Inloggen
voeg je column toe

Columns over emoties

Uw hond is dommer dan u denkt

Mijn vrouw stuurde mij een flut artikeltje door welk is verschenen op de site Bewegen zonder pijn.com ingediend door Eugène Mathijsen, een of andere mij totaal onbekende gezondheidsjournalist en schrijver van dito boeken. De man verwijst naar een onderzoek van ene mevrouw Britta Osthaus die haar onderzoek heeft gebaseerd op 300 bestaande onderzoeken van dieren.
Hondenliefhebbers zullen terecht opmerken dat dat al aan alle kanten rammelt – en terecht.
Eigenlijk zou ik aan het uiterst summiere artikel geen aandacht moeten schenken. Een gezondheidsjournalist die ook al verstand heeft of iets meent te moeten zeggen over honden – vreemd. Maar goed de man wil blijkbaar reacties uitlokken via de website en daar doe ik even niet aan mee.
Het schijnt dat varkens en geiten slimmer zijn. Ach persoonlijk vind ik dat geen vergelijk, het zijn totaal andere dieren. Je gaat een mens of ober toch ook niet met een slingeraap of pinguïn vergelijken toch? Dat is ook geen eerlijk vergelijk, lijkt me.
Natuurlijk zijn er misschien wel slimmere dieren, een dolfijn schijnt heel erg slim te zijn, maar kun je die vergelijken met een hond? Nee, die moet je met andere zeedieren, zoals walvissen en orka’s, vergelijken lijkt me. Vraag echte hondenliefhebbers maar eens hoe slim honden zijn.
In de zijlijn van het artikel stond Martin Gaus met reclame voor een of ander middel – groenlipmossel voor de hond of zoiets. Natuurlijk Martin is gelukkig weer helemaal hersteld van z’n ziekte en in plaats van het genieten van z’n leven, pakt hij de commerciële draad weer op. Het bloed kruipt blijkbaar waar het niet kan gaan. Maar goed Martin Gaus vertelde nog een ‘mooi‘ verhaal op TV. Hij had een vriend Freek Simon (oud collega van hem bij de TROS) een whippet gegeven, een gevoelige windhond. Op Freek z’n sterfbed ging de hond tegen hem aanliggen, vermoedelijk als troost. Freek zei tegen Martin: ‘Nog enkele stapjes Martin, nog enkele stapjes’, en blies toen z’n laatste adem uit. De hond voelde dat, ging even met z’n snuit naar Freek z’n gezicht en ging toen aan z’n voeteneind liggen. Het dier begreep dat hij was overleden, waarschijnlijk voelde hij dat Freek niet meer ademde. Het heeft misschien niet alles met intelligentie te maken, maar wel met het feit dat een hond, van alle dieren, de mens, misschien het beste begrijpt of aanvoelt. Ik zie dat een varken of geit nog niet doen. Zo’n ‘gezondheidsjournalist’ zou juist moeten opmerken hoe belangrijk een hond voor een mens kan zijn. Voor een alleenstaande oudere of jongere, een gehandicapte of dementerende. Zelf ooit met onze hond een keertje meegedaan aan het bezoeken van een bejaardentehuis. Je zag die mensen helemaal uit hun schulp kruipen.
O ja zeker, ze hadden vroeger zelf ook een hondje gehad en zo, en die kon dit of dat. Nogmaals een hond is zo belangrijk voor het geven affectie en aandacht. Een hond is een verbinder. Een opmerking als : ‘uw hond is dom-mer dan u denkt’, getuigt juist van weinig intelligentie. Een hondeneigenaar kent z’n hond beter dan, een of andere door een ‘gezondheidsjournalist’ opgevoerde onderzoeker. Het is een totaal niet relevante opmerking.
Maar zijn wij mensen ondanks onze intelligentie dan wel zo slim bezig? Wie is er eigenlijk dommer de hond die z’n leven gewoon leeft als hond en er zoveel mogelijk als hond van geniet, of de mens die zo dom is om z’n eigen nest zo te bevuilen, door oorlogen en milieuvervuiling, dat er, al hij zo doorgaat, geen fatsoenlijk leven meer mogelijk is? We zijn niet voor niets bezig om de mogelijkheden te onderzoeken tot kolonisatie van andere planeten. Wat is nu dan slim en wat dom?

Schrijver: catrinus
29 maart 2019


Geplaatst in de categorie: emoties

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 273



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)