Inloggen
voeg je column toe

Columns over hobby

De wilgen bij De Pettelaer

Opeens dacht ik aan mijn eerste bijbaantje. Een bakker in Sint-Michielsgestel nam mij in dienst, als thuisbezorger, op een bakfiets. Op die manier leerde ik, kort tevoren als Amsterdamse scholier naar Den Bosch verhuisd, Gestel en Gemonde goed kennen. Ik voelde me de koning te rijk met de vijf gulden per dag die ik verdiende. Op voorhand wist je nooit wanneer de mensen vrijgevig waren tegenover een loopjongen als ik, maar op ‘gunstige’ dagen droeg ik acht of negen gulden bij aan de fooienpot die het personeel na werktijd mocht verdelen.

Ik zie me de acht kilometer tussen ’s Hertogenbosch-Zuid en Gestel nog fietsen. Onderweg bevond zich een strook bos waar ik me in het buitenland waande. Langs de Michael-traptoren, het doveninstituut, klein-seminarie Ruwenberg en de Pettelaerse Schans, een gebied van historische betekenis. De Bosschenaren hadden daar ooit, bij het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog, ter hoogte van De IJzeren Man (waar later zand zou worden opgespoten voor de aanleg van spoorbanen) een bastion gebouwd ter verdediging van de veste.

Kort geleden las ik ‘Brabantse herinneringen’ van Anton van Duinkerken nog eens. Opvallend is de precisie waarmee hij het landschap tussen Vught, Schijndel en Olland beschrijft. Je merkt dat hij in de Meierij lange wandelingen heeft gemaakt. Van Duinkerken kende alle canadassenbomen van Esch. Beeldend brengt hij een rij wilgen tot leven die bij een kromming in de weg richting Den Dungen stond. Hij schrijft aangenaam-converserend. Hij voert je naar zijn geboortestad Bergen op Zoom, naar Antwerpen, de Tilburgse onderwijsfraters, de Zoete Moeder in de Sint Janskerk (‘een echte Brabander komt nooit in Den Bosch zonder haar beeld te bezoeken’), de verenigingen voor katholieke jongeren (de Sint Josephs Gezellen). En hij mijmert over zijn vroege publicaties, met intrigerende titels als ‘Paapse stoutigheden’ en ‘Hedendaagse ketterijen’.

Schrijver: Ton Mantoua, 14 maart 2019


Geplaatst in de categorie: hobby

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.788



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
14 maart 2019
Al die namen en dierbare herinneringen...De Ruwenberg was ook van historische betekenis.
In WO II heeft een deel van de intelligentsia er als (Indisch) gijzelaar gevangen gezeten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)