Van broeikas naar vrieskist
We schijnen door het broeikaseffect een opgewarmde aarde te krijgen. Niet dat ik daaraan twijfel, maar hier merk ik er niet zoveel van. Hier is mijn woning in Nederland en ik heb het momenteel - 5 september 2015 - behoorlijk koud.
Daardoor slaat mijn fantasie een beetje op hol. Want wat, overpeins ik, als dat hele broeikaseffect maar tijdelijk is en straks omslaat in een vrieskisteffect. Dan stel ik mij een broeikas met glas van een paar meter dik voor en vraag me af of het daarin nog zou broeien. Dat glas zou immers wel heel veel zon tegenhouden, zoveel dat het in zo'n kas misschien wel gaat vriezen.
Misschien houdt een dikke laag kooldioxide wel te veel zon buiten de aarde. Of misschien hebben andere broeikasgassen wel een sterker remmend effect op de zonnestralen. En misschien gaan er met dat kooldioxide wel gassen de atmosfeer in die een vrieskisteffect hebben. Zwaveldioxide bijvoorbeeld. Of slaat dat te snel weer neer? En wat als er een enorme vulkaanuitbarsting komt in het Yellowstonepark?
Ik stop maar gauw met peinzen, want ik weet wel zeker dat een vrieskist veel erger is dan een broeikas. Leuk idee dat je op de fiets naar Londen kan, maar al die bevroren rivieren leggen niet alleen de binnenvaart stil, maar ook de drinkwatervoorziening. En de oceanen, laten we daar maar over zwijgen.
Geplaatst in de categorie: algemeen