Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

maart 2020

De derde maand van 2020 stond in het teken van de angst voor de opkomst van het virus in Europa en de rest van de wereld.
Plotseling bleek er een hele generatie betweters te bestaan, informatie en desinformatie vochten om aandacht. Complete complottheorieën werden massaal gekopieerd.
Facebook en andere sociale media waren onoverzichtelijke chaotische fenomenen geworden.
Bjarne had werkelijk geen idee, wie of wat hij moest geloven. Hij maakte zich zorgen, zijn linkerbeen bleef achter bij zijn rechterbeen. De spieren waren stroef en er was een lichte pijn bij de knie.

Het virus was in Europa, in Italië waren besmettingen en greep het virus snel om zich heen. Op maandag 9 maart riepen het Nederlands kabinet en viroloog Jaap van Dissel via een persconferentie op de adviezen nauw te volgen en andere mensen geen hand meer te schudden. De uitbraak werd sinds 11 maart 2020 als pandemie erkend.

Terwijl het virus de mensheid in zijn bestaan deed trillen, stierf Kylian de Bengaalse kater aan de gevolgen van ouderdom en ziekte. Bjarne had zijn lievelingsdier uit Utrecht in geen jaren meer gezien, maar het bericht stemde hem somber.

De linkerknie van Bjarne kwam op slot te zitten en de pijn was nu zo hevig dat een bezoek aan de huisarts noodzakelijk was. Met veel moeite en de nuttige hulp van een oude paraplu als wandelstok lukte het Bjarne om de huisartsenpost te bereiken. Er moest een foto worden genomen in het ziekenhuis en Bjarne moest een wandelstok gebruiken.

In het ziekenhuis bleek dat er een beschadiging van het kraakbeen in de knie was. De dokter schreef een zalf voor en Bjarne kreeg een verwijzing naar de fysiotherapie, die op loopafstand van zijn woning was. De pijn in zijn been bezorgde Bjarne slapeloze nachten.

Het ging ook mis in de letterdorpen. Er waren cynische geluiden van mensen die de schaapjes op het droge hadden, maar die bang waren voor de pandemie. Er was niet veel ruimte voor belangstelling voor het slechte been van Bjarne.

Dat was op Facebook wel anders, de ene na de andere lullige opmerking, totdat Bjarne besloot het bericht te verwijderen. Wanneer mensen ergens bang voor waren, was het kennelijk makkelijk vanuit die positie, de ellende van Bjarne te relativeren, met belachelijke opmerkingen.

Kylian was dood. Er was een heks in de nacht die met spookberichten begon te dreigen. Ze was gefrustreerd omdat Bjarne niet van haar bemoeizucht was gediend. Het betekende het einde van Bjarne bij gedichtenfreaks, waar hij de hypocrisie van het christelijke moraal tot in de spelonken van zijn geweten had ondervonden.

Het werd tijd voor iets anders, wanneer het virus weer was verdwenen en wanneer Bjarne weer gewoon kon lopen. Er ging iets mis met de boodschappen, door de aangekondigde maatregelen van 15 maart raakten mensen in paniek en begonnen ze massaal met hamsteren.

Een mevrouw van de Regenbooggroep had een maatje voor Bjarne gevonden. Een nerveuze jongeman die druk praatte en helemaal overstuur was door de lockdown. Hij kon niet werken en zonder zijn werk had hij niets te doen. Daarom had hij zich aangemeld als maatje. Hij was weliswaar homoseksueel, maar hij wilde volgens eigen zeggen als normale man door het leven gaan. Al jaren had hij een vaste relatie. Hij was dominant en erg aanwezig en hij maakte zich zorgen over zijn ouders die in het buitenland waren en door de maatregelen niet terug naar Nederland konden. Eigenlijk had hij het voortdurend over zijn eigen situatie en kwam het leven van de mank lopende Bjarne nauwelijks aan bod. Na een aantal telefoon gesprekken en een tweetal wandelingen gooide Bjarne de handdoek in de ring. Helaas bleek de mevrouw van de Regenbooggroep niet te vertrouwen.

De casemanager van Mentrum had voor een nieuw contact gezorgd. Een woonbegeleidster van het Leger des Heils. Zij hoorde over de situatie van de manke Bjarne en het hamsteren waardoor de winkels geen voorraad meer hadden. Ze kwam met een tas vol verrassingen, voedselrijke giften die het Leger des Heils van hun winkelcontacten hadden gekregen.

Vooralsnog moest Bjarne deze welkome hulp maar accepteren. Het was voor veel mensen een vreemde situatie.

Schrijver: Bjarne Gosse, 12 april 2024


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.5 met 11 stemmen 61



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)