Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Terug naar het verleden

O wee, daar lagen nog maar twaalf kleine turfjes! Saapke's gezicht betrok. Ze begreep wel dat ze heel zuinig moest zijn, want wanneer hadden deze mensen ooit weer geld voor turf? Het schrale weekloon dat de vader thuisbracht was al bijna niet genoeg voor eten en drinken. Om over schoeisel en kleding maar niet te praten.
Bovenstaande is een citaat uit 'Afkes tiental.' een in het verre verleden geschreven boek door Nienke van Hichtum. Onder haar eigen naam Sjoukje Bokma de Boer een tijd getrouwd met Pieter Jelles Troelstra. Troelstra was toen al vooruitstrevend en ruilde zijn vrouw in voor een jonger exemplaar. Het was een geluk voor de vrouw haar formidabele vermogen om de ellende van de toenmalige arbeiders te beschrijven kwam toen pas goed tot zijn recht. Iedereen hoort 'Afkes tiental' gelezen te hebben. Toch zijn ook haar andere boeken de moeite waard.
Met dit korte fragment heb ik een kleine indruk willen geven hoe het toen was.
Het lijkt er echter op dat het weer zo wordt.
De BTW gaat omhoog, de meest onrechtvaardige belasting die bestaat. De minima betalen evenveel als die kakkers uit de grachtengordel. De lonen worden bevroren en de lasten veel hoger. Omdat 'de pil' niet meer vergoed wordt krijgen de mensen meer kinderen. De armoede zal weer als een spook door ons land waren.
Het volk kan geen luxe artikelen meer kopen, veel mensen zullen werkeloos worden omdat de bedrijven failliet gaan.
De uitkeringen mogen ook niet omhoog. We moeten zoveel aan het Verenigd Europa
betalen dat er voor de eigen bevolking maar weinig overblijft.
Eeuwenlang is er gevochten voor de onafhankelijkheid van Nederland. Nu zijn we versjacherd aan Duitsland. Adolf Hitler krijgt posthuum zijn zin.
Ongetwijfeld was Michiel de Ruyter de grootste vlootvoogd aller tijden. Zijn grootste heldendaad verrichtte hij echter door onkunde van een superieur. De raadpensionaris Johan de Witt was ziek en stuurde toen zijn broer Jacob de Witt met de Ruyter mee om die Engelsen goed af te tuigen.
Het leek een goed idee om de Thames op te varen en de kust van het perfide Albion eens flink te teisteren. De ervaren de Ruyter vond het te gevaarlijk en onder normale omstandigheden had hij gelijk gehad. In Engeland was echter grote wanorde zo kon de glorieuze tocht naar Chattam een succes worden. Al was het meer geluk dan wijsheid dat deze inval een succes werd, was het met een andere vlootvoogd toch misgegaan. De Ruyter was een genie! Die missen we nu.
Geniën krijgen nu een uitkering. Die lui hebben we niet meer nodig.
Europa, ons vaderland, beschermt ons. Als we maar stevig betalen.

Schrijver: Eelt, 30 april 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

0.0 met 2 stemmen 93



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rina
Datum:
1 mei 2012
Dit is weer een echte 'Eelt' leuk!
Ik wacht op je tweede boek 'Meer verleden dan toekomst.' Je eerste boek 'Als ik me ophang breekt het touw' heb ik nu al twee maal gelezen.
Schrijf minder columns, dat kan altijd nog

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)