Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wenselijkheid

In korte tijd zijn meerdere voetballertjes aan hartstilstand overleden en enkele asielzoekers verdronken afgelopen zomer omdat ze niet konden zwemmen. Daar schrikken we van. We prakkiseren over hoe sportdeelname voorheen werd gereguleerd. Dat weet ik nog goed. De sportbond waarbij je je aansloot verplichtte iedereen tot een medische test. Stond je op de ledenlijst, dan onderging je de jaarlijkse nationale sportkeuring, meestal in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Maar in 1984 werd de sportkeuring afgeschaft. Dat vond men toen al ‘n onverstandige bezuiniging, want we wisten dat vergrijzing en bewegingsarmoede hun tol zouden eisen. Ik herinner mij dat in een onderafdeling (ongeveer tien jaar geleden) een ramp gebeurde. In een paar weken tijd overleden daar vijf tafeltennissers tijdens hun competitiewedstrijd.

Herinvoering van sportkeuringen kan via SMI’s, de sportmedische instellingen. In een ANP-bericht stond dat standaardkeuring voor alle breedtesporters ‘een wenselijkheid’ is. Blijmakend nieuws dus, over de bewaking van de algemene volksgezondheid van doorsnee-sportbeoefenaars. Even later hoorde ik een item over ‘blijmakende muziek’. Het kon niet op, ik spitste m’n oren. Een opgewekt bellende luisteraarster zei dat ze van de band Earth, Wind & Fire ‘heel blij’ werd en iemand uit Turnhout meldde dat afscheidsvoorstellingen gepland staan van de zangers Will Tura (Veurne 02.08.1940) en Salvatore Adamo (Comiso 01.11.1943). Van die laatste zette ik ‘The Very Best of Adamo’ op. Zijn lied ‘Notre Roman’ (Belgisch hitnummer 14 in 1967) vond ik prachtig opgebouwd en fraai op melodie gezet. Ik kan het bevestigen: Adamo, het timbre van Brassens en de passie van Brel.


Zie ook: https://www.youtube.com/w...Pxw&list=RDQZEvAVaxPxw&index=1

Schrijver: Ton Mantoua, 26 september 2017


Geplaatst in de categorie: sport

5.0 met 1 stemmen 79



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 september 2017
Het was vanavond nog in het journaal. In de kantines van sportverenigingen wordt hoofdzakelijk vette friet met mayonaise, kroketten, frikadellen en gehaktballen verkocht. Wat ze er tijdens de sport allemaal uitzweten, vreten ze er nadien dubbel zoveel met vette happen weer aan. Domme sporten, zoals voetbal en rugby, gaan vaak hand in hand met dom voedsel. Dat schijnt de agressiviteitssfeer te temmen, maar doet het tegendeel. Met name door het afgekeurd vlees, dat ze in die snacks verwerken. In die sportculturen is het niet stoer om een broodje gezond te eten en jus de orange te drinken. Hun voorouders deden immers niet anders.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)