Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Klein Duimpje

Nederland is rijk aan tradities op vrijwel elk cultureel vlak met of zonder historische achtergrond. Zo ook als het erom gaat handen ineen te slaan, om slachtoffers van een ramp of een zeer ingrijpende gebeurtenis te helpen. Binnen enkele uren zijn, naast het Nederlandse Rode Kruis en andere bekende hulpverlenende instanties in de weer om adequate maatregelen te treffen, uit noodfondsen te putten voor onmiddellijke hulpverlening of het spontaan op touw zetten van nationale acties voor geldinzamelingen. Doel: het lenigen van de ergste nood en het voorzien van de eerste levensbehoeften van de ontheemde slachtoffers.

Twee grote voorbeelden die onnavolgbaar geldinzamelingen wisten te activeren en mensen te motiveren hun hart en hun geldbeurs te laten spreken waren ongetwijfeld Johannes Bodegraven en Mies Bouwman. Johannes Bodegraven, werkzaam bij NCRV-radio was o.a. één van de stuwende krachten achter de schermen, die zich mede inzette voor de slachtoffers van de watersnoodramp die ons land in 1953 trof, maar we kennen hem vooral als “de aartsbedelaar”, die zich vanaf 1961 tot en met 1974 in tv-uitzendingen voor diverse goede doelen inzette. Zijn laatste grote presentatie voor de actie “Geven voor leven” leverde maar liefst een recordbedrag van 68 miljoen gulden op.

Wie van ons herinnert zich niet met een zekere nostalgische vertedering de 23 uur durende televisiemarathon “Open het dorp” van Mies Bouman bij de AVRO, die op 26 en 27 november 1962 veel televisiekijkers dag en nacht aan het toestel gekluisterd hield. Wie van ons heeft niet stiekem een traantje weggepinkt toen zij geëmotioneerd het eindbedrag van ruim 21 miljoen gulden bekendmaakte? Dit en bovenstaand voorbeeld hebben gemeen, dat het om een nationale actie ging ten behoeve van eveneens nationale instellingen of instanties, die voor deze bedragen de zieke of levensbedreigende situaties van onze medemensen weer iets dragelijker konden maken.

Vandaag, 18 november 2013 is, om 06.00 uur, de “Nationale Actiedag” voor de gezamenlijke geldinzameling begonnen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan, die de Filipijnen zeer zwaar en desastreus heeft getroffen. Amper een kwartier na de officiële start maakte het actiecomité al bekend, dat er voor de noodhulp aan de Filipijnen bijna acht miljoen euro was gestort. Ondanks de crisis, waar bij de meesten van ons iedere cent wordt omgedraaid voordat hij wordt besteed, is dit toch wel weer goed nieuws. Voedselbanken moeten sluiten omdat de huur niet meer is op te brengen. Dit feit en meer voorbeelden laten onverlet dat men nu even toch het hart weer laat spreken.

Dit steekt schril af tegen de resultaten van een groot land als Duitsland, waar onlangs in een amusementsprogramma van Carmen Nebel een hulpactie was verweven, bestemd voor onderzoek naar een betere behandeling van jeugdkanker. Na ruim twee uur kon men in de uitzending verheugd de voorlopige eindstand meedelen: ruim twee miljoen euro. Uiteraard was men blij en bijna euforisch. Wij doen het als klein duimpje toch beter; waarin een klein land toch groot kan zijn. Aan dit gegeven doet een heden ingezonden stuk in het AD geen afbreuk, waarin de inzender stelt, niet nog eens te geld te geven; de Nederlandse regering had dit al gedaan door geld en goederen te sturen.

Schrijver: Günter Schulz, 18 november 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.8 met 4 stemmen 193



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)