Inloggen
voeg je column toe

Columns

Grensoverschrijdend Grote Bek Management

Te midden van zeer nare berichten uit Oekraïne en het wereldwijde onbegrip over de ‘operatie’ daar, zijn berichten over een lastpak in de Haagse politiek uiteraard onnozel. Toch lijken vooralsnog de verhalen over de politica van de jonge partij Volt aan te sluiten bij een stokpaardje van mij, namelijk de kwaliteit van het leiding geven in Nederland. Ofwel de baas spelen is in ons land matig tot slecht ontwikkeld. Ook onderzoeken van geleerden wijzen in deze richting. Zo vind ik ook de misplaatste grote bek in werksituaties ‘grensoverschrijdend’. We melden soms apetrots op een vreselijke verjaardag, dat wij mensen voor ons werk moeten ‘aansturen’. Staat op het visitekaartje niet de functie ‘manager’, dan is het etiket ‘sukkel’ snel geplakt. Mogelijk zijn dat nog restanten uit oude tijden, toen handhaven in de natuur beter ging in groepen met een sterke leider, die bevelen schreeuwde.

Bij te veel drank op meldt de pochende manager, dat hij of zij directief, ofwel bevelend leiding geeft. Nee, geen zoete broodjes bakken. Stevig gefoeter, of flink de grote bek, als het even kan in nabijheid van anderen, dat is de stijl. Ze - het personeel dus - moeten immers vooral ‘bang’ zijn. Geen gelul, gebak van Krul. Alsjeblieft zeg, geen maatschappelijk werker als baas. De stoere stijl van de blaffende baas lijkt echter uit de tijd. Jonge mensen, met welke opleiding dan ook, pikken een dergelijke grove en intimiderende stijl van leiding geven steeds minder. En ja, bij structureel moeten werken met een humeurige baas, welke vanuit een machtspositie zijn of haar nukken en grillen ongebreideld loslaat op de collega’s, dat kan werkelijk een hel zijn. Sowieso tast het de gezondheid van slachtoffers aan, als zij niet opletten.

Zo bezien is dan ook sprake van grensoverschrijding. Hoewel dit in de media vooral gekoppeld wordt aan onheus aanraken, stalken of opdringerige en onvrijwillige seks. In Nederland blijken wij daarnaast helaas hoog te scoren in Europa op het aspect pesten op de werkvloer. Ook vanuit de bazen kan collegiaal treiteren gesteund worden. Lomp, stoer, ontactisch en kwetsend zijn heeft nog te vaak de voorkeur in de stijl van leiding geven. De angst om voor een sukkelig watje aangezien te worden is immers groot. Aldus kan grensoverschrijdend inderdaad betekenen, dat personeel zich vaak overweldigd voelt door regelmatig management geblaf en vernedering. Of het gedwongen moeten uitvoeren van aantoonbaar onmogelijke opdrachten. Ook structureel pestgedrag van collega’s is evenzo goed grensoverschrijdend gedrag. Wat mij betreft mag de definitie van ‘grensoverschrijdend gedrag’ dan ook ruimer uitgelegd worden. Ook op wereldschaal, zo onderstreept het actuele wereldnieuws.

Schrijver: Freek Berglust
19 maart 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 15 stemmen 556



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J de Groot
Datum:
25 maart 2022
Compact en duidelijk geschreven.
Prima inhoud ook.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
20 maart 2022
Je hebt gelijk Bet Weter: inkaderen valt niet mee. Gezond verstand is een idee. Soort ingebouwde morele thermostaat. Berispen op de werkvloer mag en moet soms. Plagen mag. Hopelijk voelen de meeste mensen wel het verschil. Tussen vernederen en onheus taalgebruik en opdringerige seks. Aan de andere kant: veel verborgen leed komt los via Me Too. Ook andere type meldingen van grensoverschrijdend gedrag lijken in opkomst. Zo kan structureel bot en onacceptabel leiderschap ook een reden zijn voor een melding, lijkt het. Je zou zeggen: ruwe omgangsvormen dateren evolutionair uit woestere en meer primitieve tijden? In dat geval toch eens zien of dat nog meer in te perken valt. In de bedrijfscultuur en missie zou daar toch een en ander over opgenomen kunnen worden. Of toch vechten tegen de bierkaai?
Naam:
Bet Weter
Datum:
20 maart 2022
Wat is grensoverschrijdend gedrag? Het valt niet mee om het begrip in te kaderen. Wat door de een als totaal onschuldig kan worden ervaren kan voor een ander zeer kwetsend zijn. Te strakke regelgeving op dit gebied zal eerder voor meer problemen zorgen dan het oplost m.i. Het middel kan erger zijn dan de kwaal. Een al te stevige wokewind kan verstikkend werken en kan leiden tot verkrampt sociaal gedrag waarbij eenieder op zijn hoede is om niet vastomlijnde grenzen niet te overschrijden. Natuurlijk zijn er grenzen die voor de grootste groep zeer duidelijk zijn maar juist het grote grijze middengebied kan oorzaak zijn van veel onbegrepen ellende op de werkvloer als te strikte regelgeving wordt gehandhaafd. We moeten maar een beetje blijven vertrouwen op het “gezonde verstand” in deze kwestie. Alhoewel?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)