Inloggen
voeg je column toe

Columns

Emotie

Kan wel janken...

Wat moeten we toch met onze emoties? Moeten we ze negeren of juist aandacht geven? Je kunt ook stoïcijns gedrag vertonen.
Maar waren de stoïcijnen wel zo onverstoorbaar of is het begrip wat doorgeslagen en heeft het stoïcijns gedrag een negatieve lading?
De stoa onderdrukten hun emotie juist niet, maar gaven hier vorm aan, ze stuurden de emotie bij.
Als je onnodig angstig leeft, dan roept dat bepaalde emoties op, woede of verdriet, waardoor je er niet vrolijker op wordt.
De stoa zegt “Dingen waar jezelf wat aan kunt doen, daar moet je iets aan doen. De dingen waar je geen grip op hebt, moet je naast je neer leggen.”
Aristoteles zag emotie niet als negatief en zocht naar de balans. De verhouding om tussen extremen het 'gevoel' in proportie te krijgen.
Het woord emotie is inmiddels een containerbegrip geworden voor uiteenlopende gevoelens, verlangens, stemmingen en ontroeringen.

Volgens filosofe Martha Nussbaum zijn emoties gevoelige gedachten en daardoor voor iedereen anders. Emoties veranderen en zijn nooit constant.
Daardoor is het ook moeilijk om er mee om te gaan. Het overvalt je. Het zijn min of meer associaties met ervaringen die je eerder hebt gehad.
Emoties zijn ook niet goed of fout, ze zijn op het moment dat ze ontstaan eerlijk.
Je kunt ze ook niet herhalen of op afroep te voorschijn toveren.
Ze komen op onverwachte momenten. Waardoor de sfeer chaotisch en wisselvallig lijkt te worden.
Als je goed luistert naar je emoties, zijn ze een bron van kennis. Het geeft een betekenis aan ons door, van een specifieke situatie die we meegemaakt hebben. Emoties kun je daardoor serieus nemen. Het vertelt ons iets over onszelf, naast de ratio die velen van ons koesteren.
Logica en emotie, beide heb je nodig om je te kunnen ontwikkelen.
Er zijn verschillende soorten emoties. Lachen, huilen, jaloezie, vreugde, angst, woede, verbazing et cetera.
Emoties zijn beweegredenen van ons bestaan, van ons doen en laten. Ze kunnen daardoor ook duidelijk ons leven in de weg staan.
Volgens psycholoog William James kan er geen emotie bestaan zonder een lichamelijk gevoel.
Het kleurt je leven, en dat kan dan donker, licht of vol met kleur zijn.
Emotie is een dynamische reactie die zich voltrekt op het kruispunt van lichaam en geest. Waardoor er een gedragsverandering optreedt, die zichtbaar is.
Onze emotie geeft ons handelingsbereidheid. We vluchten, vallen aan of bevriezen.
Althans dat was vroeger zo, inmiddels zijn we geëvolueerd en komt dit wat minder voor.
Vaak worden emoties weggestopt. De meeste zaken kun je niet doen met emoties. Je hebt wel emoties, maar niemand die ze ziet of je wilt ze niet laten zien.
Er worden cursussen gegeven om, om te gaan met je emoties. We kunnen de emoties die we hebben wel degelijk in banen leiden.
Kun je er dan zelf wel mee omgaan na verloop van tijd, gaat dit je niet opbreken?
Siegmund Freud zei “ onuitgesproken emoties sterven nooit. Ze worden levend begraven en zullen later op een vervelendere manier naar buiten komen.” Op den duur gaan emoties die niet geuit worden klachten geven.

Als we onze emoties kunnen sturen is het belangrijk om een balans te vinden tussen ratio en emotie. Als iemand zegt: 'Ik vind het moreel verkeerd dat die man zijn vrouw mishandelt, maar het kan me niks schelen' - dan klopt er iets niet.
Ratio en emotie horen hand in hand te gaan. Ratio en emotie moeten elkaar begrijpen en corrigeren. Je hebt ze allebei nodig om evenwichtig in het leven te staan.
Emoties zijn zo verweven met ons denken, met ons handelen en gedrag , dat ze ons sturen. Ze motiveren ons. Het is een relatie met de werkelijkheid.

Schrijver: Korrel
28 november 2022


Geplaatst in de categorie: emoties

4.3 met 9 stemmen 359



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)