Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wall of Shame

Een klein hummeltje tekent vol enthousiasme een tekening voor de juf. Trots laat ze het aan haar zien. De volwassene reageert fel: 'de zon is niet blauw, je weet toch dat ie geel is?' Zo wordt al op zeer jonge leeftijd creativiteit vakkundig vermoord. Fouten maken, dat mag niet. Presteren, zul je.
Dit voorbeeld komt in me op tijdens een avondje 'gave dingen doen' in Arnhem. We gaan namelijk onverwacht aan de slag met de kanten die we liever niet laten zien.

Na een positieve opwarmronde – we stellen ons aan de anderen voor middels onze beste eigenschap – moeten we even slikken. De opdracht luidt nu om onszelf voor te stellen met een eigenschap waar we niet zo trots op zijn. De ontvanger krijgt de opdracht de spreker hiermee van harte te feliciteren. Ik krijg een hand van een bekende die zegt dat hij bot is. Ik feliciteer hem en ik sla hem op de schouder. Ik zeg hem dat ik aartslui ben. Mijn hart opent zich als ik het uitspreek. Ik krijg meer lucht. Hij lacht me toe en zegt dat dat toch helemaal niet erg is. Hè? Dat is even raar. Maar bovenal heerlijk bevrijdend. Later die dag stelt hij bovendien dat dat toch helemaal niet zo is?
En ook ik heb hem nooit als bot ervaren. Bizar dat een ander je anders ziet dan jij jezelf. Een eenvoudige oefening die ik iedereen zou willen aanraden.

De rode draad van deze dinsdag is het maken van fouten. In alle gesprekken komt dit thema steeds weer terug. De organisator vertelt dat hij ooit een lezing bezocht van de toenmalige zakenvrouw van het jaar. Iemand in de zaal vroeg haar naar haar fouten. Ze antwoordde dat ze nog nooit een fout had gemaakt. De sprankelende energie was meteen weg. Niemand geloofde haar.

Een enthousiaste man spreekt inspirerend over het bedrijf Scania. Zodra er ook maar iets fout gaat in de productiehal heeft een ieder de plicht aan het koord te trekken. Het productieproces ligt dan meteen stil. Fouten worden daar als het ware 'gevierd.' Iedereen leert er namelijk van.

Ik pleit dan ook voor een heuse 'Wall of Shame!' Op kantoor, in de supermarkt, in de huiskamer, op Het Binnenhof, waar dan ook. Dat een ieder trots zijn of haar 'fouten' op een bord schrijft zodat iedereen ervan kan groeien.

Ik maak het jullie makkelijk, ik zal beginnen en schrijven dat ik dit idee niet zelf bedacht heb.


www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 25 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 4 stemmen 83



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)