Inloggen
voeg je column toe

Columns

't Dispuut

Hoewel het eraf was, moest het erop:

HONDERDEN BOEREN NAAR FRIES WEILAND VOOR LUDIEKE ACTIE


Met verlichte tractoren vormden de boeren vergenoegd, opgeruimd en opgewekt, het woord FRYSLAN in een weiland bij het Friese IJsbrechtum, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân in de provincie Friesland. IJsbrechtum ligt ten noordwesten van de stad Sneek. Het dorp telt een kleine 700 inwoners. Deze actie is georganiseerd om te laten zien dat de veevoerregel logischerwijs onder de boeren leeft, een prominente rol speelt. De organisatoren spreken niet van een protestactie, maar willen wel laten zien dat zij het niet met het gevoerde beleid eens zijn. Sinds enkele weken protesteren boeren, aangezien zij boos zijn. Een door de minister ingevoerde voermaatregel is de aanleiding van dit boerenprotest.

Vanaf 1 september moet er namelijk minder eiwit in krachtvoer zitten, zodat er een aanmerkelijke reductie optreedt, wordt gerealiseerd in de uitstoot van ammoniak. Vermindering van eiwit echter, aldus de boeren, in het voedsel/veevoer is zowel slecht voor de gezondheid als melkproductie. Volgens minister Schouten van LNV, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is hiervan geenszins sprake en hebben haar voermaatregelen geen effect op noch melkproductie, noch -kwaliteit. Aldus minister Schouten heeft het evenmin een negatief effect op de gezondheid van koeien, waarvan zowel zwartbont als roodbont in zowel weilanden als stallen in de meerderheid zijn. De visie van Schoutens LNV-Ministerie is 'Waardevol en Verbonden' en bovendien wereldwijd toonaangevend. Grote maatschappelijke uitdagingen moeten worden aangegaan. Onze bodem, de belangrijkste hulpbron voor de boeren, dreigt uitgeput te raken. Daarnaast boet onze biodiversiteit, de verscheidenheid aan plant- en diersoorten in en heeft Nederland zich aan het Klimaatakkoord gecommitteerd. Deze uitdagingen dwingen tot een omslag naar kringlooplandbouw, waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en zowel grondstoffen als eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut. Daarnaast, sinds het melkquotum van 1984, gingen boeren zich specialiseren en hielden vervolgens hun vee voor de productie van melk of van vlees. Daarom zijn er halverwege de jaren '80 vele buitenlandse vleesveerassen geïmporteerd. Vleesveerassen als de Belgische Wit-Blauwen, de Franse Piemonthese en de Italiaanse Marchigiane. Daarnaast strijden Schotse Hooglanders, de Galloway en hackrunderen tegen ongewenste begroeiing in onze Nederlandse natuurgebieden. Puur als hobby worden rassen als de Dexter minikoeien en de Afrikaanse Dahomay gehouden.

Minder eiwit in krachtvoer met als gevolg een reductie in de uitstoot van ammoniak; het dispuut tussen (belangenorganisaties van) boeren en het ministerie van LNV, geleid door de dappere Carola Schouten...!

Schrijver: Annejan Kuperus
22 juli 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 120



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)