Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Laat los

Het wordt te makkelijk gezegd
en is voor velen nog niet zo eenvoudig,
want hoe maak je draden los
welke nog steeds verbinden?
Grenzen van afstand en gemis verstoren de stroming van liefde, die je graag delen wilt
met hen die je liefhebt.
Gedachten zijn stoorzender
samen met onbegrip, weerstand en verdriet.
Overtuiging van het eigen gelijk dood elk gesprek in de kiem.
Maar ook voorbijgaan aan wat er wordt gezegd,
doet geen recht aan een relatie. Dan heb je nog de balk,
die slechts de splinter ziet
welke geen enkele ruimte
tot real live contact biedt.

(eigen gedicht)


Iemand aanspreken op waar jouw teleurstellingen en verdriet liggen vraagt moed. Maar ook of de ander bereid is te ontvangen zonder direct in het verweer te gaan. Uitleg mogen geven aan wat je voelt, wat communicatie, gedrag maar ook het uitblijven van beide met je doet. Erkenning hiervoor krijgen. En dan andersom iemand de ruimte geven, hoor en wederhoor. Een situatie als deze had ik wenselijk gevonden met een persoon waar ik wel een hartverbinding mee heb maar waarin mij geen kans wordt geboden tot dat real live contact.

Wat vooraf ging aan deze situatie is dat er dingen zijn gezegd maar niet waar worden gemaakt, gebakken lucht noem ik het. De persoon noemt het verwachtingen die ik niet mag hebben en ik een gemis aan een moment van oprecht, echt verbinden op het vlak van fysiek contact. Vriendinnen van, zeggen hetzelfde over het onbenaderbaar zijn mocht ik zo vernemen. Dat is dan een pak van mijn hart want dan weet ik dat ik wat dat betreft op mijn waarnemingsvermogen mag vertrouwen. Ik houd van oprechtheid, eerlijkheid en transparantie en dit probeer ik ook naar mijzelf toe te zijn. Voorwaar geen eenvoudig opgave, want kennen we allemaal ook niet de innerlijke saboteur? Dat stemmetje dat dingen goed praat die eigenlijk niet goed zijn of gaan? Verwar dit niet met de innerlijke criticus die juist jezelf voornamelijk negatief beoordeeld.

Communiceren is een lastig iets. Hier ontstaan vaak veel misverstanden in de relatie tussen mensen of dit nu privé of zakelijk is. Een half woord is niet genoeg. Praten voor een ander werkt niet. Een eigen verhaal vertellen aan de medemens en gehoord worden is van belang. Luisteren kan niet iedereen, aanhoren wel, het is niet hetzelfde. Wanneer nader tot elkaar komen dan niet meer mogelijk is blijft er een ding over, elk je eigen weg gaan. Indien loslaten niet mogelijk of wenselijk is, is vrede sluiten met de situatie de enige optie en koesteren wat er wel is en dat is die hartverbinding.

Schrijver: Jet Rood
19 juni 2023


Geplaatst in de categorie: afscheid

3.5 met 2 stemmen 134



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)