Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Darlings

Een jaar of vijftien geleden heb ik eens een cursus scenarioschrijven gevolgd. Ik heb er nooit iets mee gedaan, maar één les is mij bijgebleven. Die les valt samen te vatten in de aanbeveling "kill your darlings".
Als je iets in je eigen werk heel mooi vindt, of als het je zeer ter harte gaat, moet je het schrappen.

Vandaag heb ik hem weer toegepast. Op de zustersite plaatste ik een gedicht op het tabblad "netgedichten" waaraan ik heel veel zorg heb besteed. Een paar keer herschreven, weken laten liggen en dan nog eens bekijken en wat details herzien.

Binnen drie minuten na plaatsing waardeerde iemand het met een vier. Het interesseert mij nooit zoveel als iemand mij vierendeelt, maar nu schuurde het een beetje. Daardoor realiseerde ik mij dat mijn gedicht een "darling" was geworden en ik heb het meteen weer verwijderd.

Schrijver: Jacob, 31 maart 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.3 met 6 stemmen 265



Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
2 april 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Kijk dat is waar het om gaat, heeft Hans Mooi mooi geschreven...volg je weg,je eigen weg en wat je geleerd is,..driehoog het raam uit.
Bingo.
Naam:
Jacob
Datum:
2 april 2011
Hans, je hebt met je nuancering natuurlijk groot gelijk. Met het verwijderen van mijn gedicht heb ik misschien een beetje overijld gehandeld, maar terugdraaien doe ik het niet. Ik vind het niet belangrijk.
Misschien ben ik een beetje onzeker. Kan. Anderzijds: ik hecht fundamenteel geen waarde aan mijn eigen werk. Ook niet als men het de hemel in prijst. Voor veel van mijn gedichten heb ik hoge waarderingen gekregen en toch heb ik alles verwijderd omdat ik ze zelf niet goed vond. Ik heb tussen de vijfhonderd en de zeshonderd gedichten geschreven en ik vind zelf echt hooguit 10% een beetje redelijk. Voor mijn schilderijen en tekeningen geldt hetzelfde. Ik heb allang geen flauw idee meer hoeveel schilderijen en tekeningen ik de afgelopen veertig jaar heb vernietigd. En een deel daarvan is in de tijd dat ik nog wel eens werk aan anderen liet zien hogelijk geprezen. Maar sinds acht jaar laat ik niemand meer iets zien en mijn gedichten zet ik op een besloten blog.
Het gaat mij om het maken en de rest interesseert mij maar matig.
Naam:
Hans Mooi
Datum:
2 april 2011
Email:
hansmooilive.nl
Jacob zegt: "Als je iets in je eigen werk heel mooi vindt, of als het je zeer ter harte gaat, moet je het schrappen." Daar ben ik het niet mee eens. Er wordt gesuggereerd dat je álle goede invallen moet schrappen. Het principe van het 'killen' van je 'darlings' houdt in dat je niet ten koste van álles vasthoudt aan mooie vondsten. Dat doe je dus zelf. Je 'darlings' kunnen dus nooit door een ander worden geëlimineerd.
Je laten beïnvloeden door cijfers, die vaak erg willekeurig gegeven worden, heeft dus meer met zelfvertrouwen te maken. Je door één vier van de wijs laten brengen, lijkt me erg onnodig. Na één tien denken dat je talentvol bent, is weinig gevoel voor realiteit hebben.
Een vier moet je dus niet hoog achten en een acht niet al te zeer vieren.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
31 maart 2011
Voor een gedicht kreeg ik op een andere site een 4,5 en voor datzelfde gedicht kreeg ik op weer een andere site een 10. Gisteren kreeg ik op deze site eerst een 10, toen werd het een 7 en nu is ie een 8.
Er is geen peil op te trekken, zelf geef ik alleen zo'n laag cijfer als daar een goede reden voor is. En dan moet ik nog lang nadenken.
Jammer dat wij het gedicht niet kunnen lezen.
Naam:
J.de Groot
Datum:
31 maart 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Dit is een interessant onderwerp....
Het boek: "Hij Begon" van Hans Mooi en Aaike Jordans
(Geweldig boek van 2 snelsonnet schrijvers van Gedichten.nl.)
Staat op bladzijde 36...bij snelsonnet Vierendelen, de laatste 2 regels: Een enkeling leest niet maar heeft plezier in louter drukken op het cijfer vier!
Kan ik nog wel bijvoegen, nog niet gelezen,wel gezien maar geef toch gauw een tien....., ja ik weet niet of dat kan, maar ik ben een echte fan.
Dus Jacob...vergeet de cijfers,
Een reactie heeft veel meer waarden.
Dus bij deze.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)