Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Courbet sneed zijn schilderij in stukken

Het beroemde schilderij van Jean Desire Gustave Courbet (1819 - 1877) 'L'Origine du Monde' (1866) blijkt overduidelijk een deel van een groter geheel te zijn. Dit is werkelijk wereldnieuws en schitterend dat het na een kleine anderhalve eeuw boven water is gekomen.

Persoonlijk vind ik het nog steeds één van de mooiste schilderijen van de wereld, ook al beweerde Joost Zwagerman in 'De Wereld Draait Door' dat de bijzonderheid van dit schilderij nu heeft afgedaan. Vooral alleen die blote, aantrekkelijke, zwartbehaarde vagina zou baanbrekend en voor vrouwen zeer choquerend zijn geweest en door de huidige vondst blijkt het 'gewoon' een totaal afgebeelde, naakte vrouw te zijn, wat minder revolutionair zou zijn, maar dat bestrijd ik, want zijn snijwerk kan op zich beter gezien worden als een verlengstuk van zijn geniale kunstenaarschap.

De 'Parish Match' haalt flink uit en wijdt elf pagina's aan deze opzienbarende vondst van een snuffelende kunstminnaar in Parijs, die slechts 1400 euro's neertelde voor het gezicht van de naakte torso. Er is ook een naam voor de desbetreffende ontklede dame bekend, want het is namelijk het Ierse naaktmodel Joanna Hiffernan (1843 - 1903), die seksaffaires had met de Amerikaanse kunstschilder James Abboth McNeill Whistler (1834 - 1903) en met Gustave Courbet.
Whistler schilderde haar op 'The White Girl' (1862). Toen ze dus achttien was. Courbet schilderde haar toen ze twee-en-twintig was. Overigens was Courbet's schilderij 'Le Sommeil' (1966) net zo baanbrekend, wat twee verliefde lesbiennes op een bed toont, wat hem een proces-verbaal opleverde.

Het is belangrijk om te weten, dat Courbet goed bevriend was met de dichter/schrijver Charles Baudelaire (1821 - 1867), die met zijn 'De bloemen van het kwaad' wereldfaam verdiende en daar botsingen met de justitie over kreeg. Nou, dan weet je dat het wel goed zit!
Een zelfportret van Courbet verraadt zijn geniale gekte en eveneens zijn alcoholisme en zijn drugsgebruik. Baudelaire zwoer bij de hasj en hij deelde dat graag uit aan zijn vrienden. Die in-zoete geur van donkere verleidingen. De artistieke geestverruiming van Courbet is dus wellicht aan de gulheid van Baudelaire te danken. Het schildertalent natuurlijk niet. Courbet overleed door een leverziekte, door zijn alcoholisme dus.

'Wellust, blijf steeds mijn koningin! Neem 't masker aan van een meermin, gemaakt van vlees en uit fluweel; giet van uw diepe rust mijn deel in wijnen vormloos en mystiek, wellust, fantoom van elastiek!'

(uit: 'De bloemen van het kwaad' (1995), vertaler: Peter Verstegen, uitgeverij: G.A. van Oorschot)

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 februari 2013


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

3.0 met 2 stemmen 221



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Birgit
Datum:
15 februari 2013
Mag hier toch wel ff Wiki P geciteerd> De eerste volledige Nederlandse vertaling van Les Fleurs du mal, van de hand van de Vlaamse dichter en vertaler Bert Decorte, dateert uit 1946 en heet De bloemen van den booze. In latere vertalingen, o.a. van Petrus Hoosemans (1995) en Peter Verstegen (1995), luidt de Nederlandse titel De bloemen van het kwaad.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)