Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gif

Na wegens familieomstandigheden een paar weken van huis te zijn geweest, trof ik bij terugkeer een aantal rijen dode guldenroede aan langs de houten afscheiding in mijn achtertuin.

Guldenroede

Mijn guldenroede is mij dierbaar. Guldenroede is een mooie hoogbloeiende plant met gele bloemetjes waar vrolijke vlinders op afkomen. Het is in mijn tuin ieder jaar weer een prachtige vlindervallei.

Guldenroede is ook een geneeskrachtige plant. Men kan er thee van zetten. Het is onder andere ontgiftend, waterafdrijvend en ontstekingsremmend. Het bevordert een goed functioneren van nier en blaas, en helpt bij het loslaten van emoties en het verleden.

Ik schrok ervan dat er nu een deel van mijn guldenroede zomaar dood was. Helemaal bruin en dor, hartstikke dood. Ik kon door de houten afscheiding de terrasstenen van de buren zien. Die zagen er klinisch schoon uit. Zonder ook maar één grassprietje tussen de stenen. Toch maar even vragen of ze misschien een bestrijdingsmiddel hadden toegepast. Jawel. Roundup. Want ze hadden last van zevenblad.

Zevenblad

Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen zelfs bereid worden als spinazie. Het bevat vitamine C, caroteen, kalium, calcium, magnesium, en kiezelzuur. Gedroogd smaakt het naar peterselie en kun je er je eten mee kruiden. In de kruidengeneeskunde gebruikt men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

Roundup

Roundup is zeer giftig spul. Er zit namelijk glyfosaat in. Dit doodt niet alleen de planten waar je van af wilt, maar het doodt alle groen waar het mee in aanraking komt. Dus niet alleen het zevenblad bij de buren, maar ook mijn guldenroede. Bovendien komt het in het grondwater terecht, en daarmee in ons drinkwater. Wetenschappelijk is aangetoond dat glyfosaat kanker veroorzaakt, waaronder non-hodgkinkanker. Om die reden is er een wettelijk verbod voor particulier gebruik per 1 november 2015. Het is bij Praxis en Intratuin om die reden al uit de schappen gehaald.

Glyfosaat zit niet alleen in Roundup maar ook in andere middelen die tegen 'onkruid' verkocht worden onder namen als Wiedex, Touchdown, Onkruidweg, Clean-up, Clear Up, Brush Killer, Brush Advanced, en Pokon Stop.

Op de website van Greenpeace is een voorbeeldbrief te vinden die gebruikt kan worden om de gemeente waar je woont aan te schrijven en te vragen naar hun beleid in het gebruik van Roundup en overige chemische bestrijdingsmiddelen waar glyfosaat inzit.
Zie: greenpeace.nl/roundup/

Imidacloprid

Een ander gifmiddel, waar Adriaan van Dam onlangs een gedicht over schreef op gedichten.nl, is Imidacloprid, een insectengif dat onder andere tegen mieren wordt gebruikt. Dit doodt echter niet alleen insecten, maar tast ook de zenuwen van mens en dier aan. Het veroorzaakt ziektes als Alzheimer, Parkinson en neurologische afwijkingen bij jonge kinderen, zoals ADHD en autisme. Ook voor dit middel wordt daarom veel gewaarschuwd. Er is vanuit Europese regelgeving al een tijdelijk verbod, dat waarschijnlijk definitief wordt. Dit middel doodt namelijk alle insecten, dus ook alle bijen. En als de bijen uitsterven, dan sterft de mens ook uit.

Er staat op internet een lijst van middelen waar Imidacloprid inzit.
Zie: bijenstichting.wordpress.com/lijst-giftige-middelen/

Hoezo slim?

Het opzoeken van informatie over dit soort middelen is niet iets dat vrolijk stemt. Ik krijg het niet onder mijn muts, waarom de mens zichzelf, zijn omgeving, alle mooie dieren en planten hier op aarde, en de aarde zelf, vergiftigen en vernietigen wil. Het is niet logisch. Geen enkel ander levend wezen op deze planeet doet dat. Enkel de mens. En dan denkt de mens ook nog dat hij op een hoger plan staat dan andere bewoners van deze planeet. Slimmer is. Het recht hebben zou om de rest te domineren, uit te buiten, te gebruiken en misbruiken. Maar als we echt zo slim zijn, waarom vergiftigen we onszelf en onze omgeving dan?

Ik heb de buren inmiddels laten weten dat Roundup per 1 november a.s. verboden is. Ik hoop dat ze zo verstandig zijn het spul ook voor die datum niet meer te gebruiken. Niet alleen voor mijn en hun gezondheid en die van hun kinderen, maar voor Moeder Aarde en ons allemaal.

--- --- ---

Illustratie: Afbeelding van de website 'Zonder is gezonder' - zie link.

Op de website 'Zonder is gezonder' vind je tips voor een gifvrije tuin en woonomgeving, en zijn recepten te vinden om te koken met zogenaamd 'on-kruid'.


Zie ook: http://www.zonder-is-gezonder.nl/

Schrijver: Gabriëla Mommers, 15 juli 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 6 stemmen 260



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
12 augustus 2015
Ik heb op een gangbare middelbare tuinbouwschool gezeten en toen stage gelopen bij een biologisch bedrijf en daar een scriptie over geschreven. Daar was men toen erg kritisch over. Tegenwoordig is de biologische tuinbouw sterk gegroeid.
Ik ben het helemaal eens met jouw betoog dat deze chemische middelen verboden moeten worden, niet alleen voor particulier gebruik maar ook zoveel mogelijk in de professionele teelt. Mensen beseffen nog te weinig dat alles wat je in de natuur vervuilt uiteindelijk op een of andere manier in het lichaam van mens en dier terecht komt en allerlei ziekten veroorzaakt bij mens en dier.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
6 augustus 2015
Er zijn bestrijdingsmiddelen die biologisch afbreekbaar blijken te zijn, althans zo worden ze geadverteerd. En je vertrouwt er als consument dan maar op dat het zo is. Maar het blijven chemische bestrijdingsmiddelen. Weliswaar met minder gevaar om ons via ons drinkwater te vergiftigen c.q. kanker te veroorzaken, maar men moet evengoed kinderen en huisdieren uit de buurt houden bij gebruik, totdat het spul weer droog is (zie info op ecostyle.nl). Het blijft gif!

Er wordt op dit moment onderzocht of deze middelen na 1 november wel nog gebruikt mogen worden. In principe worden alle chemische bestrijdingsmiddelen voor particulier gebruik verboden, maar wellicht dat deze biologisch afbreekbare categorie de dans nog (voorlopig) ontspringt. En dan is het een 'betere' keuze. Maar als het zonder kan, dan is dat altijd gezonder!
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
15 juli 2015
Email:
ajkuperushotmail.com
Bedankt voor deze nuttige en zinvolle hartenkreet; een paar keer per jaar ga ik door of op mijn knieën voor het bestrijden van allerlei soorten onkruid die niet-gewenst zijn in mijn tuin. Tegelijk toegevoegde lichaamsbeweging die natuurlijk altijd goed is. Als het onkruid en de bocht op een bepaald moment niet meer te overzien is, zou ik gaan voor een biologisch verantwoord bestrijdingsmiddel...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)