Inloggen
voeg je column toe

Columns

TOEKOMSTVERKENNING

In de Volkskrant van 6 juli besteedt Ellen de Visser aandacht aan de toekomstverkenning die het RIVM; Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onlangs presenteerde. Al honderd jaar houdt het zich daar mee bezig. Het zet zich in voor een gezonde bevolking en een gezonde leefomgeving en maakt zijn visie om de vier jaar in een rapport bekend aan de minister van volksgezondheid, welzijn en sport.

Het ziet er naar uit dat we flink wat ouder en gezonder gaan worden, maar ook flink wat dikker en eenzaam. Dat dementie kanker inhaalt als doodsoorzaak. Dat ouderen veel langer zelfstandig zullen blijven wonen (met als gevolg meer ongevallen thuis) en dat de zorgkosten in 2040 verdubbelen.

Dat in 2040 zes miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder zich eenzaam zullen voelen, dit is 40 procent van de volwassenen, is moeilijk te bevatten vind ik. Het zullen vooral veel alleenstaande 75 plussers zijn die het zwaar te verduren krijgen aldus projectleider Marieke Verschuuren van RIVM.

Zelf zou ik er toch echt aan werken mijn eventuele eenzaamheid te verlichten realiseerde ik me. Me melden bij een vereniging. (als die tegen die tijd nog bestaan; een denksport als bridge in wijkgebouwen vergrijst sterk en kan niet rekenen op belangstelling van jongeren) Of ik zou zelf iets opzetten en daar anderen bij proberen te betrekken. Mogelijkheden genoeg lijkt me. Ook voor jongvolwassenen. Menige 75 plusser zal nog vitaal en creatief genoeg zijn om iets aan zijn eenzaamheid te doen of zal worden opgevangen door een maatje dat hem of haar op sleeptouw neemt. Soort zoekt soort, dat wel, het moet zoveel mogelijk klikken. Bemiddelingsburo’s genoeg hopelijk.

In Midas Dekkers geweldige ‘De Thigmofiel’ uit 2015 vallen ook tips te halen om jezelf geborgenheid en veiligheid en een prettig alleen-zijn te geven dat de eenzaamheid verlicht. Ieder mens en menig dier verlangt naar geborgenheid. Die kun je al ervaren in een heerlijke, luie, leunstoel, in je bed, onder een warme douche of op het toilet. Als je ziet hoe gelukkig een dier als de poes is in een krappe, kartonnen doos die hem begrenst, valt dat door te trekken naar de mens die heeft ook bij tijd en wijle een veilig huisje nodig en dat valt moeilijk te vinden in een tijd van Big Brother is watching you. Een tijd waarin bedstee en alkoof niet meer bestaan aldus Midas Dekkers.

In Nederland zit de mens gemiddeld 6.5 uur per dag en dat heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Volgens Ingrid Hendriksen (van TNO in ‘De Thigmofiel’) is het te wijten aan alle comfortabele, verleidelijke zitelementen en bedden die we hebben. Een schommelstoel zou een goed alternatief zijn volgens Dekkers. Je rust en beweegt tegelijk! Thigmofilie is de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. Welbehagen, veiligheid, de eenzaamheid omzettend in een aangenaam alleen-zijn mijns inziens. Een zelfverkozen isolement. Wordt sociaal isolement aan iemand opgelegd en zijn er weinig of geen persoonlijke contacten, dan is dat een ander verhaal.
Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Als je je daarin verdiept, kom je uit bij hulp zoeken, maar vooral bij het feit dat je zelf toch echt de enige bent die er iets aan kan doen om de cirkel waarin je bent beland te doorbreken. Dit alles vlakt niet uit dat men alleen komt (op de wereld) en alleen gaat.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 10 juli 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 2 stemmen 94



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 juli 2017
Door het kapitalisme en de industrialisatie zijn humane werkverbanden verdwenen en soms zelfs uitgestorven. Door specifieke, intellectuele banen zijn velen buitenspel gezet/gedumpt. Vooral de aangepaste, bekwaam leergierige, stelselmatige robotachtigen floreren. Natuurgetrouwe mensen worden opzij gezet. Ik haat deze kunstmatige overlevingsmentaliteit, waarin egoïsme hoogtij viert. Juist de nu eenzamen en verstotenen zullen de aarde weer vruchtbaar opbouwen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)