Inloggen
voeg je column toe

Columns

KLEURGRADATIES

Waarom hebben zoveel mensen oranje in hun bloed in tijden van WK’s en Europese of Olympische sportwedstrijden? En waarom voelen oranje schaats- en zwemfanaten op de een of andere manier prettiger aan dan in oranje gehulde voetbalfans? Voor de herkomst van deze nationale kleur, duiken we even in het verleden. Ooit hadden we een vlag in de kleuren oranje, blanje, bleu oftewel oranje wit blauw. Dit o.a. omdat Willem van Oranje (*1533) op elfjarige leeftijd van zijn neef René van Chalon het onafhankelijke prinsdom Orange erfde.
Het is dus ook de kleur van ons koningshuis. Ons rest nog de oranje wimpel en een keur aan schelle, felle, oranje kleding, pruiken, hoeden, vlaggen en toeters en bellen. Oranje zit in onze genen. Het is een kleur die oorspronkelijk verenigde en dat ook nu nog doet. Het is de kleur van de Nederlandse massa. Het lijkt soms het enige wij-gevoel dat ons nog rest. Toch wordt er dit jaar bij ons in de buurt minder gebruik van gemaakt. Ook wij hebben bescheiden slechts één oranje knaagdier van formaat tegen het keukenraam geplakt en ons verder wat dat aangaat koest gehouden. De miljoenen van de voetballers in Brazilië versus de grote armoede, drugs en misdaad die er daar heersen indachtig. Toch is er een hele schare Nederlanders die zich daar niets van aantrekken en afreisden naar het WK voetbal in dit jaar. Oranje associeer ik dan met hysterie en gebral met daartussendoor vlagen oprechte vreugde en kinderlijk enthousiasme.
Geheel anders ligt de kleur bij kinderen met kanker en de Kika Run (De Stichting Kinderen Kankervrij) die recentelijk in Rotterdam voor hen werd gehouden. Zacht oranje ballonnen en zacht oranje T-shirts, zacht oranje knuffelberen, wat steviger oranje gerbera boeketten, maar vooral veel applaus voor de vele gesponsorde lopers. Zelfs burgemeester Aboutaleb liet even zijn neus zien op dit festijn met een droevig tintje en een geheel andere vechtlust dan in Brazilië. Drieduizend deelnemers schreven zich in voor een loop door het Kralingse Bos en startten en finishten op het terrein van atletiekvereniging PAC. Boven de baan bewoog zich een heuse drone!
‘Paaltje, paaltje’, hoorde je regelmatig roepen door omstanders en lopers zelf. Dit vanwege
de platgelegde rood - witte paaltjes die normaliter een waar struikelgevaar vormden. Op het podium werden verscheidene zieke kinderen geïnterviewd. Twee broertjes, met beiden nierkanker, een meisje in een rolstoel, omringd door vriendinnen met haar naam op hun shirts.
Mensen met de namen en geboorte- en sterfdata van al overleden kinderen op hun shirts. De zon was erbij en scheen hartverwarmend.
De Erasmus Universiteit stelde voor het goede doel de Thomas Moore Garage gratis ter beschikking van deelnemers en supporters. Vanaf daar reden pendelbussen. Op de terugweg was een van de bussen zo vol dat deze weigerde te gaan rijden. Nadat enkele zwaargewichten uit het werkelijk propvolle ‘sardientjesblik’ waren gestapt, veerde het voertuig op en ging het ervandoor. Elke kleur heeft positieve en negatieve betekenissen en associaties. Dat oranje een feestelijke kleur is staat hoe dan ook buiten kijf. De totale opbrengst was 354.509 euro! Een mooi bedrag, maar toch schraal afstekend tegen het loon van een voetbalmiljonair.
Volgens Sila.Infoteur.nl staat oranje o.a. voor de wat oudere, rijpere, naar binnen gerichte vrouw, hetgeen ik maar al te graag beaam. Oranje, een kleur waar ik sinds zondag 29 juni anders tegenaan kijk dan voorheen.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 8 juli 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.0 met 2 stemmen 75



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)