Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Sancti Adalberti

Vanaf 24 augustus 1984 was ik anderhalf jaar postulant bij de Benedictijnen in de Adelbertabdij te Egmond-Binnen.
In mijn literaire uiteenzetting 'Bij een minnares in de biechtstoel', verschenen in de rubriek 'Verhalen', heb ik zoveel mogelijk psychologisch spitwerk geleverd over die absurde, bijna fatale tijd.

Tien jaar later ben ik geïnterviewd door de charmante Liesbeth de Moor, dochter van de beroemde literatuurcriticus Wam de Moor, die voor radio vijf een uitzending over heimwee maakte. Ik kwam daarbij tot de slotconclusie, dat ik niet meer naar die abdij terug wilde keren, omdat een mens niet de plekken van zijn trauma's opnieuw wenst te bezoeken.

Destijds gingen we wel eens plechtig naar het zogenaamde Adelbertsveldje, dat richting de duinen lag en ik meen mij inderdaad te herinneren, dat men daar een soort Adelbertbron had ontdekt, net als in Lourdes, want roomsen zijn dol op heilige waterbronnen, die ze graag met hocuspocus omringen. De kloostergemeenschap leeft al decennia van de kaarsenproductie, maar door de weinige nieuwelingen en de vergrijzing is een nieuw bestaansmiddel geen overbodige luxe. Ik weet dat de abt uit een brouwersfamilie komt en dat zal hem zeker zijn zegen hebben gegeven aan de Egmondse Witte, zoals het biermerk heet.

Momenteel probeer ik het uit, nadat ik het in de Albert Heijn in de schappen zag staan, toch een verrassing na al die jaren, dat ze eindelijk Westmalle, Affligem, Chimay, Trappistenbier, Gerardus, Leffe, Grimbergen, Rochefort, St. Bernardus en wat niet al zijn opgevolgd. Het merk wordt ondertiteld door 'Miraculum Novum' en 'Het laatste wonder van Adelbert!'. Over uitbuiting van een heilige gesproken en goedkope reclametrucs, maar de promotietekst vermeldt wel dat er water uit de Adelbertusbron is toegevoegd, hoeveel procent wordt niet vermeld, wat al verdacht is. Het is gemaakt van biologische granen en hopsoorten en er wordt nogmaals benadrukt dat het een wonder is!, wat sterk overdreven is, want het smaakt naar mijn smaak veel te bitter en het alcoholgehalte van vijf procent valt ook tegen. Voor iets minder koop je ook een blauwe Chimay, die veel lekkerder smaakt en met negen procent alcohol de anderhalve euro wel waard is, terwijl je daarmee ook nog de arme medemens steunt.

Ze zullen echt met een Sancti Adelberti Tripel moeten komen, want dat zet de heilige Adelbertus pas echt in beweging. Veel te bitter en zeker niet aangenaam wijwater, BAH!, dit doet me denken aan het ingestraalde water van Jomanda!
Ook geen enkel miraculeus effect!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 maart 2012


Geplaatst in de categorie: drank

3.3 met 3 stemmen 146



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)