Inloggen
voeg je column toe

Columns

Adieu Cor

Afgelopen mei vergezelden Bettine en ik hem nog tijdens een hilarische rit per taxi, van het Amsterdamse Stadionplein naar Ahoy Rotterdam. Hij was in zijn nopjes. Kon niet geloven dat hij door meneer Sharara persoonlijk gelauwerd zou worden. En Cor voldeed aan de voorspelling: honderduit vertellend over sportartikelen, zijn broer Jaap, de Amsterdamse gemeentepolitiek, zijn Indische, Australische en Amerikaanse capriolen, sportbestuurders, zijn stuntplannen bij Het Parool en Nieuws van de Dag met huis-, tuin- en keukenspelers...

Een breekbare anecdotenkampioen.

De amusante en charmante good-old reduceerde de af te leggen afstand tot een peulenschil. De geboren zakenman ontwaakte in hem, plagend dat zijn entourage hem vermakelijkheidsbelasting schuldig was. In Ahoy stonden de hotemetoten klaar om "de beste Nederlandse tafeltennisser aller tijden" met de Merit Award te eren.

In zijn tijd was Cor du Buy niet alleen een vermaard sportman. Vooral zijn veelzijdigheid en zijn onlesbare dorst naar verkenning van nieuwe mogelijkheden spraken tijdens zijn negentig levensjaren tot de verbeelding. Cor maakte meerdere naoorlogse generaties enthousiast voor de sport van bat en bal, nadat men zijn shows in De Bijenkorf (zittend op een stoel) had aanschouwd of, als hij met sparringpartners als Bert Onnes of Frans Schoofs, zijn kunsten in de kantines van kazernes vertoonde. Hij werd bewonderd om zijn allround-tafeltennis, gedurfd in het aanvallen en uiterst stabiel in zijn verdediging.

Cornelis du Buy, 1921-2011, de eerste sportpropagandist.

Als enige Nederlander maakte hij eind jaren vijftig deel uit van het tafeltennis-voorprogramma van de Harlem Globetrotters Show die langs de grote steden van Noord-Amerika toerde. Duels van Cor met Ricky Bergmann verschenen op vele TV-ontbijtshows.

Du Buy, de gezette en goedlachse Amsterdammer die zich begin jaren tachtig in Bergen NH vestigde. Zijn dorpsgenoot Arthur Frid schreef in 1996 een speelse biografie over de Oude Meester, jeugdidool van vele pingpongers. Daarin onthulde Frid dat Du Buy zijn sterk ontwikkelde balgevoel (essentieel bij tafeltennis) te danken had aan de pianolessen die hij al vanaf zijn zesde levensjaar volgde.

In de puntjes verzorgd leidde Du Buy mij op een zonnige dag in juni 1982 rond over het tennispark "De Bedriegertjes" in Bergen NH dat hij met zijn zoon exploiteerde. Trots was hij, maar ook relativerend: "Voor de mensen hier in het dorp ben ik die man van die tafels..."

Adieu Cor.
Tafeltennis gedenkt de beste speler van de twintigste eeuw. Ooit bibberend voetballertje bij AFC. Ooit gebrild jochie op de Nassaukade. Ooit, als 16-jarig Corretje, voor het eerst pingpongkoning van Nederland.

Schrijver: Ton Mantoua, 13 november 2011


Geplaatst in de categorie: sport

3.9 met 10 stemmen 275



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)