Inloggen
voeg je column toe

Columns

Populariteit

Sinds vorig studiejaar zijn squash-Marcel en pingpong-Frank de braafste scholieren van het klasje dat regelmatig door de sportkoepels opgeroepen wordt. Op jacht naar bonusstudiepunten, Edith-subsidie en een zoen van de juf, verdiept het frisse duo zich nu in de vraag of er een sociologische definitie bestaat van "sportontwikkeling".

Iemand verwees het tweetal naar "Verborgen Competitie", uit 1994, en verhip, daarin beschrijft professor Maarten van Bottenburg wat de voormalige squashfederatie en de failliet verklaarde NTTB fout doen. In zijn boek over de populariteit van sporten keek Van Bottenburg met een sociologische bril naar vormen van vrijetijdsbesteding. Over squash en pingpong zei hij, bijvoorbeeld, dat ze slachtoffer waren geworden van ogenschijnlijke toegankelijkheid en populariteit. Twee tragische voordelen, want het heeft ze tot de armoedzaaiers onder de sporten gemaakt...

Van Bottenburg onderscheidt meerdere verklaringen en parallellen. Squash en pingpong werden opgezadeld met een weinig respectabele ontstaansgeschiedenis. Dat is nou eenmaal zo, daar is niets meer aan te doen. In de tweede helft van de 19e eeuw verruilden Britse beroepsmilitairen hun tennis- en golfbaan zodra het begon te regenen voor afgeleide takken van binnenskamersalternatieven die als halfbloedactiviteiten werden beschouwd.

Eveneens desastreus voor sportontwikkeling is langdurig gehakketak over regels en materiaal. Pingpong had bovendien de pech dat de excentrieke rijkeluiszoon Ivor Montagu in 1926 op eigen initiatief en met eigen geld in zijn achtertuin een wereldkampioenschap organiseerde en daarna 40 jaar lang het monopolie in de despotische handen hield.

Van Bottenburg somt een reeks van ongunstige omstandigheden op waarin squash en pingpong elkaar weinig ontlopen. In navolging van vele andere sportsociologen toont ook hij aan dat beide bonden het zichzelf, door de nadruk op het faciliteren van competities, erg moeilijk hebben gemaakt. De onbeduidendheid van clubs opent de weg naar de ondergang, terwijl ze zich hardnekkig tot de georganiseerde sport blijven rekenen.

Heeft sportontwikkeling wellicht te maken met de demografische gegevens van die 550 pingpongclubs? Het duo Borst/Berteling raadpleegt dagelijks de kapot gebladerde Boom-paperback. Want de Amersfoortse professor had een vooruitziende blik. Intussen lopen twee directeuren gedwee aan de leiband van sportkoepel en mevrouw Schippers... (wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 29 september 2011


Geplaatst in de categorie: huwelijk

3.5 met 2 stemmen 438



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)