Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Klukkluk André Klukhuhn kakelt maar wat

In Letter & Geest van dagblad Trouw (7 maart 2015), gewijd aan waanzin in leven en letteren, stond een interview met de filosoof/chemicus André Klukhuhn, getiteld 'Waanzin, een zegen voor de mensheid'. Hij vindt dat de waanzinnigen zich moeten emanciperen en dat waanzin cruciaal is voor de instandhouding van de mensheid. Dit beweert hij zonder zelf ooit gebukt geweest te zijn onder het zware juk van een psychische stoornis/ziekte/afwijking. Hij suggereert dat hij door een verbroken relatie wel eens psychotisch is geweest, maar ook daarin lijkt hij geen ervaringsdeskundige te zijn. Verder is hij wel eens 'fout gegaan' met LSD. Daar laat hij het bij. Dus ook niet geloofwaardig. 'Waanzin ligt bij ons allemaal op de loer', zegt hij, en gezien de vele, loslopende, onbehandelde gekken, kijkt die uitspraak waar te zijn, maar daarmee laat hij wel de ernstige, gedegen gediagnostiseerde psychiatrische ziekten onberoerd en in de steek. Die populaire vervlakking van psychische problematiek schaadt de werkelijke mensen, die lijden aan ernstig psychiatrische ziekten als schizofrenie, borderline en manische depressie.

Als we Klukhuhn gaan geloven, dan is de hele wereld besmet met waanzin. 'Vrouwen worden depressief en ziek, omdat ze zich aan de masculiene normen moeten aanpassen', zegt onze quasi-wijsgeer voor de vuist weg. Hij vergeet even het Yin-Yang in ieder mens. Bovendien worden mannen net zoveel depressief en ziek van deze dolgedraaide, over zijn toeren maatschappij. De hoogleraar psychologie Piet Vroon was een goede vriend van hem, die wel werkelijk in de waanzin verdween en die zelfdoding pleegde met een overdosis pillen en alcohol. Ook de anti-psychiatrie psychiater Laing pleegde zelfdoding. Klukhuhn geeft toe, dat hij geen aanleg voor depressie heeft. Hij weet dus enkel uit zijn studie wat dat betekent, objectief, als een vorsende buitenstaander, die de waanzin wenst te overlappen en te doorzien, wat via boekenwijsheid nooit zal lukken.

Volgens heer Klukhuhn moet de waanzin zich op allerlei manieren moeten kunnen uitleven om de evolutie niet in de weg te zitten. Dit klopt echter maar deels. Zeker is de wereldbeschaving met name opgebouwd door grensverleggende, extreem originele mafkezen, maar aan de andere kant zijn er globaal gezien meer waanzinnigen, die niet aan de weg kunnen timmeren, omdat ze té ziek zijn en daardoor sociaal geïsoleerd en communicatief zwaar afwijkend en incapabel, omdat ze psychisch gehandicapt zijn. Wanneer je dat, zoals Klukhuhn doet, bagatelliseert en nivelleert, dan laat je de dieptepsychologie desastreus kelderen. Meneertje Klukhuhn is dan ook geen psycholoog, maar een filosoof/chemicus, die van diep-menselijke werkelijkheden geen kaas heeft gegeten. 'We moeten de waanzin niet onderdrukken, maar ons voordeel doen met de creatieve kanten ervan', stelt André Waanidee. Weer die inhumane insteek, alsof waanzinnige kunstenaars er maar gevaarlijk op los willen leven, kletskoek, juist zij hebben behoefte aan bescherming, verzorging en verbetering. De kunst komt altijd op de tweede plaats. Dat weet je pas, als je zelf zwaar psychisch geleden hebt en/of lijdt.

Met 'Genieën zien dingen, die anderen niet zien, ze zien iets anders dan anderen' heeft hij gelijk. Hun perceptie is blijkbaar uniek, maar dat neemt niet weg dat hun menselijke behoeften juist daarom extra groot en noodzakelijk zijn, wat hen vaak niet gegeven is, waardoor zij nog meer ontsporen en tot paria's verworden. Het spanningsveld van ware (waanzinnige) kunstenaars is zo extreem groot, dat zij ter compensatie vaak in roesmiddelengebruik en sexuele uitspattingen zichzelf uitleven. Voor wat hoort wat. Hun hoge trillingsgetal zou hen uiteen doen spatten, als zij niet geregeld compensatie in heftige ontspanningsmiddelen zoeken. Of in rare, vaak onbegrepen uitlatingen, gedragingen, uitspraken. Verder geeft onze huis-, tuin- en keukenpsycholoog toe dat hij geen paranormale ervaringen heeft ondergaan en niet aan magnetische handoplegging doet. Hij bedoelt Reiki.

Hij droomt tenslotte van een wereld, waarin andersdenkenden niet voor gek, ziek of slecht verklaard worden. Dat is best lief van hem, maar voor de rest is hij inhoudelijk gezien nog steeds in een hasjachtige geluksdroom, die de ware waanzin onwaardig is, want hij scheert er als een F-16 over heen. Hij mag blij zijn, dat hij nooit ten prooi is gevallen aan ware waanzin. Zijn universitaire geneuzel stelt geen reet voor, net als toen hij samen met Piet Vroon zijn docterstitel wilde inleveren, omdat Albert Heijn een eredocturaat aan de Universiteit Nyenrode kreeg. Dit kreeg Albert, omdat hij een leerstoel op Nyenrode had betaald en niet omdat hij de streepjescode had uitgevonden, vonden Piet en André terecht. Overigens werd hun inlevering geweigerd. Misschien dat hij nog in aanmerking komt voor de categorie 'Helden in de kleine waanzinnigheden'. Kleine kans.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 maart 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.0 met 2 stemmen 128



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
12 maart 2015
Inderdaad, Klukhuhn kwekt maar wat. Beledigend en grievend voor wie met psychiatrische problematiek te kampen heeft gehad.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)