Inloggen
voeg je column toe

Columns

Even rekenen (3)

Volgens emeritus-hoogleraar toegepaste economie Bernard van Praag van de Universiteit van Amsterdam, columnist in o.a. de Volkskrant, is het vermogen van pensioenfondsen dermate groot dat de dekkingsgraad er niet eens meer toe doet. Van Praag is oud-directeur van de Stichting Economisch Onderzoek en tegenwoordig gekozen lid van het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP.

Volgens zijn berekeningen had er al vanaf 2008 geïndexeerd kunnen worden. „Eind 2020 bedroeg het totale pensioenvermogen van alle fondsen bij elkaar 1692 miljard euro. Als er sinds 2008 wel voor inflatie was geïndexeerd zou dat zijn uitgekomen op 1634 miljard. De pensioenuitgaven zouden dan op iets minder dan 38 miljard zijn uitgekomen in plaats van op de huidige 34 miljard euro. Dat zou een negatief uitkeringssaldo van 4 miljard per jaar hebben opgeleverd, dat is nog geen 0,25% van het totale vermogen. Dat is echter geen bezwaar bij een bijkomend rendement van meer dan 6 procent per jaar, dus nu ongeveer 100 miljard euro per jaar.
Deze simpele rekenexercitie geeft aan dat de politiek van niet-indexeren en eventueel korten die sinds 2008 is gevolgd volstrekt onnodig is geweest.”

Tot zover Van Praag.

Een paar jaar geleden schreef ik in een column (Even rekenen (2)), waarin ik het had over een eenvoudig rekensommetje, o.a. het volgende:

Er komt een tijd, en dat duurt waarschijnlijk niet lang meer, dat er zo´n groot vermogen is opgebouwd dat de pensioenpot eigenlijk alleen maar kán blijven groeien.
En dan nog even over de indexering die u de afgelopen 10 jaar bent misgelopen. Dit percentage ligt rond de 15 procent. Dat zou een extra uitgave van de pensioenfondsen zijn geweest van een krappe 25 miljard totaal over die tien jaar. Natuurlijk had men dan over de jaren ook wat minder in de pot waardoor het rendement ook ietsje lager zou zijn geweest. Meer dan 5 miljard zou dit niet geweest zijn en dan reken ik al ruim. Dus totaal zo´n 30 miljard minder in de pot op dit moment (nov 2019). Geen 1500 miljard maar 1470 miljard. Nou nou dat zou een ramp zijn geweest!
Wie had daar moeilijk over gedaan? Geen hond. Geen haan had ernaar gekraaid. We hadden met z´n allen ook dan vrolijk kunnen constateren dat het pensioenvermogen meer dan verdubbeld is de laatste 10 jaar.

Nu verlangt men herstelplannen van de pensioenfondsen. Hoe kan je nu herstelplannen opstellen bij een gemiddeld rendement van 7%. Dat is absurd. Het gaat beter dan ooit. Het beste pensioenstelsel ter wereld raakt opeens in het slop en moet volgens velen op de kop. Het pensioenstelsel hoeft echter niet op de schop maar het beleid van de regering en de Nederlandse Bank moet op de schop.

Tot zover de citaten uit mijn column.

In ongeveer dezelfde bewoordingen zegt Bernard van Praag hier praktisch hetzelfde als wat ik 2 jaar geleden ook al beweerde. Inderdaad een eenvoudig rekensommetje.

Zijn we belazerd. Is het de ongelooflijke naïviteit van politici en de Nederlandse Bank of spelen er wellicht toch andere belangen? Je zou het haast gaan denken!

Schrijver: Gaffelbaard
21 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 168



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)