Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Het geluk is met de dommen

Ook vandaag wordt weer het vaste ritueel gevolgd zoals ik het al jaren doe. Redelijk vroeg uit de veren en terwijl vrouwlief onder de douche duikt kruip ik even achter haar computer om de mails en het voorblad van nederlands.nl door te nemen. De computer van mijn vrouw? Zeker weten, want zij heeft een meer recente en snellere desktop met een aanmerkelijk kortere opstarttijd dan die van mij. Aangezien ik de gewoonte heb de lengte en de volgorde van het systeem visueel te volgen, schrik ik deze keer dan ook enorm. Ná het logo van Windows en nog vóór het blauwe welkomstscherm krijg ik een aantal regels met witte letters op een zwarte achtergrond te zien. Te laat, om de regel: ‘overslaan: tik binnen drie seconden op een willekeurige toets’, wordt de C;- partitie aan een uitgebreide check onderworpen en kan ik niet anders dan lijdzaam afwachten tot die procedure is voltooid. Wat is dit?

Ik heb gedurende vijf minuten de tijd om mijn geheugen te raadplegen of ik zoiets al eens eerder had meegemaakt. Nog voor ik met deze vruchteloze bezigheid klaar ben verschijnt er op het scherm de mededeling, dat de computer nu een reset uitvoert. Hij start normaal en snel op. Het e-mail programma echter niet gelijktijdig, hoewel het wel zo is ingesteld. Ik open het handmatig. Na het lezen van twee mails laat het zich pas na twee pogingen sluiten. Ik begin me onbehaaglijk te voelen en kies voor een herstart van het systeem. Daarna opent het e-mail programma normaal en zijn er voor de rest geen veranderingen waarneembaar. Na nog snel even het voorblad van onze site te hebben doorgenomen sluit ik de computer af en vertel het gebeuren aan mijn echtgenote. Die knikt alleen maar, haalt haar schouders op met een gebaar van “het zal wel goed zijn”. Vijf minuten later laat ze mij schrikken.

Terwijl de warme douche mij omspoelt roept zij: “heb je ook gezien, dat alle mappen met de opgeborgen binnengekomen berichten zijn verdwenen?” – Eh . . . neen, dat had ik niet opgemerkt moet ik haar bekennen. Paniek! Zij weet weinig van de werking van een computer en ik slechts net iets meer. Ik krijg, nog vóór ik iets gegeten heb, een weeïg gevoel in mijn maag. “Ik kijk er straks wel even naar”, roep ik nog terug met een stem die geruststellend moet klinken maar die in mijn beleving behoorlijk onzeker is. Stel je voor, als alle gegevens weg zijn, dan moet ik de backup van afgelopen zondag terugzetten, iets dat ik ook nog nooit heb gedaan. Ik zie er tegenop, te meer omdat vrouwlief me priemend bestookt met vragen hoe zoiets mogelijk is. De virusscan van gisteravond had niets gevonden. Terwijl talloze warrige scenario's door mijn hoofd gaan hoop ik stiekem op een wonder.

Om elf uur vanochtend is het dan zover. Ik start eerst mijn computer op waar hetzelfde e-mail programma wordt gebruikt. Alles is goed. Na haar computer te hebben opgestart en het mail programma te hebben geopend zie ik, dat inderdaad alle mappen ontbreken! Er staan nog steeds de twee gelezen mails in de IN-box. Nu besluit ik iets te doen, wat een vakman vermoedelijk nooit als eerste handeling zal verrichten. Ik maak eerst een nieuwe map aan om die twee berichten tijdelijk op te bergen. Tijdens het creëren van die nieuwe map worden opeens alle zoekgeraakte mappen tegelijk zichtbaar, waarin niet één bericht ontbreekt. Na alles dubbel te hebben gecontroleerd roep ik opgelucht: “het is opgelost, je hebt alles terug en alles werkt weer”. Enfin, u snapt wel, dat mijn dag niet meer stuk kan en moeders lacht weer. Heb deze keer nog eens geluk gehad en voel, zoals het gezegde luidt: zonder geluk vaart niemand wel.

Schrijver: Günter Schulz, 20 september 2014


Geplaatst in de categorie: internet

3.6 met 5 stemmen 322



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Alida Booij
Datum:
26 september 2014
Prachtig beschreven!
Tja, wát een ellende soms met de computer..
Zéér goed neergezet!
Naam:
nita
Datum:
23 september 2014
Zeer herkenbaar en wederom genoten van deze wijze van schrijven.
Naam:
Mohair
Datum:
21 september 2014
Geluk? misschien, maar aangevuld met een grote dosis wijsheid als je het mij vraagt;-) Als man word je toch maar weer geacht te boel draaiende te houden, computertechnisch gezien dan. Je hebt een mooie, markante, zorgvuldige manier van schrijven valt me op. Leest prettig.
Naam:
J.de Groot
Datum:
21 september 2014
O, zo herkenbaar, vooral dat gevoel in de maag, stel je voor dat, en ja 'dat' is mij al twee keer overkomen, alles weg, vreselijk!
Günter, overal afblijven maar, is soms het beste ha,ha...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)