Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Henk Kooijman afgestoft

In het Maandblad voor Letteren 'Maatstaf' van December 1958 - januari 1959 staat het essay 'De poezie der post-experimentelen', waarin ik opeens de naam 'Henk Kooijman' tegenkom. Ad benoemt de anthologie 'Dichters van morgen', waarin leeftijdgenoten van de Vijftigers staan, die volgens hem nog te weinig naar voren zijn gekomen. En in de namen, die hij dan noemt, bevindt zich ook de dichter Henk Kooijman, wat best frappant is, daar ik zijn gedichten nauwelijks van literair belang vind en grotendeels rijmelarij of zelfs dat niet.

Henk Kooijman was wel een dichterlijke ziel en een verzamelaar van volksverhalen. Hij is op 10 oktober 1928 in Haastrecht geboren, waar hij tot 1972 woonde. Hij zat twee jaar als dienstplichtig militair in Nederlands-Indie. Hij zwierf veel door de polders in het Groene Hart, wat hem inspireerde tot het maken van simpele gedachten, wat je ook gedichten kunt noemen. Een literatuurcriticus noemde hem een 'poldersjamaan', wat ik wel erg veel eer voor zo'n matige lyricus vind. Vanaf 1972 woonde hij in een hofje in Gouda. Hij publiceerde o.a. bij Kluwer, Haagse Cahiers, Holland, De Arbeiderspers, Kunstcentrum Burgvliet, Boekhandel Verkaaik en THOTH. Bij die laatste uitgeverij verscheen 'Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. Het Groene Hart in 654 gedichten', met een voorwoord van Henk Povee, die een biografie over Jan-Jacob Slauerhoff maakte en nabij Haastrecht woont.

De dichter/essayist/uitgever Ad den Besten was medewerker van het Liedboek voor de Kerken en een nieuwe psalmberijming. Als kind zag ik zijn naam wel eens onder een psalm staan, terwijl ik 's zondags naar de kerk moest en geacht werd om mee te zingen. Ad is op 11 maart 1923 in Utrecht geboren en op 31 maart 2015 in Amstelveen overladen. Zijn dochter is de kunsthistorica/schrijfster Liesbeth den Besten, gespecialiseerd in het werk van ontwerpers en met name sieraadontwerpers.

Het is best opmerkelijk, dat Ad den Besten Henk Kooijman heeft genoemd in een essay in 'Maatstaf'. De link is misschien uitgeverij De Arbeiderspers, waar 'Maatstaf' werd uitgegeven en het feit dat Henk iets bij die uitgeverij heeft uitgegeven. Kindergedichten. Exact wat zijn oeuvre beslaat. Het zal wel iets van medelijden zijn geweest, zo van, wat typisch dat zo'n volwassene nog steeds zulke kinderlijke, simpele gedachten heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

1.8 met 8 stemmen 116



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)