Inloggen
voeg je column toe

Columns

Europese Unie

Ik ben groot fan van de Europese Unie. Maar zelfs ik heb soms moeite de gekke, vooral financiele, fratsen van de EU te verdedigen. Voorlopig zie ik een Nexit echter nog niet zo snel gebeuren. Na het zien van de puinhoop die de Brexit momenteel in Engeland veroorzaakt, stellen zelfs de grootste EU haters in ons land zich de laatste tijd bescheiden op.

Het heeft al twee premiers in Engeland de kop gekost. Eerst David Cameron, die de meerderheid voor de Brexit niet zag aankomen in het door hemzelf uitgeschreven referendum. En nu Theresa May, die de deal over vertrek uit de EU maar niet door het Britse parlement geloosd krijgt.

Boris Johnson is haar mogelijke opvolger. En in tegenstelling tot de vorige twee wel voorstander van de Brexit. Dat vond ik vanaf het begin al erg raar van May. Keihard knokken voor een plan waar je zelf niet achter staat. Zoiets als werken voor Marlboro terwijl je zwaar anti-roken bent. Plichtsbesef voor je baan kan ook te ver gaan.

Johnson heeft er duidelijk wel zin in. Meteen met een gestrekt been erin. Helemaal niets aan de EU betalen als ze geen betere deal krijgen. En anders maar geen deal. Maar vertrekken zullen ze! De ellende begint natuurlijk pas voor de gewone Britten als het land na de Brexit in een mega-economische recessie terecht komt.

Johnson denkt van niet. Het gaat juist beter met Engeland als het land weer op eigen benen staat. Regelmatig refereert hij aan zijn held Winston Churchill. Die was voorstander van samenwerking tussen de Europese landen en vond tegelijkertijd dat Engeland daar niet teveel bij betrokken moest zijn. Als je Boris niet gelooft, dan icoon Winston toch wel?

Churchill is ook mijn held. En ik denk juist wel voorstander van een Engeland binnen de huidige EU. Waarom? Omdat Churchill zijn uitspraken deed in een tijdperk toen de Britten nog een wereldrijk hadden. Ze waren al onderdeel van een unie met landen van over de hele wereld. Sterker nog, ze waren de baas van die unie. Met India als kers op de taart.

Het Engeland van Johnson heeft geen wereldrijk meer. Dus waar is de speciale status van het land ten opzichte van de EU dan nog op gebaseerd? Op het feit dat ze een eiland zijn? Onzin. Op het feit dat ze een relatief groot en economisch sterk land zijn binnen Europa? Ook onzin. Economisch sterker dan Duitsland gaan ze niet worden en dat is juist de locomotief van de EU.

Het goede nieuws is dat vooral de jongere generaties voor de EU en tegen de Brexit hebben gestemd. Die Brexit zal er wel komen, maar ik voorstel dat over 10, 20 of 30 jaar de Britten weer gaan vragen om nauwere samenwerking met de EU. Voor hun eigen bestwil.

Als de EU de komende tijd nou eens alle belachelijk hoge vergoedingen en onkosten gaat aanpakken. En Brussel kiest als vaste verblijfplaats zodat er geen honderd miljoen wordt weggegooid met een jaarlijkse verhuizing naar Bonn en weer terug. En alle dubieuze subsidies eens tegen het licht houdt. En prioriteiten kiest zodat ze zich niet meer met alles hoeven te bemoeien wat landen individueel prima zelf kunnen regelen. Dan houden we de Nexit de komende 30 jaar wel buiten de deur. Voor ons eigen bestwil. En natuurlijk mogen de Britten dan weer meespelen.

Schrijver: Bas Oosterlaken, 13 juni 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 66

Er is 1 reactie op deze inzending:

Ton Hettema, 6 jaar geleden
Als...en..en..zodat...met...en weer...en alle..en..zodat...niet meer...
Dan...voor...en...weer...

En als de propaganda waas van de lobbyisten en media dan ook nog eens uit onze breinen wordt gespoeld...

Zouden we dan eindelijk weer toegang krijgen tot ons gezonde verstand en maken dat we weg komen uit de nieuwe dictatuur van machtswellustige (vul maar in) -craten???

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)