Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Van broeikas naar vrieskist

We schijnen door het broeikaseffect een opgewarmde aarde te krijgen. Niet dat ik daaraan twijfel, maar hier merk ik er niet zoveel van. Hier is mijn woning in Nederland en ik heb het momenteel - 5 september 2015 - behoorlijk koud.

Daardoor slaat mijn fantasie een beetje op hol. Want wat, overpeins ik, als dat hele broeikaseffect maar tijdelijk is en straks omslaat in een vrieskisteffect. Dan stel ik mij een broeikas met glas van een paar meter dik voor en vraag me af of het daarin nog zou broeien. Dat glas zou immers wel heel veel zon tegenhouden, zoveel dat het in zo'n kas misschien wel gaat vriezen.

Misschien houdt een dikke laag kooldioxide wel te veel zon buiten de aarde. Of misschien hebben andere broeikasgassen wel een sterker remmend effect op de zonnestralen. En misschien gaan er met dat kooldioxide wel gassen de atmosfeer in die een vrieskisteffect hebben. Zwaveldioxide bijvoorbeeld. Of slaat dat te snel weer neer? En wat als er een enorme vulkaanuitbarsting komt in het Yellowstonepark?

Ik stop maar gauw met peinzen, want ik weet wel zeker dat een vrieskist veel erger is dan een broeikas. Leuk idee dat je op de fiets naar Londen kan, maar al die bevroren rivieren leggen niet alleen de binnenvaart stil, maar ook de drinkwatervoorziening. En de oceanen, laten we daar maar over zwijgen.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 7 september 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 3 stemmen 81Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 september 2015
Leuk bedacht, een vrieskisteffect, maar de realiteit is een broeikaseffect, veroorzaakt door de industriële en motorische vervuiling op grote schaal, waardoor het poolijs schrikbarend snel smelt en ijsberen massaal zullen verdrinken. Om deze waanzinnige rampcultuur te keren, zijn harde acties nodig en de natuur helpt ons gelukkig opnieuw, omdat de olievoorraden straks op zijn en al die verblindende, protserige, luiheid aanwakkerende automobielen naar de schroothopen kunnen. Paard en wagen komen terug, let maar op. De elektrische auto's zullen straks het enige alternatief voor blikken vervoersmiddelen zijn. Zonnepanelen en windmolens zijn geweldige oplossingen, die wel respect voor Moeder Aarde tonen. Fietsen trouwens ook! Door de vervuilende tendensen van de mensheid sterven er duizenden diersoorten uit, denk daar maar eens serieus over na! Dat jij het nu koud hebt, wil niets zeggen over de alsmaar voortdurende milieuvervuilingen wereldwijd, die de planeet aarde dreigen te verstikken. Het scheelt echt niet veel meer, code rood en Obama redden het niet, we moeten samen een vuist maken en onze vervuilende activiteiten stop zetten en weer één worden met de Natuur!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)