Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Twee moedige vrouwen

De Beschouwing 'De Moeder van de Moderne Hekserij' van Joanan Rutgers over Doreen Valiente inspireerde mij tot het schrijven van de volgende reactie/hartenkreet.

--- --- ---

Doreen Valiente kan inderdaad gezien worden als de moeder van de moderne georganiseerde hekserij die Wicca heet.

Zij ging openlijk de strijd aan, met name met Gerald Gardner, en herschreef diverse teksten van zijn hand, waaronder 'The Charge of the Goddess' (De Opdracht van de Godin). Daarmee heeft ze veel betekend voor de aanhangers van de oude natuurreligie, zowel voor degenen die zich graag in de zogeheten covens organiseren, als ook voor hen die solitair heks zijn.

Voor die laatste groep is ook het werk van Laurie Cabot van belang. Zij gaat ervan uit dat ware spiritualiteit altijd van binnenuit komt. Daarom stelt zij, in tegenstelling tot de georganiseerde hekserij (Wicca), dat lid zijn van een coven - of een inwijding doorlopen hebben in een heksenkring - geen voorwaarde is om heks te zijn. Hoewel ze zelf een kleine heksenkring heeft opgericht, spoort ze iedere heks aan haar "eigen pad naar de mysteriën van de Godin te volgen" (quote uit haar boek 'De heks in elke vrouw'). Ze heeft twee dochters, waarvan er één deel uitmaakt van haar heksenkring, terwijl de andere een solitaire heks is.

Ik heb veel bewondering voor het werk van Doreen en haar teksten vind ik prachtig - zie ook mijn column over de Moedergodin Isis (augustus 2014). Maar ik ben bewust nooit tot een coven toegetreden. Ik kan mijn spiritualiteit niet ervaren vanuit regels, wetten en rituelen die door anderen zijn opgesteld. Een ritueel werkt voor mij alleen als ik het op mijn eigen eigenwijze wijze uitoefen. Het heeft mij dan ook jarenlang gestoord dat men in sommige wicca kringen, met name kringen die 'streng in de leer zijn', het niet accepteert dat iemand zich heks noemt zonder tot een coven te horen of tenminste in een heksenkring ingewijd te zijn. Als eclectisch-esoterisch-solitaire heks kan ik mijn spiritualiteit niet anders beleven dan vanuit mezelf. Op dat punt waren de boeken van Laurie voor mij een verademing en een bevestiging van mijn eigen verkozen weg.

"Als puntje bij paaltje komt, geloof ik dat elke heks op een bepaald moment alléén naar de maan op moet kijken, met de voeten stevig op de grond, met alleen zijn of haar stem opstijgend in de sterrennacht. "
(Quote uit 'De kracht van de heks', Laurie Cabot.)

Ik zou Laurie Cabot de moeder van de moderne esoterische hekserij willen noemen.

De boeken van Laurie zijn tevens vanuit een sterk feministisch bewustzijn geschreven, wat mij bijzonder aanspreekt. Als kind irriteerde het me al mateloos dat in de kerk alleen gesproken werd over een vader en een zoon. Geen dochter, en een moeder die een alleen een brave heilige maagd was. Daar kon ik toen al niks mee.
Hoewel Laurie uitgaat van een Godin en een God, en zij tevens de parallel ziet tussen de eeuwenoude natuurreligie en het latere christendom, haalt ze in haar werk fel uit naar het misogyne regime van de kerk. Zij schrijft vanuit haar ervaring als vrouw en spreekt in haar boeken, met titels als 'De heks in elke vrouw', vooral vrouwen aan. Toch zullen ook mannen die in contact staan met de vrouw in zichzelf - en met de Moedergodin - zich aangesproken voelen door haar visie, die een verfrissende vrijheid beschrijft voor allen die zich eeuwenlang gedomineerd wisten door de geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat van de patriarchale godsdiensten.

"Anders dan veel mannen is een mannelijke heks niet bang voor de macht van een vrouw. Hij weet die naar waarde te schatten, te gebruiken en te respecteren. Hij streeft naar evenwicht tussen het goddelijke mannelijke en het goddelijke vrouwelijke binnen in hemzelf" (Quote uit 'De heks in elke vrouw', Laurie Cabot).

Beide vrouwen, Doreen en Laurie, hebben veel betekend voor de voortzetting van de oude natuurreligie in de twintigste eeuw, en vooral voor de herwaardering van het vrouwelijke in de spiritualiteit. De Amerikaanse Laurie als onafhankelijke heks, en de Engelse Doreen als de vrouw die de strijd binnen de georganiseerde hekserij is aangegaan. Haar inbreng heeft wellicht voorkomen dat de georganiseerde natuurreligie - de Wicca - de zoveelste door mannen bepaalde religie werd. Daar mogen we Doreen oprecht dankbaar voor zijn.

... 25 augustus 20015 om 23.00 uur: tekst aangepast inzake de visie van Laurie Cabot over heksenkringen, geïllustreerd met quotes uit haar boeken. Het was lang geleden dat ik haar boeken gelezen had. Dus ik heb een en ander nog even gecheckt en waar nodig gecorrigeerd. Ook nog even een rake quote erin gegooid van Laurie over mannelijke heksen. ...

Schrijver: Gabriëla Mommers, 25 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: religie

2.8 met 6 stemmen 258



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 augustus 2015
Prachtig, collega-heks Gabriëla, hoe je mijn beschouwing hier op voortreffelijke wijze weet aan te vullen. Ik ben het helemaal met Laurie en jou eens, dat je als solistische heks net zo waardevol, zo niet meer waardevol kunt zijn, dan al die samengehokte, volgens opgestelde regels braaf volgende Harry Potter-heksjes met spooky formules. Geweldig hoe je de patriarchale, vrouwhatende godsdiensten weet te ontmaskeren en fundamenteel te ontkrachten. Overigens toon je terechte sympathie jegens de mannelijke tovenaars, die het Vrouwelijke en de Moedergodin ook hoog in hun vaandel dragen. Ik wil je titel graag omdopen in 'Drie moedige vrouwen', want je bescheidenheid siert je. Ik heb je zeer hoog zitten en ik hoop dan ook dat je nog veel van je spirituele wijsheid met ons wilt delen. Dit is pas een hartveroverende hartenkreet naar mijn hart!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)