Inloggen
voeg je column toe

Columns

Professor Plano

Bij Driesje Voet hadden ze in 1957 al televisie. Ik herinner me zijn moeder goed, ze was klein, hartelijk, pretoogjes. Ons ‘geheime’ samenzweringsclubje telde één meisje, Marja, die bedwelmd-verzaligd keek als ze gazeuselimonade had gedronken. Later zou ze de moeder worden van de frontman van een spraakmakende omroepvereniging.

Bij Driesje mocht ons groepje buurtkinderen televisiekijken. Op woensdagmiddagen was daar iets spannends te zien, een science-fiction thriller. Een sensatie, nooit eerder vertoond, het uitspreken van de catchy serienaam was genoeg om ons, zestig jaar geleden, koude rillingen te bezorgen. Morgen Gebeurt Het.
Gelukkig stonden er in de woonkamer van de Voetjes een paar forse fauteuils. De bangste kinderen kropen daarachter weg, als ze niet langer durfden te kijken naar de sonore Ton Lensink, in zijn rol van professor Plano. Trillend als rietstengels volgden we de ruimtevaart-avonturen van Frits Butzelaar, Piet Kamerman, Dries Krijn en Manfred Schulte die, in sneeuwvlokachtige zwartwitte beelden inclusief atmosferische storingsstrepen, over het kijkkastje kropen.

Het denkbeeld dat buitenaardse wezens onzichtbaar werden en ons bedreigden, ging ons bevattingsvermogen te boven. Een soort voorloper in het heelal-genre was het hoorspel ‘Monus, het mannetje van de maan’ dat in de jaren vijftig op zondagmiddag door de Vara-radio werd uitgezonden, met de bijzondere stem van Paul Deen. De AVRO zond 18 afleveringen van ‘Morgen Gebeurt Het’ uit, tussen najaar 1957 en voorjaar 1959. De teksten kwamen uit de pen van kinderboekenschrijfster Mies Bouhuys.
Bij de generatie van beginnende zeventigers staat professor Plano, a.k.a. Ton Lensink, in het geheugen gebeiteld.

Schrijver: Ton Mantoua, 17 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 6 stemmen 153



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)