Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Zoektocht 4

Ik liep weer eens tegen een leuk boekje aan. Nederland en zijn bewoners. Het is geschreven in 1873 door de Italiaan Edmondo de Amicis na een uitgebreid bezoek aan Nederland.
In de Verenigde Staten werd het voor een bepaalde periode zelfs het meeste populaire boek over Nederland. Hij beschrijft Nederland als een verovering van de mensen op zee, het is een kunstmatig gemaakt land, de nederlanders hebben het gemaakt, het bestaat omdat de Nederlanders het bewaren, het zou verdwijnen als de Nederlanders het verlieten.

Er staat een stukje in over hoe Nederlanders eten:

Citerend: De Nederlanders eten veel. Het meeste genoegen heeft men bij hen, zoals kardinaal Bentivolgio zegt , onder drinkgelagen en gast malen. Ze zijn echter niet lekker, maar gulzig; ze hechten meer waarde aan kwantiteit dan aan kwaliteit. Sedert de oudste tijden werden ze door hun naburen bespot, niet alleen wegens de ruwheid hunner zeden, maar ook wegens de eenvoudigheid van hun spijzen. Ze werden de melk en kaas eters genoemd.

Het boekje beschrijft verder vele geschiedkundige wetenswaardigheden uit de geschiedenis van Nederland en beschrijft elke provincie met stad over hoe het leven daar eind 18-de eeuw was in mooi taalgebruik en zeer gedetailleerd. Ondanks de bewondering voor Nederland heeft de Amicis ook kritiek. Hij ziet naast een humanitaire bewogenheid, strakke fatsoensnormen en onzindelijke maar eeuwenoude vooroordelen.

Nederland u wordt gekend!

Schrijver: deborah, 7 april 2018


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 2 stemmen 165



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 april 2018
Leuk dat je dit hebt opgescharreld en in de aandacht brengt. Er was enkele jaren geleden (en wellicht nog steeds) een golf van twijfel en ontkenning van het idee: volksaard. Het lijkt erop dat deze Italiaan een boekje over ons Nederlanders kan opendoen. Graag gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)