Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Paradox

Het boek " Vervangers " van Michael Marshall Smith is als science fiction geschreven, maar komt nu meer in de buurt van het genre thriller.
Hij beschrijft klonenboerderijen, vervangers van mensen in de buitenwereld.
Hoe er gebruikt wordt gemaakt van het identieke lichaam, het IQ blijft op het niveau van een baby, zij komen verder nooit in aanraking met de buitenwereld of mensen.
Maar wat ze wél weten is de pijn, het verlies, angst. Wanneer ze opgehaald worden, om daarna met een oog minder of een arm of wat stukken huid, uitsluitend daarvoor in leven gehouden te worden.

En dit is nu precies de paradox die ik bedoelde in mijn dagcolumn. Klonen, mensen maken om de zogenaamde originele mensen te genezen en daar gaan eerst ik weet niet hoeveel pogingen aan vooraf. Dan ontwikkel je dus mensen met afwijkingen, gebreken. Zo kan je dus wel aan de gang blijven...
Het boek is maar een voorbeeld hoe ver mensen kunnen gaan. De drang naar perfectie, naar de perfecte mens wat klonen gevaarlijk maakt.
Voorstanders van klonen komen altijd met argumenten aan over gebrek aan donoren, genezen van ziekten, dieren sterven niet meer uit, goed voor de wetenschap en het gaat maar om één reden; geld.

* Het onderwerp klonen even anders verwoord nav reactie van len.

Schrijver: Monique Methorst, 4 april 2013


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.6 met 5 stemmen 435



Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
5 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Monique: het klonen van mensen is alleen in het Midden-Oosten toegestaan, maar het klonen van dieren is voor zover ik weet nergens verboden. Over dat onderwerp gaat het hoofdartikel in het aprilnummer van de Nederlandse editie van National Geographic.

In principe kunnen ze nu verschillende diersoorten terugklonen, maar het belangrijkste risico daarvan is dat ze opnieuw uitsterven omdat de natuurlijke leefomgeving, waarin ze thuishoren, intussen verdwenen is. In dat artikel (16 pagina's lang) staat ook dat ze in principe sabeltandtijgers en mammoeten kunnen terugklonen. Er is al een Russische bioloog die dat wil doen en ze wil uitzetten in een Pleistoceen park in Siberië!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
5 april 2013
Email:
moi636yahoo.com
~Fred; aan de ene kant wel, aan de andere kant ook niet :) het ligt best wel ingewikkeld. Dat schaap was trouwens verre van gezond maar is wel het langst in leven gebleven (de kloon)
~Len; dat geeft toch niet, het komt ook omdat ik het leuk vind, de woordspelingen en dan wordt het wel eens anders gelezen dan ik bedoel. Maar wat een mooi compliment onder mijn column!
~Hendrik: ja, deze wetenschap is zowel fascinerend als eng. Ik zal nooit toestemming geven, maar ze mogen wel alles van mijn lichaam gebruiken voor donororganen.
Er zijn niet veel landen waar het klonen van mensen mag, het zal ook niet lang meer duren nu.
En daar is de wereld niet echt op voorbereid.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
4 april 2013
Inmiddels begrijp ik, dat mijn voorbeeld van nierdonatie bij leven, van een andere orde is dan de beschreven kloonpraktijken in 'jouw' boek. Dus, beste Monique, was ik bij jouw dagcolumn te haastig met mijn vraag. Of de beschreven beelden werkelijkheid worden, weet ik niet. Boeken met doemscenario's behoeven niet altijd gelijk te krijgen.
Naam:
Hendrik
Datum:
4 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hoi Monique, het boek van Smith ken ik niet, maar de praktijken die erin beschreven worden, zijn afschuwelijk. Het menselijk lichaam is voor de zieke geesten die zoiets doen niet meer dan een machine, een ding, een apparaat: als er een onderdeel van kapot is, vervang je hem gewoon door een nog werkend onderdeel van een andere machine. Dat sommigen daar afgrijselijke pijnen door moeten ondergaan, doet voor dergelijke smeerlappen niet ter zake.

Het echte probleem lijkt me hier dat de meeste wetenschappers de mens puur als een lichaam beschouwen. Wat ontbreekt is een mensvisie waarin ook rekening wordt gehouden met de ziel of de psyche van de mens, en met de integriteit daarvan. In het Midden-Oosten is het klonen van mensen trouwens niet verboden. Daarom kon een Amerikaanse arts daar een paar jaar geleden ongestoord 14 menselijke embryo's klonen, waarvan er 11 in de baarmoeders van 4 vrouwen zijn geplaatst. Dat experiment is trouwens mislukt, maar ze zullen beslist doorgaan met dergelijke 'experimenten'.
Naam:
Fred
Datum:
4 april 2013
Dolly, het arme schaap, stierf dus twee keer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)