Inloggen
voeg je column toe

Columns

2012: Het jaar van de kracht van zacht...

2011 - 2012
Net als de kerstboodschap van Sees-coaching 2011, refereerde Youp van ‘t Hek in zijn oudejaarsconference op oudejaarsavond aan de menselijkheid als het belangrijkste voornemen voor 2012. Laten we terug gaan naar de basis van onze menselijkheid: wees zacht voor elkaar.

‘Zacht zijn’
Wat betekent ‘zacht zijn’? Betekent het poezelig, soft, een watje, een doetje, een echte loser, iemand vol engelengeduld, onderdanig en altijd maar afwachtend en volgend van een ander? Als je denkt dat dat ‘zacht zijn’ betekent, dan heb je nog een hele leerwereld voor je. ‘Zacht zijn’ staat voor menselijkheid: respect en begrip van en voor de mensen om je heen. En of die mensen kinderen zijn of volwassen, man of vrouw, van Nederlandse afkomst of andere nationaliteit, met of zonder religie, geaardheid, dik of dun; ze verdienen je respect en ieder ander’s respect.

Respect en begrip
Iedereen op deze wereld mag er zijn. Ieder mens op deze wereld is een individu. Een individu wordt met eigen genen en eigen karakter geboren en bepalen jou als individu. Je omgeving kan je genen en karakter niet veranderen. Toch zijn ze van invloed op je leven doordat ze medebepalend zijn voor je gedrag.

Kinderlijk gedrag
Een kind heeft zijn ouders en verwanten nodig om te leren ‘vliegen’; volwassen worden. Ouders sturen hun opgroeiende kroost vol vertrouwen en met voldoende keuzevrijheid aan en leren ze het ouderlijk nest te verlaten om op eigen benen te staan. School, werk, vrienden, familie en anderen in de nabije omgeving beïnvloeden de navigatie van opgroeiende kinderen. Ze laten het mogelijkheden en kansen uit de wijde wereld zien. Doordat ieder mens zijn eigen genen en eigen karakter al vanaf de geboorte heeft meegekregen, kiest het opgroeiende kind zelf de voor hem best passende richting en vliegt uit naar volwassenheid; zijn eigen leven.

Volwassen gedrag
Volwassenen weten het niet beter dan kinderen. Ze lopen al wat langer rond op deze wereld en hebben al heel wat fouten mogen maken, waarvan ze hebben geleerd en wat zij gevraagd en ongevraagd uitdragen. Volwassen gedrag betekent dat je sturing kunt geven aan je eigen leven met respect voor je omgeving. Je mag volgens de Wet zelfstandig keuzes maken, maar kunt ze ook zelf maken. Je kiest zelf bewust je eigen leefomgeving. Vaak is dit met partner en/of gezin, vrienden, familie en je ambitie en doelen.

Onmenselijk gedrag
Waar gaat het dan mis in gedrag op deze wereld zul je je afvragen na deze uiteenzetting?
Niet ieder kind kán en mág kinderlijk gedrag in deze wereld vertonen, is mijn antwoord.
Er zijn kinderen die (om welke reden ook) niet vanuit ouderlijk respect en begrip aangestuurd worden/zijn om te leren vliegen. Als ze eenmaal vliegen, dan is het om het vliegen zelf; te overleven.
Vliegen en vluchtgedrag
Er zijn helaas ouders en verwanten die hun kind niet met respect en begrip kunnen opvoeden, maar met autoritaire hand en volgens hun verwachtings- en geloofspatroon (of nog erger dat van hun omgeving) hun kind groot laten groeien. Er zijn helaas ook ouders en verwanten die hun kind zonder enige regels en zonder enige sturing laten uitvliegen. Vaak omdat ze zelf nooit vanuit ouderlijke betrokkenheid hebben leren vliegen.
Een kind groeit in leeftijd en lichaam naar volwassenheid. Opgroeiende kinderen leren om vroeg of laat zelf te vliegen met of zonder ouderlijke betrokkenheid.
Kinderen opgegroeid bij ouders en verwanten met respect en begrip voor elkaar nemen dit respect en begrip mee in hun volwassen leven. Ze hebben van nature minder overlevingsdrang en meer leefdrang. Deze volwassenen hebben de kracht van zacht in zich: menselijkheid.

De kracht van zacht: 2012
Respect en begrip voor kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen, van Nederlandse afkomst en andere nationaliteit, met en zonder religie, geaardheid, dik en dun... maakt 2012 voor ons allemaal een zacht jaar.

Gelukkig nieuwjaar!

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 5 januari 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 5 stemmen 197



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Nancy Seesing
Datum:
10 februari 2012
Email:
infoseescoaching.nl
Ik ben blij dat mijn column reacties oproept die worden afgewogen met eigen levensvisie.

Onbewust je leven (ver)volgen maakt ongevoelig en ongelukkig. Bewust en gezond leven met oog voor je omgeving zorgt voor gevoel en geluk.
Naam:
Eric
Datum:
21 januari 2012
Email:
jhmartenshome.nl
Meer lawaai maken leidt slechts tot tijdelijk succes, als je het al succes kunt noemen. De kracht van zacht zit in het individu, je persoonlijkheid. Dat deze maatschappij langzamerhand steeds verder ontspoort doordat we steeds egoïstischer en materialistischer worden, wil nog niet zeggen dat we dat dan maar moeten accepteren.

Het is zo gemakkelijk om elkaars fouten en zwakheden te benadrukken en de andere kant op te kijken als je anderen in de ellende ziet zakken, in plaats van de sterke punten van elkaar te bundelen en een helpende hand uit te steken naar diegenen die het steeds moeilijker hebben, het maakt niet uit hoe je dat doet, met woord, gebaar of geld.

Het is ultieme voldoening en een teken van kracht in een wereld die meer en meer geregeerd wordt door de angst. Daarmee krijgen de zgn. leiders van deze wereld de mensen precies waar ze ze hebben willen.

Doorbreek die angst, leef en maak een verschil. Noem het naïef, maar liever naïef en de strijd rechtop tegen de wind aangaan dan gebukt te accepteren wat de grijze massa ons opdringt.
Naam:
Mees
Datum:
5 januari 2012
Helaas krijg je respect en begrip alleen maar door heel hard en heel veel lawaai te maken;
sommige mensen kunnen maar beter niet worden geboren (zei JC);
kinderlijk gedrag is iets anders als worden als een kind (zei JC ook al);
en je wilt gewoon niet weten hoeveel fatsoenlijke genen van intelligente mensen er ook in het volgend jaar weer door geboren psycho's worden verkracht.
Gij moet veranderen, heette JC dat.
Helaas heeft de kracht van zacht hier op aard met of zonder JC geen enkele genezende macht.
Leve de commercie, leve de nacht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)