Inloggen
voeg je column toe

Columns

Donorregistratie

Pia kon wel huilen, toen ze hoorde dat de wet waarschijnlijk zou worden aangenomen; de wet die ervoor zorgt dat wanneer je niet bijtijds laat weten geen donor te willen zijn, je dit automatisch wel bent, wanneer je wat overkomt. Emotioneel werd ze ervan en ineens zijn de pluche-zitters mensen, mensen met een kloppend hart. Het enige jammer is, dat dit alleen te zien is bij winst die je helemaal niet besproken wilt zien.

Begrijp me niet verkeerd: donoren zijn hard nodig, teveel mensen sterven terwijl ze ook nog eens heel erg (te) lang op een wachtlijst hebben gestaan. Dat zou niet moeten, maar wie ben ik, Pia heeft haar ziel en zaligheid verkocht om zo hard mogelijk te kunnen knokken voor dit voorstel, en omdat er een pluche-zitter vast zat in de trein, had ze net genoeg stemmen.

Want we moeten niet denken dat, omdat Pia dit vond, het er ook meteen door is, want dat is natuurlijk nog niet zo. Toch is het een nobel streven, ik heb me geregistreerd en in eerste instantie wilde ik niet dat er aan me gesloopt werd als ik bezig was te gaan hemelen, maar aan de andere kant is het best een fijn idee, als een onderdeel van mij door zou werken in een ander ziek lichaam.

Dat zou toch geweldig zijn? Nou denk ik zelf dat ik niet zoveel zinnigs over hou qua lijf maar ja, je weet nooit wat doktoren nog uit je kunnen halen, dus zijn alle beetjes meegenomen, nietwaar?
Het deed me goed te zien, dat zowel Pia als Alexander hun emoties lieten zien bij de hamerslag. Niet dat dit een teken zou zijn van: oh meis, ga je op die club stemmen dan? Nee hoor, dat weet ik nog helemaal niet, maar te weten dat er geen robots op het pluche zitten, dat doet me goed.

Schrijver: An Terlouw, 14 september 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 11 stemmen 166Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
16 september 2016
Karel, het onderwerp, alsjeblieft, en niet de persoon. Dank!
Naam:
Karel Jong
Datum:
16 september 2016
De stijl van discussie van Hanneke om eerst flinks te beweren, dat het ergens wel of niet om gaat, en vervolgens met stelligheid beweren waar dan volgens haar wel de kern zit, is een wat flauwe vorm. Bij dit onderwerp weegt immers zeker mee welke opvatting jezelf hebt over orgaandonatie, in welke vorm dan ook. Nog los van het feit, dat doneren bij leven bij sommige organen ook mogelijk is en met regelmaat plaatsvindt. Uiteraard kent orgaandonatie qua eventuele bijgestelde wetgeving verschillende opvattingen. Wel mogen wij, lijkt mij, waken voor al te demagogische verwoording van onze standpunten. Overigens zou het voor de meningsvorming mooi zijn als ook voorstanders van wetswijziging zich eens melden in dit draadje.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
16 september 2016
Of ik persoonlijk voor of tegen donorschap ben, of ik Pia nu wel of niet begrijp, is allemaal niet ter zake doende. Waar het hier om gaat, denk ik, is of wij als verzameling individuen het recht om te beslissen over het lichaam willen overdragen aan een instantie. Wat mij betreft niet. Ik denk dat de voorstanders van donorschap gewoon langer, meer, intensiever op de barricaden moeten. Dwang (ook al is die verkapt) kan toch niet het middel zijn.
Naam:
Karel Jong
Datum:
15 september 2016
De vaak moralistische en in barokke taal schrijvende Hettema meldt hier in zijn commentaar bijna achteloos het begrip 'orgaan maffia'. Dit zonder toelichting. Gewoon even laten vallen in een gevoelige, ook wel publieke discussie over orgaan donatie. Niet zo 'mooi evenwichtig' genoteerd. Of geschreven met 'zelfrelativering'. Mijns Inziens. Tenzij ik hem verkeerd begrijp. Dan graag meer helder geformuleerd commentaar.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
15 september 2016
Die domme kamerleden zijn m.i. buiten proportioneel verguld over en emotioneel geïnvolveerd in vraagstukken die compleet irrelevant zijn, en huilen krokodillentranen bij een Pyrrhus-triomf van 75-74 omdat er een (onbewust) verstandig iemand afwezig was die zijn tijd beter kon besteden met het bestuderen van de knelpunten bij het openbaar vervoer. Wat een prachtig staaltje volksverlakkerij. Wat doet dat het goed op de Nederlandse Propaganda Omroep.
Ik laat mijn donor-weigering op mijn borst tatoeëren.
De orgaan maffia laat de kurken knallen..
Mijns Inziens.
Niettemin mooi evenwichtig en met zelf-relativering geschreven, goede An
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
14 september 2016
Goed geschreven column, actueel en sterk, met een treffende slotzin...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)