start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (107)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (9)
drank (7)
economie (12)
eenzaamheid (13)
emoties (18)
erotiek (2)
ex-liefde (2)
familie (8)
feest (6)
film (21)
filosofie (116)
fotografie (6)
geld (6)
geschiedenis (14)
geweld (4)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1189)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (8)
kinderen (20)
koningshuis (8)
kunst (40)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (35)
literatuur (500)
maatschappij (73)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (23)
moraal (19)
muziek (414)
natuur (20)
oorlog (17)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (5)
politiek (48)
psychologie (59)
rampen (8)
reizen (16)
religie (121)
schilderkunst (82)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (17)
taal (22)
tijd (26)
toneel (3)
vakantie (5)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (6)
voedsel (3)
vrijheid (20)
vrouwen (11)
welzijn (15)
wereld (26)
werk (13)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (32)

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 3457):

De aandrang tot scheppen

Er danst goudvonk op het water in oktober. Het roept associaties op. De gedachte aan goddelijke vonken dienen zich aan. Waar komen we vandaan? Zijn we vonken uit een goddelijke Bron ver van hier of juist heel dichtbij? Zijn we van sterrenstof?
In elk geval ontstond de mens uit Iets dat niet te bevatten is en wat hij met zijn schamele vijf zintuigen niet (meer) kan waarnemen, op uitzonderlijke aardbewoners na die in het bezit zijn van een zesde zintuig of veel meer zien dan gemiddeld. Denk aan natuurvolkeren die er nog zijn, zoals indianen.
Er zijn er nog die een totaal ander leven leiden dan de westerlingen. Veel meer met de natuur verbonden, de stilte, de dieren en het bovennatuurlijke.

Wat bewijst dat de mensheid drager zou kunnen zijn van een goddelijke vonk, afkomstig van een onvoorstelbaar goddelijke wezen dat alles en iedereen schiep? Atheïsten zullen ijzen van dit beschouwende schrijven, maar dat is aan hun. Ook hen kan het tot nadenken stemmen; het nadenken over het geestelijke leven.
Iemand als Rudolf Steiner pleitte daar nogal voor. Het in ogenschouw blijven nemen daarvan, opdat het vruchten af zou werpen die de mens zijns inziens nodig heeft en dreigt te vergeten, terwijl het (her-) ontdekken van het bestaan ervan ongekende mogelijkheden zou bieden aan aardbewoners. Dat de geesten van de doden dichterbij zijn dan we ons kunnen voorstellen en de helpende hand kunnen bieden bij levens- en wereldproblematiek, zou het hele wereldbeeld kunnen veranderen.
Natuurlijk is Steiner ‘slechts’ een van de zieners uit de wereldgeschiedenis en heeft elke leraar zijn eigen manier van uitdrukking geven aan zaken die eigenlijk niet uit te drukken zijn in taal. Een groot voorbeeld voor hem was toch wel wereldleraar Jezus en de laatste is een leidraad voor velen. De aarde heeft volgens Steiner ook een spiritueel, geestelijk lichaam, dat van Christus.

Ook van hedendaagse spirituele voorbeelden als Eckhart Tolle, Michael Roads en ontelbare anderen valt het een en ander te leren. De laatste is nu 81 jaar oud en stelt dat hij ‘al vijftig jaar door de modderige wateren van de metafysica en spiritualiteit navigeert en dertig jaar geleden de Kust van Verlichting vond.’ (in aankondiging 5 daags seminar april 2018)

Ervan uitgaand dat een Schepper of een Groot Bewustzijn, iets liefdevols het liefst ons naar zijn beeld liet ontstaan, dan kregen mens en wereld toch vast een buitenaards vonkje daarvan mee en dat is het waarom de mens misschien zelf ook zo graag schept en uitvindt. Het begon al met benen en stenen werktuigen. Kleding, vuur, taal! Potten, pannen, het wiel. Mondelinge overdracht van verhalen en liederen en rituelen. Grottekeningen, het schrift. Er zouden nog vele hoogstandjes bijkomen. De boekdrukkunst, zang, dans, toneel. Vervoer en sociale media. Ruimtereizen. Medische wetenschap. Architectuur. Poëzie. Wijsbegeerte. Theologie. Wiskunde. Koolstofdatering. DNA onderzoek, muziek. Elk mens heeft een formeerder of (beeldend) kunstenaar in zich en waant zich een micro-godje al is helaas lang niet iedereen zich bewust van dat micro.

Helaas horen ook vernietigingswapens tot de vele maaksels van de mens en voert hij innerlijke en uiterlijke gevechten en zou hij zelf leven willen kunnen scheppen in een laboratorium. Vermoedelijk is dat niet de bedoeling van een Bijbels gebod als: ‘Gij zult u geen gesneden beeld maken, noch enige gelijkenis, van hetgeen boven in den hemel, of onder op de aarde is; of in het water onder de aarde is.’ (Deuteronomium 5 vers 8)

Dat maakt het de mens als medeschepper lastig. Zeker de kunstenaar in de beeldende kunst hield zich daar in de middeleeuwen al niet meer aan! Het oudst bekende kruisbeeld in de Roomse kerk stamt uit 430. De oudste iconen van apostelen uit 350. (Welingelichte kringen juni 2010) Dat wat betreft de Rooms-katholieke kunst die later door het protestantisme in grote delen van Europa sterk werd veroordeeld en vernietigd. De hele bibliotheek van Dominicanenklooster Het Pand belandde in de rivier de Leie. Maaksels worden dus ook door anderen weer vernietigd.

Ook in de islamitische wereld wordt veel cultureel erfgoed vernietigd door IS en andere radicale groeperingen. Musea, kerken en moskeeën worden kapotgemaakt. In landen als Syrië en Irak worden zelfs graven van profeten vernietigd. Volgens IS vernietigen ze de sporen van afgoderij.
‘De jongeren zijn erg onwetend’ aldus Mehmet Refii Kileci van het Roumi Kunstinstituut Rotterdam in een interview in 2015. ‘Zelfs islamitisch erfgoed wordt dus aangevallen namens hun ideologie. Dit heeft echter niets te maken met religie, geloof, moraliteit of mensheid.’
‘Is het te verwachten.’ stelt Mehmet R.K. dat bedoeïnen uit de woestijn begrip en inzicht in kunst hebben?’

Komt de vernietigingsdrang van de mens voort uit het moeten leven tussen twee spanningsvelden en tegengestelden? Donker en licht. Goed en kwaad? Zitten in hem nog resten roofdier, gifslang en krokodil uit de evolutietheorie? Of komt de drang voort uit lichamelijke, geestelijke en affectieve verwaarlozing in iemands jeugd en zoekt dat een uitweg in vernietigingsdrang? Heeft de neiging tot vernielzucht psychologische oorzaken?
Djengis Kahn, om maar eens een voorbeeld te noemen, werd immers in zijn jeugd verstoten door zijn eigen stam en veroverde en stichtte met grof geweld en behulp van de Mongolen een wereldrijk.

“We zouden moeten overwegen aan te nemen dat de dood slechts een overgang is naar een andere staat van bewustzijn.” Zo luidt een uitspraak van cardioloog Pim Lommel.

“Er is geen wetenschappelijke verklaring te vinden voor het feit dat, terwijl mijn lichaam in coma lag, mijn bewustzijn – mijn inner self – springlevend was. Terwijl de neuronen in mijn cortex compleet inactief waren door de bacterie die mijn hersenen had aangevallen, reisde mijn bewustzijn naar een andere, grotere dimensie van het universum. Een dimensie waarover de oude, pre-coma versie van mezelf heel graag had uitgelegd dat het simpelweg onmogelijk was.” En voor wie dan meteen het argument opvoert dat het vast een storing was in de hersenen: “Mijn bijna-doodervaring vond niet plaats door een storing van de cortex, de cortex werkte simpelweg niet meer.” Zo deelt neurochirurg Eben Alexander mee.
“Ik steeg op, hoger dan de wolken,” vertelt hij. Hij schrijft over glinsterende wezens, lichtgevende sporen, vogels, engelen. “Alles bestond op zich, maar was tegelijk deel van al het andere, zoals een Perzisch tapijt.” Ook was er een vrouw bij hem tijdens zijn trip. Ze was jong, en hij herinnert haar tot in detail. Ze had drie boodschappen voor hem: “You are loved and cherished, dearly, forever.” “You have nothing to fear.” “There is nothing you can do wrong.”

Hoog tijd de gedoofde vonken ervan te doordringen dat er meer is tussen hemel en aarde; een voortbestaan van het bewustzijn, een andere vorm en dat het een goed idee is zich daar meer mee bezig te gaan houden, dit met vuur weer te geven in creaties en composities.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 11-10-2018


annekehaasnootathotmail.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: wereld

Deze inzending is 13 keer bekeken

4/5 sterren met 1 stemmen.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)