Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Anonieme straatkunstenaar Banksy spoorloos

In de Trouw van 22-05-2014 stond een artikel over de geheimzinnige graffiti-kunstenaar Banksy, die 'Meisje met de parel' van Vermeer heeft nagemaakt op een muur in de haven van Bristol. Dat deed hij uit reactie op een vals internet-bericht, dat de politie hem gepakt zou hebben. De parel is een alarmbel, die op de muur zit bevestigd. Banksy noemt zijn kunstwerk 'Girl with a pierced eardrum'. Die man is echt geniaal en vindingrijk!

Ik had al eens een tv-reportage over hem gezien, waarin hij wildvreemde straatgangers blij maakte met gratis, achtergelaten schilderijen. Die schilderijen kunnen later namelijk heel veel geld waard zijn, want voor zijn variant op de Mona Lisa kreeg Banksy 58000 pond. En Christina Aguilera betaalde veel geld voor zijn schilderij 'Queen Victoria als lesbienne'.

Banksy is waarschijnlijk het pseudoniem van Robert of Robin Banks, Robin Cunningham of Paul Horner. Hij is in 1973 of 1974 in Bristol geboren. Hij was lid van de Bristol Underground Scene, net als Nick Walker, Tom Bingle (Inkie) en Robert del Naja (3D). Zij moeten toch weten met wie wij hier te doen hebben en anders toch zeker Banksy's tussenpersoon Steve Lazarides, fotograaf/kunstgaleriehouder en de agent van Banksy.

Banksy maakt politieke en humoristische kunstwerken in de straten van Europa en Amerika en in Palestijnse gebieden. Zijn thema's zijn: anti-oorlog, anti-kapitalistisch en anti-establishment. Zijn stijl wordt vergeleken met die van de Franse graffiti-kunstenaar Xavier Prou, alias Blek te Rat. Hij werkte samen met de Amerikaanse straatkunstenaar/activist Frank Shepard Fairey en met Dmote. Alweer twee die zijn identiteit kennen, maar zwijgen als gezworen kameraden/bloedbroeders.

Neem zijn kunstwerk 'Beeld Naakte Mens' op de muur van een seksuele gezondheidskliniek. Een naakte man hangt buiten met één arm aan het raamkozijn, terwijl een aangeklede man/dokter door het opengeschoven raam tuurt, waar de naakte man toch gebleven is. Op de achtergrond van de kamer staat een sexy jongedamen. Doet denken aan een overspelscene, maar is subtiele kritiek op die kliniek. Door acties van de buurtbewoners is het kunstwerk er nog steeds te bewonderen.

Banksy wilde als kind al graag een soort Robin Hood worden en gezien de stijgende waarden van zijn kunstwerken, is zijn droom ruimschoots uitgekomen. Natuurlijk moet hij een vrij man blijven, al kan hij gevangenismuren ook fraai versieren en tot een Banksy-museum ombouwen. Ik kan me zo voorstellen, dat er vele journalisten en tv-interviewers azen op de primeur om deze loslopende rasartiest te ontmaskeren. Maar dan is de lol er voor Banksy van af, want hij gedijt nu eenmaal op zijn best met de nodige spanning, onzichtbaarheid, anonimiteit, avontuur, onvoorspelbaarheid en ongrijpbaarheid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: kunst

2.5 met 2 stemmen 133



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
1 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Een pseudoniem kan mensen inderdaad helpen hun creativiteit tot recht te laten komen, om welke reden dan ook. Hoewel ik het fenomeen vooral uit de schrijverswereld ken, en minder uit de beeldende kunst. Het idee dat graffiti nog steeds strafbaar is, dat is toch echt enorm uit de tijd, of zou dat althans moeten zijn. Er worden inderdaad de mooiste graffiti kunstwerken gemaakt, onder andere op dode grijze muren onder bruggen en viaducten, wat de boel prachtig opvrolijkt. Die weghalen, dát is wat strafbaar zou moeten zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)