Inloggen
voeg je column toe

Columns

Campagne

Wat moet het een ramp zijn, dat campagnevoeren. Of je zit met de andere sneuneuzen in het zoveelste debatprogramma elkaar pootje te lichten, of je moet flyertjes uitdelen aan nietsvermoedende voorbijgangers die wel wat anders aan hun hoofd hebben dan jouw opgefokte peptalk.
Daar sta je dan in weer zo’n studio tussen de andere bekende koppen, strak in hetzelfde donkerblauwe pak, tot je strot toe vol met suf gerepeteerde leuzen en oneliners, hopend dat je de game changing opmerking in je binnenzak hebt. Je zweet ook een beetje aan tafel in die wolk van foute aftershaves en toefjes lichaamsgeur. Je moet eigenlijk een windje maar je houdt de grote bilspier manmoedig samengeknepen tot je na de uitzending stuiterend van de kramp naar een toiletgroep kunt vluchten. Elk foutje, elk stottertje, even niet adrem genoeg en hup weer een zetel naar de gallemiezen.

Knallen moet je, niet nadenken, niemand uit laten praten, nooit een centimeter terrein prijsgeven, nee schudden, verontwaardiging veinzen, je punt maken, een warreling van doorberekende cijfers presenteren waar je zelf het beste uit naar voren komt.
En dan zijn er nog de talkshowhosts die, wanneer ze bloed ruiken, als hyena’s bovenop je springen en je confronteren met elk glibberpartijtje uit je verleden, waar je dan weer met een vergoelijkende glimlach op moet reageren terwijl je maag een pirouette draait.

Het is plat volksvermaak, zendtijdvulling, voer voor De Hondt. Jij weet het, iedereen weet het, niemand schiet er iets mee op. Het is Tros verkiezingsfeest op het plein, met radbraken en vierendelen na. We noemen het democratie en we zijn er gek op.

Schrijver: trawant, 2 mrt. 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5,0 met 3 stemmen 105Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Mien
Datum:
9 mrt. 2017
Gelukkig bevestigen uitzonderingen deze regel. Ik hoef niet te noemen wie. Maar of we erop gaan stemmen? ;)
Naam:
mohair
Datum:
3 mrt. 2017
Hilarisch en treffend geschreven.
Naam:
Karel Jong
Datum:
3 mrt. 2017
Sterke column met rake typeringen. Meer tekst is zo bezien niet nodig. Punt overduidelijk gemaakt. Overdadig campagne getetter en gebrul stompt snel af. Enkele interviews (Nieuwsuur) uitgezonderd.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 mrt. 2017
De campagne van de in keurige maatpakjes met rode stropdassen geduwde politici is nog nooit zo oppervlakkig en nietszeggend van aard geweest. De maatpakken zeggen genoeg, allemaal één pot nat. De campagnechampagne is alleen voor de spelmatige, zichzelf op de onbehaarde kippeborsten kloppende nepleiders. Mooi gesproken, Trawant, en je laatste zin is inderdaad heel wijs cynisch bedoeld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)