Inloggen
voeg je column toe

Columns

KIJKCIJFERS

[Toen ik bezig was een reactie te schrijven op de column 1212 van An Terlouw, voelde ik dat het belangrijk genoeg was om er een aparte column van te maken, dus hierbij...]

Als er iets duidelijk blijkt uit de reacties van 'vaste' en 'losse' schrijvers en lezers, dan is het wel dat deze site een unieke, warme en waardevolle plaats inneemt in onze harten en geesten.
Ook bij mij is dat zo.
Ik ben blij dat deze site bestaat en floreert voor degenen die elkaar hier tegenkomen, met een wijdere ring eromheen van afnemende en aantrekkende belangstellenden.

Nee, er is geen MAAR dat hierop volgt.

Wat Ineke Broeckx zegt, benoemt de kern van Johan's argument: kijkcijfers.
Ineke's vraag zegt: zijn de kijkcijfers belangrijk, en zo ja in welke mate of getal?
En kunnen we daar duidelijkheid over maken? Ik zal het Johan vragen.

An's dilemma kaart het volgende aan:
1) het bestaan van deze site is blijkbaar gestoeld op, of (onuitgesproken) bedoeld voor een grotere groep mensen (en die belangstelling is wat wij allemaal, denk ik, zouden toejuichen)

2) de schrijvers op deze site schrijven hun teksten niet 'voor anderen' maar 'vanuit zichzelf' (omdat ze het zo voelen, denken, vinden) en streven niet naar kijkcijfers of 'naam en faam'

Punt 3 in dit dilemma is het trompetsignaal van Johan om ons te bezinnen op hoe we deze 2 punten elegant en effectief met elkaar kunnen verzoenen, om de potentie (de latente, voelbare, mogelijke bloei die recht doet aan het aanwezige talent) ervan te verwezenlijken.

Want allereerst en NU is er de 'bottom deadline' dreiging die niet minder dan een absolute omwenteling vereist om het voortbestaan van nederlands.nl af te dwingen.

Dit zal voor de schrijvers inhouden dat ze (we) bij zichzelf te rade gaan om een 'beter' (niet alleen door hun eigen behoefte bepaalde), 'opener', 'realistischer' selectie te maken bij het schrijven van hun schrijfvormen bijv. qua onderwerpkeuze, en een hogere kwaliteits-eis stellen aan de uitdrukkingsvorm (wat TAAL betreft, wat humor betreft, qua stijl, gevoel of sentiment, aantrekkelijkheid, finesse, actualiteit etc. omdat 'we' niet voor niks NEDERLANDS PUNT NL heten).

Daarnaast en daarenboven is het ABSOLUUT VAN VITAAL EN IMMINENT BELANG om op ALLE MOGELIJKE EN ONMOGELIJKE MANIEREN meer BEZOEKERS naar deze site toe te lokken:
mensen uit onze omgeving
virtuele vrienden
vage kennissen
Facebook friends
Twitteraars
collega's
buren
sport- of cultuur- of wandelgenoten
overal waar het kan

Het bestaan van een site (zoals J de Groot in zijn KWARTJE-column ontegenzeggelijk duidelijk maakt) draait of verwaait vanwege de KLIKCIJFERS van de bezoekers. Leuk of niet leuk staat erbuiten!
(An Terlouw geeft het goede voorbeeld op Ridderkerk's CNN)

Toen ik, in een poging wat meer grip te krijgen op de kijkcijfers, ging turven wat de scores zijn geweest van de columns, dagcolumns en beschouwingen van het afgelopen jaar 2015, zag ik dat bepaalde schrijvers (bijv. de Thuistoerist en Len Cornelis) altijd meteen een aardig aantal lezers hebben.
Het kan zijn dat zij populair zijn in hun 'vriendenkring' omdat die een gegroeide en gevestigde sympathie is gaan ontwikkelen voor wat zij schrijven. Een vast lezerspubliek, dat vanwege het hele pakket van daarnet genoemde kwaliteiten uitkijkt naar de volgende column. Bij deze populaire schrijvers blijken de lezers en reageerders niet alleen de vaste (site) medeschrijvers te zijn, maar ook fysiek 'naaste' mensen als de buurvrouw, kennissen, collega's, vrienden enzovoorts.
Dat is prachtig!

Maar zelfs die aantallen lezers (zelden meer dan 250) zijn voor het voortbestaan van een site bepaald niet indrukwekkend en blijkbaar voor het voortbestaan volstrekt onvoldoende.

Zou het niet mogelijk zijn om dit aantal van 250 lezers met minstens een factor 10 te vermenigvuldigen? Als we ons best doen?
Niet om beroemd of popi of een groot hoofd, maar om onszelf uit te dagen?

Kortom, wat allang niet meer kan, deze zaken wil ik onder onze gezamenlijke aandacht brengen, terwijl ik me bewust alleen heb beperkt tot datgene wat we IN ONSZELF of ONDER ONSZELF of MET ONSZELF EN ANDEREN kunnen aankaarten om deze POTENTIEEL FANTASTISCHE SITE de reikwijdte te geven die er qua kwaliteit in zit.

(Met waardering en excuses aan al die andere, niet hier genoemde, maar met evengrote waardering gelezen en meegenomen opmerkingen van Gabriëla, Joanan, Lezer, Günter Schulz, Bjarne, J. de Groot en al die anderen)
(Het kan namelijk goed zijn, dat over een halve maand onze schrijverijen, die nu, dankzij de generositeit van Johan c.s. door anderen gelezen kunnen worden, in het luchtledige interstellaire vacuüm terechtkomen, of op een site waar de hier gevonden schoonheid en kwaliteit afwezig zijn)

Schrijver: Ton Hettema
Inzender: t.hettema@zonnet.nl, 24 september 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 7 stemmen 336



Er zijn 14 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
30 september 2015
". . . en het lakmoes kleurt momenteel te flets om veel reacties uit te lokken . . ." Tja Ton, dan zit er vermoedelijk nog te weinig fenolftaleïne in het lakmoes of de lezers zijn nog niet zuur genoeg, symbolisch gezien dan.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 september 2015
Beste collega's,
Joanan: de 'ik heb altijd gelijk' quote was natuurlijk een verwijzing naar jouw WF Hermans referentie.
Verder lijkt het me verstandig om niet allerlei veronderstellingen met ons en elkaar weg te laten lopen.
Verder: als we stilstaan bij de lage bezoekersaantallen (vaak 25 en oplopend naar 50, mogelijk met meerdere keren dezelfde persoon) en de luttele aanwas van nieuwe betrokkenen, staan we voor de uitdaging plannen en ideeën te genereren en uit te voeren die deze plek weer kunnen laten bruisen. Bezoekersaantallen zijn slechts indicatoren, en het lakmoes kleurt momenteel te flets om veel reacties uit te lokken van buiten onze vissenkom.
We willen allemaal toch niet alleen schrijven, maar ook gelezen worden, uitgedaagd, nieuwe gezichtspunten, creatieve durfals, vossen in het kippenhok, leven in de brouwerij, spraakmakende praatjesmakers?
Ik denk dat we blij kunnen zijn met het nuchtere bericht van onze hoofdredacteur, want anders zouden we misschien geruisloos, onopgemerkt, onbetreurd, met site en al op een van de manen van Pluto terecht zijn gekomen. En zoals jullie weten moet je jezelf op die kosmische aardappels goed kunnen vermaken...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 september 2015
Ik ben minder optimistisch over wat er zich achter de coulissen afspeelt, Gabriëla, maar dat komt wellicht door mijn persoonlijke ervaringen met mensen. Misschien kunnen we ook één keer per jaar Vredenburg afhuren en De Nacht van Nederlands.nl presenteren. Gewoon een heerlijk spektakel met oudgedienden en kersverse nieuwelingen. Naast poëzie ook juist veel proza. Wat VIP's als Campert, Bouaza, Benali, Wieringa, Brusselmans, Chabot, Durlacher, De Winter en Van Kooten erbij en we zitten gebakken. Het is toch al jammer, dat geen van hen ooit iets op onze site heeft geplaatst. Speelt geld een negatieve rol daarbij? Ik zou het haast denken. Dom hoor, want een echte schrijver/schrijfster met ballen laat zich daar niet door weerhouden. Het is de originele kunstzinnigheid van het taalgebruik wat telt. De rest is ondergeschikt. Ik hoop dat mijn intuïtie ernaast zit en de jouwe raak is, beste collega Gabriëla. Stel dat jij gelijk hebt, dan is die noodlotscolumn van Johan slechts een extra prikkeling geweest om nog harder aan de slag te gaan. Zit Johan financieel gezien in noodweer, dan vrees ik het ergste. Geldgebrek schrijf je niet weg, hoe hard je ook je best doet. Hij kan zichzelf natuurlijk moeilijk flink in de schulden storten, omdat wij zoveel profijt van hem hebben. Dat is de omgekeerde wereld. Iemand, die zoveel goeds voor de Nederlandse taal doet, behoort behoorlijk beloond te worden. Zo niet, dan valt zijn besluit echt te respecteren. Ook ik zou in zijn schoenen hetzelfde besluit nemen, indien het waar is, wat ik denk dat waar is. Overigens krijgen we weinig inside-information, wat ik gezien onze heftige betrokkenheid erg nalatend vind. We hebben als motor van de site recht op alle mogelijke achtergrondinformatie. Dit gebrek vind ik hoogst nalatig en denigrerend. We worden met een kluitje in het riet gestuurd. God zal het geknakte riet niet breken, maar het is de vraag of de directie van Nederlands.nl God is.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 september 2015
Houdt moed, Joanan. Ik heb de indruk dat er achter de schermen serieus naar de mogelijkheden van een doorstart wordt gekeken. Dus ik houd goede hoop.

Dat idee van een bijeenkomst is natuurlijk ook uit te voeren als we doorgaan. Ieder jaar elkaar ontmoeten en uit eigen werk voorlezen.
Open Podium Nederlands.nl. Dat voegen we toe aan alle ideeën voor de doorstart!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 september 2015
Okay, Ton, stel dat jij gelijk hebt en dat heb je altijd, zeg je zelf, dan zijn er dus heel veel jonge, prachtige en intelligente mensen, die zich voor de mediakermis afschermen en daarom met oortjes hun eigen muziekkeuze bepalen en op een gedroomd eiland vertoeven. Ik had het over de echt domme mensen en die zijn er meer dan jij denkt. Jij hebt het vervolgens over de dom gewaande mensen en dat daar wel potentie voor de voortgang van Nederlands.nl tussen zit en dat ze volgens jou op een verkeerde manier worden benaderd. Mensen, die bewust voor een autistisch harnas kiezen, kom daar maar eens doorheen! Je wilt hen betoveren met taalobsessie of zo, maar dat klinkt me echt te Harry Potter achtig. Je betoog gaat ineens de mist in en dat weet je. Ook die verschanste mogelijkheden tot een revival op deze site kunnen niet worden bereikt, laat staan dat ze toehappen als ze wel worden bereikt. Ik probeer realistisch te blijven, omdat Johan's aankondiging dat ook is. We staan als taalminnende kliek met lege handen als het om de besluitvorming van Johan gaat. We kunnen wel mekkeren en opperen wat we willen, maar het eindoordeel is aan hem en ik ben bang dat hij zijn conclusie allang heeft gemaakt, terwijl hij ons nog wat tijd gunt om uit te razen en aan het wrange idee te wennen. Misschien moeten we alvast ergens een leedverzachtende reünie plannen?...
Naam:
J.de Groot
Datum:
24 september 2015
www.nederlands.nl/nedermap/dagcolumn/dagcolumn/135155.html?zoekresultaat=ja

Je bent deze kanjer vergeten Ton Hettema.
Toen hij wegging ging het mis.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
24 september 2015
Beste Betrokkenen:
Mobar, Len, An, Joanan, Günter, Gabriëla:
Ja, (ook) ik heb vrienden en kennissen nooit ingelicht dat ik hier schrijf of opgeroepen te gaan kijken. Dit omdat ik vond dat de teksten op hun eigen merites de trekkracht zouden moeten hebben om graag en veel gelezen te worden.

Gezien echter het enorm toegenomen aanbod van schrijfsites en blogs, reageersites van kranten en media, en gezien de overal op het net infiltrerende opdringerigheid van om aandacht schreeuwende teasers, filmpjes, nieuwtjes en gadgets, is het niet makkelijk voor eventueel geïnteresseerden in jullie (onze) pennenvruchten om bijvoorbeeld de beschouwingen van onze illustere JR te vinden.

Maar, beste JR, uit het filmpje dat GM plaatste blijkt dat domme mensen niet per se dom zijn, maar eerder dat ze niet worden benaderd op een manier die de intelligente binnenkant door laat schijnen door het onverschillige (!), geharde, beschermende, 'domme' harnas dat ze vanwege het bombardement van opdringerige impressies (denken te) moeten aantrekken.
Waarom lopen anders al die prachtige, levendige, slimme, snelle, intelligente, jongere mensen bijna allemaal met één of twee 'oortjes' rond?
Dus een beroep doen op deze intelligentie d.m.v. het Toverstokje van de Taal, kan m.i. wonderen bewerkstelligen. Mensen zijn i.h.a. echt niet dom, maar murw van en gesloten voor al datgene wat geen beroep doet op hun prachtige en gevoelige en hulpvaardige zelf. Iedereen loopt so wie so altijd en overal het risico dommer te blijken dan ie zich voordoet of dan ie in de gaten heeft, zelfs ik ;)) (al heb ik natuurlijk altijd gelijk).
Oké, genoeg voor het ogenblik. Ik ben blij dat we een stelletje onverbeterlijke die-hards zijn!
Naam:
Mobar
Datum:
24 september 2015
Er zijn veel schrijvers die geen uitgebreide kennissenkring of facebook netwerk hebben en toch een uniek geluid laten horen in de tekstenwereld. Juist voor deze mensen is deze site ook belangrijk en verdiend de actie van Ton waardering.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
24 september 2015
In mijn wilde jaren bij deze vertrouwde site schreef ik geheel anoniem. Alleen mijn partner was op de hoogte. Dus heb ik nooit mijn 'achterban' ingelicht. Derhalve heb ik deze ook niet gemobiliseerd om kijkcijfers 'op te krikken'. Ook maakte ik geen gebruik van Facebook als platform voor mijn geschrijf op deze mooie site.

Ik licht mijn interne club pas in bij publikatie in eigen beheer van een selectie van mijn dagcolumns. Zo kan kan ik een vorm van persoonlijke 'geschiedschrijving' bewaren. Niet vanwege 'literaire' waarde van de stukjes. In alle nuchterheid bezien: deze is er niet. Wel hebben de columns enige persoonlijke waarde. Het zijn immers impressies over gepasseerde actualiteiten.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
24 september 2015
Aanvankelijk heb ik even geaarzeld of ik zou reageren of niet. Dat ik het toch doe, heeft ermee te maken om aan te willen geven dat ook ik het met Ton eens ben. Gelijktijdig betrap ik me erop, dat ook andere reacties met eveneens goede ideeën, mij aanspreken maar het totaal me een beetje begint te verwarren. Het zal wel mijn gestadig trager werkende grijze massa zijn die mij dit gevoel oplevert. Zonder de indruk te willen wekken om iemand van de reagerende personen te adoreren of extra in de schijnwerpers te willen zetten (iedereen wil naar ik hoop alleen het beste voor deze mooie site), zou ik graag de kennis, het elan en de welbespraaktheid willen bezitten van Joanan, Gabriëla, An, Fred, Joke of Len Cornelis, om er maar enkelen te noemen. Ik hoop echter, dat ook zonder deze vaardigheden mijn inbreng als positieve intentie zal worden ervaren. Mij gaat het wel en wee van nederlands.nl ook zeer ter harte.
Naam:
An Terlouw
Datum:
24 september 2015
Ton, Ton, je hebt het uitstekend verwoord, prima geschreven en het is duidelijk genoeg dacht ik zo. Inmiddels is middels Facebook opnieuw bij een lezersclub in ons mooie Limburg een bericht gedeeld, wat dat ook moge betekenen. En natuurlijk kan het altijd beter, mooier ect, zitten we daarop te wachten? Nee wij niet denk ik dan, maar ik ben chauvinistisch genoeg om te glimlachen bij een goeie en lieve waardering, dat dan weer wel. De emotie schrijvers en schrijfsters onder ons ( ben ik er eentje van geloof ik) blijven duimen, maar ook de mensen die via mij te horen kregen dat de site misschien stopt...dus vingers nog altijd gekruisd.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 september 2015
We zouden ook wat beter ons best kunnen doen om wat meer en wat positiever op elkaar te reageren, waardoor mensen gemotiveerd zijn opnieuw een stuk te schrijven. Als je weet dat je gezien en gewaardeerd wordt, dan ga je vanzelf ook meer je best doen om alles uit jezelf te halen. En dan krijgen we mooie dingen te zien hier.

Wie zijn woorden met zorg kiest, kan zoveel betekenen voor een ander. Voor wat de kracht van woordkeuze kan doen, kijk even naar dit korte filmpje, duurt nog geen twee minuten, maar illustreert heel goed wat je met woorden doen kunt:
bit.ly/1k7Y3fm
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 september 2015
Hoe kun je de kijkcijfers nou opkrikken? Je kunt mensen niet dwingen om zich ineens te gaan interesseren voor taalkundige hoogstandjes als ze niet rijp zijn voor dat niveau van denken en taalgevoeligheid. Meer kijkcijfers charteren druist helemaal in tegen de integriteit van deze site. Het is toch geen groot publiek bedwelmende, commerciële omroep? Kwaliteit onderscheidt zich altijd van de oppervlakkige consumptiezucht van de maar grof en stupide aan levende massa. Nederlands.nl is een beetje de VPRO, maar hoe zit het dan met die kwalitatief veel mindere schrijfsites? Floreren die, omdat ze meer kijkcijfers hebben i.v.m. hun lagere niveau? Ik ben bang van wel en zo wordt de hogere intelligentie opgegeten door de brutalen, die onze leefwereld op brute wijze claimen. Nou snap ik ineens nog meer waarom Frederik Willem Hermans zo'n gruwelijke hekel aan domme mensen had!... Maar de meerderheid heeft het niet altijd bij het rechte eind, onthoud dat, want historisch gezien vaak niet. Dus, ridder te paard met een lans van plastic, je cijferopwaardeeridee heeft geen schijn van kans en is vechten tegen de bierkaai van een dommerikken-tsunami. We worden zo gedwongen om ondergronds te gaan en ik ben me bij dat idee al flink aan het voorbereiden. Veel sterkte, mede-gedupeerde!...
Naam:
Mobar
Datum:
24 september 2015
Helemaal eens met dit idee. Je vergeet nog google + te noemen. Ik zal eens gaan linken op google + en op facebook. Als eerste jouw column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)