Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Het touwtje van Terlouw

Jan Terlouw schetste onlangs een idyllisch beeld van het verleden. De mensen vertrouwden elkaar. Volgens hem kon je rustig een touwtje uit de brievenbus laten hangen. Leuk beeld, maar zo vals als wat. De mensen konden dat doen omdat er bij de doorsnee burger niets te halen viel. Geen computer, geen televisie en bij velen zelfs geen radio. Er stond of hing hooguit een luidspreker van de draadomroep in huis.

Naar hedendaagse maatstaven leefden velen nog in de jaren zestig ver onder de armoedegrens. Het leven van "den gewonen man" stond in het teken van roddel en jaloezie op ieder die het een beetje beter ging. Een klassenmaatschappij was het, waarin een arbeider door gezagsdragers werd aangesproken met "jij" en meneer notaris met "u". De winkelier op de hoek voelde zich al ver verheven boven de ongeschoolde arbeider en kroop zelf door het stof voor de dominee of meneer pastoor.

Voor zover er vertrouwen was, werd daar soms schandelijk misbruik van gemaakt. In meerdere opzichten. De gelegenheid maakt de dief, zegt men wel. En zo simpel was het dus. De mensen konden elkaar vertrouwen omdat er toch niks te jatten viel. Zodra dat veranderde, verdween ook dat vertrouwen.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 2 december 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 184



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 december 2016
Je baseert je gelijk op materiële kwesties, maar Jan Terlouw doelt juist op psychische gesteltenissen. Je probeert het touwtje trekken te verklaren, maar daar gaat het niet om, dat is slechts symboliek voor het wel degelijk keiharde feit, dat de moderne mens de andere mens dagelijks minder en minder vertrouwt. Het gif zit in de gesloten hartchacra's van de moderne mensen. Het kapitalisme is daarbij een negatief bijeffect.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)