Inloggen
voeg je column toe

Columns over kerstmis

Midden in de winternacht

Ze stond in de keuken de vaatwasser in te ruimen toen ze opeens haar hand voor haar mond sloeg. Een glas viel rinkelend aan scherven op de stenen vloer. Het huilen stond haar even nader dan het lachen. Zuchtend pakte ze stoffer en blik. Een diner voor twintig man ging je niet in je koude kleren zitten. Ze was nog moe van gisteren.

‘Oh, nee hè, wat nu weer?’
Een zware stem bromde geïrriteerd vanachter een krant.
‘We zijn z’n verjaardag vergeten gisteren!’
‘Hoeveel jaar is hij nu geworden dan?’
Als blikken konden doden, had haar man het niet lang meer gemaakt.
‘Ja, wat denk je?’
Ze klonk nu snibbig, was kribbig.
‘Zo moeilijk is het toch niet om dat uit te rekenen?’
Snibbig dacht hij, kribbig, hoe vaak hoorde je deze woorden heden ten dage nog. De taalverloedering sloeg steeds vaker en steeds harder toe. Aanwijzende voornaamwoorden werden continu door elkaar gehaald en bij voltooid deelwoorden werden d’s en t’s te pas en te onpas verkeerd gebruikt. Er waren veel nieuwe, vreemde woorden bijgekomen en veel Engelse. Een meisje die in plaats van een meisje dat; zelfs op televisie werd het verkeerd gebruikt en dan ook nog eens door de nieuwslezers. Ik werd opgehaalt in plaats van ik werd opgehaald, was maar een van de vele voorbeelden. In het Groot Dictee der Nederlandse taal 2013 werden weer veel teveel onbekende, complexe woorden gebruikt die haast niemand verstond, begreep, laat staan goed wist te spellen! De middenweg in het leven was zoek en dat was hij in velerlei opzichten.

‘Zo’n kaart met ‘oooohhh ik ben je verjaardag vergeten’ hebben we niet in huis, zei hij met een twinkeling in zijn ogen en de winkels zijn gesloten op Tweede Kerstdag. ‘Stuur hem een mailtje of sms hem even dan. Die man heeft heus over belangstelling niet te klagen op zijn verjaardag en het zal hem echt niet overstuur hebben gemaakt dat mevrouw Van Dalen hem is vergeten dit keer.’
‘Ja, jij hebt makkelijk praten, jij hebt nooit zoveel met hem op gehad als ik.’

Hij verzonk in gepeins en moest haar gelijk geven. Voor hem was hij een van de vele wereldleraren geweest in een lange rij waarin sinds kort ook Nelson Mandela.
Ze zonk naast hem neer op de bank. Ontroerd keek ze naar het kerststalletje onder de boom dat werd verlicht door ledlampjes. Gelukkig hadden hij en zijn ouders bij zijn geboorte nog geen weet van het feit dat hij maar drieëndertig jaar zou rondwandelen op aarde en dat zijn geest daarna altijd aanwezig zou blijven. De lijnen zouden wel overbelast zijn vandaag. Toch toetste ze zijn nummer in. Natuurlijk kreeg ze een in gesprekstoon.
‘Zie je wel,’ zei haar man, ‘ik had het kunnen voorspellen.’

Ze besloot het met een sms te proberen, tot twitteren, apps en Face Book had ze zich nooit zo aangetrokken gevoeld. Mailen vond ze wel leuk. Helaas was er een storing en kreeg ze ook dat niet voor elkaar. Ze zocht zijn mobiele nummer en tikte 25122013 in. In het schermpje feliciteerde ze hem met zijn 2013e verjaardag. Het had veel voeten in de aarde, want ze was niet zo snel als jongeren met het intikken van zinnen en zat er regelmatig een toets naast, waardoor zich de vreemdste woorden op het scherm vertoonden.
‘Verzenden mislukt’ liet het schermpje weten, toen haar boodschap er eindelijk foutloos instond en volgens haar was verzonden. Ze kon haar ogen niet geloven. Al die techniek ook van tegenwoordig.

Wat nu? Er restte haar nog één mogelijkheid, een wat verouderde en door velen vergeten manier; het aloude schietgebedje. Misschien dat ze er daarmee doorheen kwam. Ze sloot haar ogen, legde haar handen tegen elkaar aan, als ware ze een Boeddhabeeld, boog haar hoofd en prevelde zacht haar verjaarwens. Beter laat dan nooit dacht ze. Hij was ook gevoelig voor muziek wist ze nog. Ze pakte haar gitaar en speelde en zong zacht het aloude 'Midden in de winternacht'. Daarna voelde ze zich meteen een stuk beter.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 27 december 2013


Geplaatst in de categorie: kerstmis

3.3 met 3 stemmen 169



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)