Inloggen
voeg je column toe

Columns

Topspinnen met een eitje

Tafeltennis is beslist geen mislukte bastaard van tennis. Het antieke pingpong is echt geen rare afgeleide van een Britse slecht-weer-remplacant. Het is waar, er circuleren achteraf-verklaringen die op sprookjes berusten. Er komen echter ook telkens goedgedocumenteerde puzzelstukken boven water. Zo verraste emeritus-professor Hudetz, tijdens het traditionele septembercongres van de internationale federatie, met een reconstructie van het ontstaan van de befaamde ‘Jonyer-topspin’.

Hudetz, een statige heer met grote varifocusbrillenglazen, geldt momenteel als de wereldautoriteit voor tafeltennisgeschiedenis. De 84-jarige Kroaat ontdekte dat in Miskolc (een provinciestad in Oost-Hongarije), bij tafeltennisfamilie Jonyer, oudste zoon Istvan op zekere dag in de garage een te repareren fiets op z’n kop zag staan. Jonyer aaide met een oud batje gedachteloos over het voorwiel. Hij voelde een roterende energie in zijn schoudergewricht, waarna hij deze armbeweging in zijn spel opnam. Het leek op de macht en de kracht van een molenwiek, want de toegenomen snelheid bleek zeer effectief en bruikbaar. De introductie van een geniale nieuwe tafeltennisdynamiek was een feit.

Het verhaal ging verder. De grootvader van Istvan knutselde graag aan brommers en hij wist alles van het vliegwielprincipe van hulpmotoren. Er stonden meerdere Sloveense Tomos-modellen in z’n schuur en hij had een Nederlandse Berini M13, ofwel ‘een Berini-eitje’. Dat was eigenlijk een stevige Fongers waarop een tweetakthulpmotor geclipt kon worden. Istvan kreeg een idee, bij zijn topspin-oefeningen zou een omgedraaid Berini-wiel zijn aandrijvende trainingspartner worden. De rotatie was uiteraard sterker dan die van de fiets. Sportieve resultaten bleven niet uit. De atletische, sterke, lange en beweeglijke Hongaar kon op zeker moment, vanuit alle backhand- en forehand-posities, de meestal vrij kleine Chinese topspelers met hoge zijspinloopings verslaan. De middelpuntvliedende slagkracht van de Miskolc-nouveauté overrompelde iedereen. Istvan Jonyer werd er wereldkampioen mee (Calcutta 1975). Met dank aan een lekke band en zijn opa’s bromfietscollectie.

Schrijver: Ton Mantoua, 27 maart 2019


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 1 stemmen 90



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)