venray.
Raadselige Roos, 17-06-2018
Uitgeverij Jurgen Maas wint Pé Hawinkels Prijs

Uitgeverij Jurgen Maas heeft de Pé Hawinkels Prijs gewonnen. Dit is een nieuwe prijs voor makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken.
De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje te Nijmegen. De in 2013 opgerichte Uitgeverij Jurgen Maas focust zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, en op literaire en journalistieke non-fictie. Aandachtsgebieden zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multiculturele samenleving.

Voor de Pé Hawinkels Prijs kon iedereen een organisatie, project of persoon nomineren. De vraag die aan het publiek gesteld werd: welke schrijver, dichter, vertaler, journalist, filmmaker, uitgever, boekhandelaar droeg de afgelopen tijd met een bijzonder initiatief bij aan de verbreding van de literatuur? Uit al deze nominaties koos de jury – bestaande uit schrijver Nina Polak, redacteur Jasper Henderson en boekverkoper Edith Vroon – Uitgeverij Jurgen Maas als winnaar.

Juryrapport
Het juryrapport meldt over de winnaar: ‘Met zijn werk raakt Jurgen Maas aan iets heel belangrijks. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Jurgen Maas pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. (…) Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van de literatuur op, als wel de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’

Over het initiatief

De Nieuwe Oost (vh Wintertuin) is initiatiefnemer van de Pé Hawinkels Prijs en richt zich als productiehuis nadrukkelijk op ontwikkeling binnen het vakgebied. Met deze prijs wordt vernieuwing in de literatuur beloond en onder de aandacht gebracht. Het betreft een symbolische prijs. Uitgeverij Jurgen Maas ontving op het Wintertuinfestival een speciaal voor de gelegenheid gemaakt kunstwerk van kunstenaar Marina Tadic.

P.H.H. Hawinkels

De Pé Hawinkels Prijs is vernoemd naar de schrijver die 40 jaar geleden overleed. Hawinkels (1942-1977) was in de jaren zestig en zeventig vernieuwend met zijn multidisciplinaire schrijverschap. Hij liet zich niet in een hokje stoppen. Hij schreef proza, poëzie, columns, jazzrecensies, vertalingen (van o.a. Thomas Mann) en songteksten (voor Herman Brood).
Redactie, 27-11-2017
Arnon Grunberg wint Gouden Ganzenveer

Arnon Grunberg heeft de Gouden Ganzenveer 2017 gewonnen. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer gisteravond meegedeeld.
Grunberg is journalist en schrijft ook gedichten, toneel en romans.

De Gouden Ganzenveer wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan het geschreven woord en die bijdraagt aan het maatschappelijk debat.
Vorig jaar won hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte de prijs. Andere winnaars waren Geert Mak, Adriaan van Dis en Remco Campert.

De Academie De Gouden Ganzenveer bestaat uit personen uit de kunstwereld, wetenschap, politiek en bedrijfsleven. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1955 en wordt sinds 2002 jaarlijks toegekend.

De prijs wordt op 6 april uitgereikt.
Nieuwsredactie, 10-01-2017
Onze oud-columnist George Knottnerus
publiceerde via Uitgever Gopher de thriller 'Doodsangst' (ISBN 97890517994) (235 pagina’s) voor een alleszins redelijke prijs van € 17,50.
De redactie beveelt dit boek liefhebbers van een spannend boek graag aan.
Redactie, 16-12-2016
Meer laden...