Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nobelprijs voor Nooteboom?

Vooropgesteld dat de brave pennenheld moet wedijveren met giganten als Haruki Murakami, William Trevor en Mo Yan, kan hij gezien zijn indrukwekkende oeuvre best eens als winnaar uit de Zweedse stembus komen. Aanstaande donderdag zullen we het weten, tot die tijd blijft de spanning oplopen en ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren welke Nederlandse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur ooit heeft gewonnen, ga dat ook niet nu op Google achterhalen, ik geloof zelfs dat er nog nooit een Nederlandse schrijver heeft gewonnen. Ik herinner me wel dat we jarenlang hoopten dat Harry Mulisch nu eens zou winnen of Hugo Claus, toch een beetje een zuidelijke Nederlander. W.F. Hermans is geloof ik nooit in aanmerking gekomen, vermoedelijk heeft hij in al zijn sarcasme dat zelf tegengehouden en wellicht had hij daarin groot gelijk, want het kan allemaal wel eens doorgestoken kaart zijn en meer met politieke keuze, dan met literaire keuze te maken hebben. De prijs bedraagt 928 duizend euro, volgens mij nadert dat de miljoen, wat best een charmant bedrag is. Ik ken genoeg schrijvende ploeteraars, die daar blij van zouden worden, incluis mijzelf, maar ik heb na tientallen jaren schrijfwerk nog geeneens een locale prijs gewonnen, natuurlijk ook omdat ik een behoorlijk autistisch leven leid, maar dat zie ik vele jongeren vandaag de dag ook doen met hun I-phones enzo. Ik heb geen contact met literaire opstapmogelijkheden en ik zoek die ook niet meer en ja, dan blijf je een woestijnmonnik, die in de marge blijft hangen, al vraag ik mezelf soms echt af waar mijn literaire prijs nu toch eens blijft, want er zijn er zoveel. Misschien kan ik maar beter genoegen nemen met het Prijzencircus van de V & D om de zoveel tijd en andere zogenaamde prijsknallers.

Cornelis Johannes Jacobus Maria Cees Nooteboom is geboren op 31 juli 1933 in Den Haag. In 1954 verscheen zijn debuutroman 'Philip en de anderen' en twee jaar later zijn eerste dichtbundel 'De doden zoeken een huis'. Waarschijnlijk is zijn roman 'Rituelen' zijn bekendste boek en zijn laatste tot nu toe is 'Brieven aan Poseidon' (2012). In 1957 was hij getrouwd met ene Fanny Richtveld, maar al weer snel gescheiden. Daarna had hij een relatie met niemand minder dan Liesbeth List (1941, Bandung), die er zelfs nu nog appetijtelijk uitziet, de gelukzalige minnaar. Hij ontving al vele prijzen, inclusief de P.C. Hooftprijs in 2004.

Grappig genoeg zijn ook Bob Dylan en let op Herman Koch genomineerd. Ja, inderdaad, onze Jiskevet-komiek van 'Het diner'. Het is op zich al een vette grap. Vriendjespolitiek en de juiste kanalen weten en maar dromen van het prijsgeld. Herman heeft nog geen handvol boeken geschreven, met het nodige succes, maar nu overschat hij zichzelf schandalig. Wie vangt hem op? Die man stort geheid in. Hij gaat zijn uitgever te lijf of hij begint een Zweedse thriller, met het gesjoemel van de Nobelprijsjury als leidraad. Dan Bob Dylan, wat een seniele aanfluiting zeg! De oude man heeft zijn sporen in de muziek meer dan genoeg verdiend, die zit helemaal niet op een Nobelprijs te wachten, heeft de poen ook niet nodig, dus vraag ik me af welke dronken wietvogel deze popzanger heeft voorgedragen. Zijn liedteksten mogen dan literaire diepgang vertonen, het zijn toch vooral (protest)songs en een muziekprijs is begrijpelijk, maar een literaire prijs vind ik een slag in het gezicht van iedere niet zeurderig-blèrende schrijver.

Ooit sprak ik in Barneveld een medewerker van de Sociale Dienst, die zei dat hij een vriend van Cees Nooteboom was, wat me nogal verbaasde, maar hij begon een verhaal over hem, dat hij niet goed wist wat hij met zijn leven aan moest en daarom maar is gaan schrijven. Na zijn eerste successen bleef hij maar doorschrijven en was zijn kostje gekocht. Hij noemde dit succesverhaal over Cees, omdat ik had aangegeven dat ik gedichten schreef en dus wilde hij me een hart onder de riem steken of een riem onder het hart steken, dat is me nooit duidelijk geworden. Cees heeft met name veel succes in Duitsland, dat kan in zijn voordeel zijn, omdat Angela Merkel met haar grote, vooraanstaande economie natuurlijk extra stimulans moet krijgen. Ze peperde onlangs wel de Grieken hun armoedige situatie in, naar boven slijmen, naar onderen trappen, typisch toch. Niet dat onze Cees een typische nür fur Reichen Schreiber is, verre van dat, en daarom alleen al hoop ik dat iedereen, die dit leest, net als ik wil duimen voor de respectabele, bescheiden schrijver Cees Nooteboom!, die van ver is gekomen en ver is gekomen! Daar doet overigens de Nobelprijs voor Literatuur niets aan toe of af, al is dat verdulleme wel mooi meegenomen! Alvast bij voorbaat hartelijk gefeliciteerd, Cees, en zoek er maar niets achter, waarom ik je onlangs mijn banknummer e-mailde. Wat zou je ook vrezen, want harde noten zijn moeilijk te kraken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 126



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
27 januari 2015
Email:
ajkuperushotmail.com
Boeiende beschouwing over een auteur die ik zeer waardeer; een reizende verteller met verhalen die (zullen blijven) boeien; van zijn debuutroman 'Philip en de anderen' t/m zijn laatste regel ooit...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)