Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vat vol verzinsels

Groot was de verbazing in het overzichtelijke Mantoua-kringetje toen we (in 1981) hoorden dat Boudewijn Buch aan ons gelieerd zou zijn. We waren benieuwd, ten tijde van de ophef over diens debuutroman ‘De blauwe salon’. Een oom uit Den Haag had de Mantoua-geslachtsstamboom uitgeplozen. Hij verzekerde ons dat de grootmoeder van ‘De Kroonprins Van De Fabuleerkunst’ nergens te traceren was. Mijn vader ontmoette de ongrijpbare eilandenexpert (1948-2002) eind jaren tachtig, tijdens een signeersessie in een Eindhovense boekhandel en stelde zich voor: ‘Ik ben Piet Mantoua, meneer Buch, zijn wij familie van elkaar...?’
Op de bladzijde na het frontispice van ‘De blauwe salon’ staat het letterlijk: ‘in het licht gegeven door Lothar Gottlieb Mantoua’. Tegenover mijn vader was Buch al zo verslingerd aan zijn levenslange masker en zijn noodlottige rookgordijnen dat hij geen zinnig antwoord kon of wilde geven. In een veel latere fase heb ik een kopie van de 1000 Adriatische Eilanden-beschrijving van geograaf Plinius naar Boudewijn’s produktiebedrijf IDTV (aan de verstilde Amsterdamse Sarphatikade, tegenover het Amstel Hotel) gestuurd, met de suggestie om daarover eens een VARA-aflevering te maken. Maar mediterrane eilanden hadden niet zijn prioriteit.
Fantaseer je over dezelfde zaken, dan kun je je geen slordigheden veroorloven. Als Buch beweert dat zijn grootmoeder uit Mantova in de Po-vlakte kwam, hoef je niet automatisch Mantoua te heten. In het tv-programma Tussen Feit & Fictie van afgelopen nacht, uitgezonden op NPO-2, ging het vooral over biografe Eva Rovers en haar archiefonderzoek naar Boudje, een voortvluchtig vat vol verzinsels.

Schrijver: Ton Mantoua, 25 november 2017


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.5 met 2 stemmen 123



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)