Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Literatuurmeester

Van slaafsheid naar meesterschap is soms maar een klein verschil van inzicht.
De valkuil van het slachtofferschap is bij velen aanwezig, ook bij mij, dus wil ik dat ontkrachten. Jezelf op de borst kloppen schijnt niet zo te zijn ingeburgerd, apen doen het openlijk, maar mensen moeten het vooral niet te nadrukkelijk doen. Ga ik dus niet doen.

Doordat ik vanwege mijn psychische handicaps niet goed in staat ben tot contact, laat staan het onderhouden daarvan, ben ik ondergedoken in de literaire werelden, waar contactloosheid vaak een thema is. Dat is mijn lot, daar hoor ik in thuis. Zonder de taal had ik het niet gered.

Ik was als kind al erg eenzaam en depressief, noem het autistisch, wat je maar wilt, toen dook ik in talloze stripboeken, gekocht of geleend van de bieb. Jotie T'Hooft had die tic ook. Later begon ik massa's literatuurboeken te lezen, het liefste sleepte ik de bibliotheken leeg. Door mijn vele verhuizingen heb ik vele bibliotheken leeggeroofd.

Mijn leeshonger zit er nog steeds, ondanks dat ik mijn kernwaarheden allang gevonden heb en dat niet alleen in mijn boekenkennis. Kennis zonder ervaringsleer is waardeloos. Op sjamanistisch gebied heb ik heel wat achter de kiezen. Dat ik ooit een Christusverschijning heb ervaren blijft me het meest dierbaar. Toen begon alles nog maar net, dacht ik, het bewust aardse lijden dan.
Ik ontdekte na Frederik van Eeden Hermann Hesse. Ik las paranormale geschriften, esoterische boeken en bijna alle psychologieboeken. Over het ware christendom las ik ook behoorlijk veel, wie echt zoekt vindt het echte wel. Niet de poppenkastschrijfsels van proleten. De boeken stapelden zich op rondom mijn leesbedden als ware, ondoordringbare kasteelmuren. Geestelijke kennis zie ik als het hoogste goed op deze aardkloot. Via kennis de ultieme waarheid bereiken. En daarna al die kennis keer op keer weer overboord gooien, zo groeit je staat van verlichting.

Als ik moet kiezen tussen Boeddha en Cesare Pavese, dan kies ik absoluut voor Cesare Pavese. Waarom? De Boeddha in Cesare Pavese is groter dan de Cesare Pavese in Boeddha! Ik kies uiteindelijk voor het waarlijk menselijke en niet voor het schijnheilig goddelijke. Jezus was niet de Zoon van God, maar de zoon van Maria. Tastbaar, emotievol, zinnelijk, hunkerend.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 april 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.5 met 2 stemmen 85



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)