Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Atheïsten 66

Wat mij bij discussies over geloofszaken telkens weer opvalt is de heftigheid waarmee door veel atheïsten (gelukkig lang niet alle) wordt gereageerd op mensen die uitkomen voor hun christelijk geloof. Als je een onderwerp behandelt vanuit een politieke visie, kunnen anderen het ermee eens zijn of niet, maar er is dan niemand die beweert dat je dat niet zou mogen doen omdat je je mening aan anderen op zou dringen. Wie een religieuze visie ergens over geeft, krijgt dat verwijt vaak wel te horen. Bovendien worden er dan vaak allerlei dingen bijgesleept die met het onderwerp zelf helemaal niets te maken hebben.

Verder richt deze kritiek zich vaak niet alleen op de religie zelf, maar ook en vooral op de persoon van de gelovige. Het lijkt er daarom veel op alsof religie een thema is waar veel mensen hun persoonlijke frustraties bij voorkeur op botvieren. Ook op deze site zijn dergelijke geluiden soms te horen. Ik vind dat hypocriet en een uiting van onverdraagzaamheid.

Opvallend is trouwens ook dat atheïsten hun pijlen vaak alleen maar richten op christenen; met boeddhisten, hindoes en joden hebben ze veel minder moeite. Zelfs moslims zijn bij hen veel minder vaak het mikpunt. Over selectieve verontwaardiging gesproken!

Het christendom is al minstens 8 eeuwen één van de grote pijlers van de cultuur van de Lage Landen, naast de erfenis van de klassieke Oudheid. Niemand kan dat ontkennen. Literatuur, beeldende kunst en architectuur stonden eeuwen lang voor een groot deel in het teken van het christendom. Het Europa zoals we dat nu kennen is doordrenkt van christelijke tradities, begrippen en waarden. Het is daarom dwaas en wereldvreemd om dat verleden, deze erfenis, te ontkennen en er zelfs uit alle macht tegenaan te schoppen. Wie dat toch doet en alle uitingen van het christendom uit het openbare leven wil verbannen, is, om met Antoine Bodar te spreken, ‘nooit volwassen geworden’.

Wat dat laatste betreft ontwikkelt D66 zich tot kampioen secularisering. Of het nu gaat om het intrekken van de subsidie aan de kleine levensbeschouwelijke omroepen, het verbod op weigerambtenaren, het afschaffen van de zondagrust of het schrappen van het vloekverbod – altijd staat D66 vooraan. Alles, wat aan ons christelijke verleden herinnert, proberen politici van deze partij uit het openbare leven te bannen. Dat gebeurt ook nog met een haast en een gretigheid die grenzen aan fanatisme.

De partij zou haar naam daarom beter kunnen veranderen. Voortaan kunnen ze zich beter Atheïsten 66 noemen. Dat is wel zo duidelijk. En is transparantie niet één van de belangrijkste waarden die deze partij in het publieke debat huldigt?


Zie ook: http://spiritueelaurora.blogspot.nl/

Schrijver: Hendrik Klaassens, 27 december 2012


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.9 met 291 stemmen 1.970



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
28 december 2012
Scherpe analyse van de inderdaad selectieve verontwaardiging over religiositeit in het algemeen en christendom in het bijzonder. De christelijke cultuur heeft de (westerse) cultuur veel goeds gebracht. Zeker, er waren ook nare aspecten zoals verkettering en godsdienstoorlogen. Maar het belangrijkste is een revolutionair beschavingsoffensief geweest: een timmermanszoon die underdogs in zijn hart sloot en geloofde in geweldloosheid. Hij heeft de wereld veranderd of we nou in hem geloven of niet.
Naam:
Fred
Datum:
27 december 2012
In de zijkapel (alleen voor jongens) had ik al snel in de gaten dat er een spelletje gespeeld werd aan het altaar. Van huis uit rooms, ik ben het sprookje voorbij. Ik geloof alleen nog maar in mezelf.
Naam:
Hendrik
Datum:
27 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste Günter, je hebt gelijk: je kunt het zelfs hartgrondig met iemand oneens zijn, maar toch hem of haar ten volle respecteren. Ik heb altijd al vrienden gehad die zelf niet geloofden, maar me toch konden waarderen, en omgekeerd.

Dat is ook niet wat mensen scheidt. Wat menselijk werkelijk van elkaar vervreemdt is onverdraagzaamheid, waarbij men bespottelijk maakt wat voor de ander uiterst waardevol is. Die intolerantie is nu duidelijk voelbaar bij D66, maar in mindere mate ook bij andere politieke partijen. Het is een sentiment dat ook duidelijk merkbaar is onder veel journalisten.

Ik neem krachtig stelling tegen deze tendensen. Dat daar weerstand tegen zal zijn, verbaast mij niet. Dat er gedegen argumenten worden gebruikt, is trouwens wel te hopen.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
27 december 2012
Email:
ag.schulztiscali.nl
Beste Hendrik,
Heb jouw hartenkreet aandachtig gelezen, maar ik kan helaas veel argumenten t.a.v. het atheïsme en de politieke achtergronden slechts ten dele volgen. Ondanks het feit, dat ik noch politiek geëngageerd ben noch een overtuigde atheïst boeit me het onderwerp wel. Het is maar net, in hoeverre iemand zich in jouw stellingen herkent of niet. Mogelijkerwijs ontstaat er zo maar weer een nogal pittige discussie, maar het hoeft niet altijd per se zo te zijn. Ik heb onlangs nog, als niet-gelovige, van gedachten kunnen wisselen met iemand, die net als jij gelovig is, met behoud van het respect voor de overtuiging van deze persoon. Ik kan dit moeilijk tot mijn verdienste rekenen, aangezien ik, zowel wat de politieke betrokkenheid maar ook de kennis van geloofsperikelen altijd met vrijwel lege handen sta. Desondanks heb ik ook deze bijdrage weer met belangstelling gelezen - men steekt er altijd wel iets van op, ook al omarmt men niet alle argumenten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)