KIJKCIJFERS
[Toen ik bezig was een reactie te schrijven op de column 1212 van An Terlouw, voelde ik dat het belangrijk genoeg was om er een aparte column van te maken, dus hierbij...]
Als er iets duidelijk blijkt uit de reacties van 'vaste' en 'losse' schrijvers en lezers, dan is het wel dat deze site een unieke, warme en waardevolle plaats inneemt in onze harten en geesten.
Ook bij mij is dat zo.
Ik ben blij dat deze site bestaat en floreert voor degenen die elkaar hier tegenkomen, met een wijdere ring eromheen van afnemende en aantrekkende belangstellenden.
Nee, er is geen MAAR dat hierop volgt.
Wat Ineke Broeckx zegt, benoemt de kern van Johan's argument: kijkcijfers.
Ineke's vraag zegt: zijn de kijkcijfers belangrijk, en zo ja in welke mate of getal?
En kunnen we daar duidelijkheid over maken? Ik zal het Johan vragen.
An's dilemma kaart het volgende aan:
1) het bestaan van deze site is blijkbaar gestoeld op, of (onuitgesproken) bedoeld voor een grotere groep mensen (en die belangstelling is wat wij allemaal, denk ik, zouden toejuichen)
2) de schrijvers op deze site schrijven hun teksten niet 'voor anderen' maar 'vanuit zichzelf' (omdat ze het zo voelen, denken, vinden) en streven niet naar kijkcijfers of 'naam en faam'
Punt 3 in dit dilemma is het trompetsignaal van Johan om ons te bezinnen op hoe we deze 2 punten elegant en effectief met elkaar kunnen verzoenen, om de potentie (de latente, voelbare, mogelijke bloei die recht doet aan het aanwezige talent) ervan te verwezenlijken.
Want allereerst en NU is er de 'bottom deadline' dreiging die niet minder dan een absolute omwenteling vereist om het voortbestaan van nederlands.nl af te dwingen.
Dit zal voor de schrijvers inhouden dat ze (we) bij zichzelf te rade gaan om een 'beter' (niet alleen door hun eigen behoefte bepaalde), 'opener', 'realistischer' selectie te maken bij het schrijven van hun schrijfvormen bijv. qua onderwerpkeuze, en een hogere kwaliteits-eis stellen aan de uitdrukkingsvorm (wat TAAL betreft, wat humor betreft, qua stijl, gevoel of sentiment, aantrekkelijkheid, finesse, actualiteit etc. omdat 'we' niet voor niks NEDERLANDS PUNT NL heten).
Daarnaast en daarenboven is het ABSOLUUT VAN VITAAL EN IMMINENT BELANG om op ALLE MOGELIJKE EN ONMOGELIJKE MANIEREN meer BEZOEKERS naar deze site toe te lokken:
mensen uit onze omgeving
virtuele vrienden
vage kennissen
Facebook friends
Twitteraars
collega's
buren
sport- of cultuur- of wandelgenoten
overal waar het kan
Het bestaan van een site (zoals J de Groot in zijn KWARTJE-column ontegenzeggelijk duidelijk maakt) draait of verwaait vanwege de KLIKCIJFERS van de bezoekers. Leuk of niet leuk staat erbuiten!
(An Terlouw geeft het goede voorbeeld op Ridderkerk's CNN)
Toen ik, in een poging wat meer grip te krijgen op de kijkcijfers, ging turven wat de scores zijn geweest van de columns, dagcolumns en beschouwingen van het afgelopen jaar 2015, zag ik dat bepaalde schrijvers (bijv. de Thuistoerist en Len Cornelis) altijd meteen een aardig aantal lezers hebben.
Het kan zijn dat zij populair zijn in hun 'vriendenkring' omdat die een gegroeide en gevestigde sympathie is gaan ontwikkelen voor wat zij schrijven. Een vast lezerspubliek, dat vanwege het hele pakket van daarnet genoemde kwaliteiten uitkijkt naar de volgende column. Bij deze populaire schrijvers blijken de lezers en reageerders niet alleen de vaste (site) medeschrijvers te zijn, maar ook fysiek 'naaste' mensen als de buurvrouw, kennissen, collega's, vrienden enzovoorts.
Dat is prachtig!
Maar zelfs die aantallen lezers (zelden meer dan 250) zijn voor het voortbestaan van een site bepaald niet indrukwekkend en blijkbaar voor het voortbestaan volstrekt onvoldoende.
Zou het niet mogelijk zijn om dit aantal van 250 lezers met minstens een factor 10 te vermenigvuldigen? Als we ons best doen?
Niet om beroemd of popi of een groot hoofd, maar om onszelf uit te dagen?
Kortom, wat allang niet meer kan, deze zaken wil ik onder onze gezamenlijke aandacht brengen, terwijl ik me bewust alleen heb beperkt tot datgene wat we IN ONSZELF of ONDER ONSZELF of MET ONSZELF EN ANDEREN kunnen aankaarten om deze POTENTIEEL FANTASTISCHE SITE de reikwijdte te geven die er qua kwaliteit in zit.
(Met waardering en excuses aan al die andere, niet hier genoemde, maar met evengrote waardering gelezen en meegenomen opmerkingen van Gabriëla, Joanan, Lezer, Günter Schulz, Bjarne, J. de Groot en al die anderen)
(Het kan namelijk goed zijn, dat over een halve maand onze schrijverijen, die nu, dankzij de generositeit van Johan c.s. door anderen gelezen kunnen worden, in het luchtledige interstellaire vacuüm terechtkomen, of op een site waar de hier gevonden schoonheid en kwaliteit afwezig zijn)
Inzender: t.hettema@zonnet.nl, 24 september 2015
Geplaatst in de categorie: actualiteit
Joanan: de 'ik heb altijd gelijk' quote was natuurlijk een verwijzing naar jouw WF Hermans referentie.
Verder lijkt het me verstandig om niet allerlei veronderstellingen met ons en elkaar weg te laten lopen.
Verder: als we stilstaan bij de lage bezoekersaantallen (vaak 25 en oplopend naar 50, mogelijk met meerdere keren dezelfde persoon) en de luttele aanwas van nieuwe betrokkenen, staan we voor de uitdaging plannen en ideeën te genereren en uit te voeren die deze plek weer kunnen laten bruisen. Bezoekersaantallen zijn slechts indicatoren, en het lakmoes kleurt momenteel te flets om veel reacties uit te lokken van buiten onze vissenkom.
We willen allemaal toch niet alleen schrijven, maar ook gelezen worden, uitgedaagd, nieuwe gezichtspunten, creatieve durfals, vossen in het kippenhok, leven in de brouwerij, spraakmakende praatjesmakers?
Ik denk dat we blij kunnen zijn met het nuchtere bericht van onze hoofdredacteur, want anders zouden we misschien geruisloos, onopgemerkt, onbetreurd, met site en al op een van de manen van Pluto terecht zijn gekomen. En zoals jullie weten moet je jezelf op die kosmische aardappels goed kunnen vermaken...
Dat idee van een bijeenkomst is natuurlijk ook uit te voeren als we doorgaan. Ieder jaar elkaar ontmoeten en uit eigen werk voorlezen.
Open Podium Nederlands.nl. Dat voegen we toe aan alle ideeën voor de doorstart!
Je bent deze kanjer vergeten Ton Hettema.
Toen hij wegging ging het mis.
Mobar, Len, An, Joanan, Günter, Gabriëla:
Ja, (ook) ik heb vrienden en kennissen nooit ingelicht dat ik hier schrijf of opgeroepen te gaan kijken. Dit omdat ik vond dat de teksten op hun eigen merites de trekkracht zouden moeten hebben om graag en veel gelezen te worden.
Gezien echter het enorm toegenomen aanbod van schrijfsites en blogs, reageersites van kranten en media, en gezien de overal op het net infiltrerende opdringerigheid van om aandacht schreeuwende teasers, filmpjes, nieuwtjes en gadgets, is het niet makkelijk voor eventueel geïnteresseerden in jullie (onze) pennenvruchten om bijvoorbeeld de beschouwingen van onze illustere JR te vinden.
Maar, beste JR, uit het filmpje dat GM plaatste blijkt dat domme mensen niet per se dom zijn, maar eerder dat ze niet worden benaderd op een manier die de intelligente binnenkant door laat schijnen door het onverschillige (!), geharde, beschermende, 'domme' harnas dat ze vanwege het bombardement van opdringerige impressies (denken te) moeten aantrekken.
Waarom lopen anders al die prachtige, levendige, slimme, snelle, intelligente, jongere mensen bijna allemaal met één of twee 'oortjes' rond?
Dus een beroep doen op deze intelligentie d.m.v. het Toverstokje van de Taal, kan m.i. wonderen bewerkstelligen. Mensen zijn i.h.a. echt niet dom, maar murw van en gesloten voor al datgene wat geen beroep doet op hun prachtige en gevoelige en hulpvaardige zelf. Iedereen loopt so wie so altijd en overal het risico dommer te blijken dan ie zich voordoet of dan ie in de gaten heeft, zelfs ik ;)) (al heb ik natuurlijk altijd gelijk).
Oké, genoeg voor het ogenblik. Ik ben blij dat we een stelletje onverbeterlijke die-hards zijn!
Ik licht mijn interne club pas in bij publikatie in eigen beheer van een selectie van mijn dagcolumns. Zo kan kan ik een vorm van persoonlijke 'geschiedschrijving' bewaren. Niet vanwege 'literaire' waarde van de stukjes. In alle nuchterheid bezien: deze is er niet. Wel hebben de columns enige persoonlijke waarde. Het zijn immers impressies over gepasseerde actualiteiten.
Wie zijn woorden met zorg kiest, kan zoveel betekenen voor een ander. Voor wat de kracht van woordkeuze kan doen, kijk even naar dit korte filmpje, duurt nog geen twee minuten, maar illustreert heel goed wat je met woorden doen kunt:
bit.ly/1k7Y3fm