Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kolven op de NS-stations

In het AD van zaterdag 13 juli 2019 stond het artikel 'Als u zo graag wilt kolven, gaat u maar naar het toilet', geschreven door David Bremmer. Het betreft een interview met de 32-jarige Tilburgse onderwijskundige Ilona Wevers, die pleit voor een speciale ruimte voor vrouwen om te kunnen kolven op de NS-stations. Ilona geeft borstvoeding, wat betekent, dat zij om de zoveel tijd moedermelk moet kolven. Ondanks haar treinreisplanningen komt ze geregeld in de problemen door vertragingen. Op station Roosendaal ging het een keer mis. Ze zei: 'Een acuut probleem, want waar op dit station kon ik mijn borsten uit het zicht van andere reizigers ontbloten, het kolfapparaat in het stopcontact steken, flesjes eraan hangen en de melk laten stromen?' Een baliemedewerkster zei: 'Als u per se zo graag wilt kolven, dan gaat u maar op het toilet zitten!'. Maar daar is geen stroomvoorziening voor het kolfapparaat en de kolftijd kan tot een half uur oplopen, wat andere WC-klanten zal ergeren. Bovendien zijn vele stationstoiletten hartstikke smerig.

Voorts vindt Ilona de 50 cent toiletkosten voor het kolven absurd. Zij wijst ook op het natuurlijke feit, dat borsten na enkele uren overvol zijn, dat je harde plekken begint te voelen en dat verstoppingen tot borstontstekingen kunnen leiden. Ze vindt dat onze maatschappij niet op moeders, die borstvoeding geven, is ingesteld en ze wil de belangen van deze moeders dan ook beter waarborgen.

De Belgische spoorwegen laten ze zwangere vrouwen in de laatste vier maanden van hun zwangerschap zonder meerkosten in de eerste klasse toe. De 33-jarige zwangere Annemieke Ruggenberg kon nergens in de tweede klasse van de Nederlandse spoorwegen terecht en niemand bood haar een stoel aan, dus is ze maar in de eerste klasse gaan zitten. Een boze conducteur zei: 'Verkassen jij, iedereen kan wel zeggen dat ie zwanger is!'. De NS bood daarna wel zijn excuses aan en ze kreeg enkele gratis upgrades voor de eerste klasse. Annemieke zegt: 'In Amerika zijn ze heel servicegericht naar zwangere vrouwen. In Nederland staan mensen niet snel op. Niet eens uit onwil, maar ze willen je ook niet het gevoel geven dat je gehandicapt bent.'

Ineke zegt nog: 'Dagelijks zijn duizenden vrouwen voor hun vervoer aangewezen op de NS. Het is onvoorstelbaar dat het bedrijf geen voorzieningen heeft voor vrouwen die kolven!' De NS heeft echter geen plannen om kolfruimten op stations in te richten en voor (hoog)zwangere vrouwen in de treinen wijst de NS op de 'priority seats', die in de tweede en de eerste klasse zijn.

Volgens mij zit het probleem ook in de schaamtecultuur en het taboegedoe van de zogenaamd beschaafde samenlevingen. In arme(re) landen is het heel gewoon dat moeders hun baby's/kinderen openlijk de borst geven en moedermelk laten drinken. In de westerse cultuur zijn de vrouwelijke borsten seksueel beladen geworden, wat een perverse afwijking is, die door de preutse, angstige, vaak godsdienstig bepaalde massa in stand wordt gehouden. Het wordt tijd dat we met zijn allen de kolvende en borstgevende vrouwen gaan omarmen en ten eerste gaan verwelkomen. Bovendien is moedermelk uitermate gezond voor baby's en kleine kinderen. Kijk, het valt natuurlijk buiten het jachtige, tegenwoordige tijdsbeeld, waarin alles snel en efficiënt moet worden afgehandeld. Het is de natuurlijke tegenpool van de sneltreinvaart.

Onlangs zag ik een moeder bij een ijscozaak zitten, die zonder enige gêne haar blote borst met een schitterend mooie, stijve, lange tepel aan de buitenwereld toonde. Ik moest van pure pret en opluchting glimlachen. De roze kleur van haar moederlijke trots schitterde als een open bloem in de zon.
De vergelijking met moedermelk en smaakvolle ijsjes gaat zeker op en maakt de wereldwijde likrage op warme dagen ineens heel begrijpelijk en doorzichtig. Als het in de toekomst nog heter gaat worden, gaan de vrouwen vanzelf meer hun bovenlijven ontbloten. Alles is een kwestie van gewenning. De tijd van mysterieus over borsten en borstvoeding doen is allang voorbij. Nu het trage straatbeeld nog. En de dubbel denkende en verseksualiseerde minds. Op de NS-stations vind je overal enorm veel vreettenten met snelle, vette haps en opfokkende drankjes boordevol suiker. Iedereen heeft haast of doet alsof hij/zij haast heeft. De meesten loeren alsmaar op hun mobiele smartphones en om hen heen flitst het ook nog eens van de meest absurde reclame-indrukken. Net als in Amerika zie je nu de grote schermen met flitsende filmbeelden oprukken. Verder hangen er overal meekijkogen en patrouilleren er zichzelf Clint Eastwood wanende beveiligers, alsof ze ieder moment een volksopstand verwachten. Boven die kakofonie aan herrie en wanklanken schalt ook nog eens een mechanische stem, die over treinbestemmingen enzo bazelt. Een gekkenbende om knettergek van te worden. Ze mogen je wel geld toegeven vanwege dat spervuur aan walgelijk opdringerige, oppervlakkige en uithollende indrukken. Om bijvoorbeeld voor naar een relaxcentrum te gaan.

En te midden van die wirwar aan krankzinnige technologie en opfokkerij zitten in de naaste toekomst, als het aan mij ligt, gewoon op de zitbanken en juist volop in het zicht de Boeddha-moeders, die met een intense kalmte en overgave hun baby's en kleine kinderen de voedzame tepels schenken. Zij die hun kolfruimte gewoon zelf hebben ingenomen. Want volgens mij is kolven in het openbaar niet wettelijk verboden en als dat wel zo was, dan nog. De beuk erin! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers
23 juli 2019


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.0 met 4 stemmen 131



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
24 juli 2019
Heerlijk geschreven en graag gelezen, het wordt weer schromelijk overdreven deze actie, ik vind dat vrouwen gewoon de gelegenheid moeten krijgen, zonder meer! Zelfs vroeger keek men er niet van op, waarom nu wel?
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
23 juli 2019
Haha, lekker gechargeerd gesteld. Leuke column. IK ben helemaal voor borstvoeding. Kolven ook, ook al snap ik dat nog niet iedereen mee is met kolven in het openbaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)