Inloggen
voeg je column toe

Columns

Toename psychische stoornissen in Nederland.

Psychische stoornissen zijn in Nederland toegenomen, zo melden vandaag diverse media op basis van wetenschappelijk onderzoek (Trimbos Instituut). Angststoornissen, eetstoornissen, fobieën, verslavingen, en ziekmakende stress worden onder meer genoemd. Een deel van de verklaring is dat meer openheid bestaat om dergelijke problemen op tafel te leggen. Toch is daarnaast, zo stellen onderzoekers, ook sprake van een reële stijging in het aantal gevallen.

Mijn niet professionele kijk hierop is dat stoornissen uiteraard ook 'vroeger' al voorkwamen. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen, welke wij toen ‘eigenzinnig’, ‘vreemd maar wel geestig’ of ‘teruggetrokken’ en ‘explosief in enthousiasme’ noemden. Wisten wij veel. Ik herinner mij uit mijn jongere jaren juist enkele mensen, die ik in zeer positieve zin ‘prettig gestoord’ noemde. Deze gedroegen zich in handelen en tekst anders dan anders. Maar niemand die in die dagen aan het begrip 'stoornis' dacht. Dit alles even terzijde.

Nu begrijp ik uiteraard al lang, dat het leven forse druk kan leggen op ons allen. En dat ook de vroegste jaren in een ingewikkeld gezin negatieve effecten kunnen hebben op latere levens. Het verschil met vroeger is dat nu vele malen meer bekend is over psychische stoornissen en het taboe daarover deels verdwenen is. Niet helemaal, overigens. In stilte wordt immers nog veel geleden en heerst onbegrip bij hun naasten over onverklaarbaar gedrag. Hoe wij het ook wenden of keren, een psychische stoornis betekent vaak lijden.

Een proces wat toch steeds minder gemakkelijk begrepen en geaccepteerd wordt door de zogenaamd niet zieke medemens. Waardoor het isolement van de geplaagde patiënt met de stoornis weer groter kan worden. Ook andere zaken spelen volgens mij mee in deze moderne en zeer gejaagde tijden. Zo zijn, beweren ook deskundigen, de toegenomen werkdruk, de enorme prestatiedrang in onderwijs en beroepsleven factoren die psychische stoornissen in de hand werken. Zo is de tijdgeest, ook in mijn amateurvisie, een beroerde basis om in een zekere harmonie te leren en te werken.

Alles lijkt enorm op jagen. Ook in het verkeer, waar op een 30 km. weg in de buurt van scholen, toch met licht knipperende jagers aan het bumperkleven gaan. Of driftig getoeter indien ik een fractie van een seconde later optrek bij een groen stoplicht. Ook in de basisschool van mijn neefjes en nichtjes is het bepalen van doelstellingen en toetsen wat de klok slaat. Dan is er ook de ‘dwang’ bij de kinderen van de babyboomers om het materieel nog beter te doen dan hun verwekkers. Hetgeen niet altijd meer lukt.

Plus het gegeven, dat vooral jongeren in de knoop zitten, terwijl zij toch tot onze Neerlands hoop behoren. Wel somber, dat juist onze toekomst bepalers worstelen met het bestaan. Daar komt nog bij dat in de GGZ forse wachtlijsten bestaan. Waar sowieso grote behoefte aan is in dit ontkerkelijkte land, dat is troost, humor en veel meer kalmte op allerlei terreinen. Niet eenvoudig, terwijl er even verderop een oorlog woedt, er inflatie is, de economie nog steeds moet groeien en wij een noodvoorraad moeten aanleggen van de regering. Zo hoorden wij nog niet eerder zo vaak het begrip 'angstcultuur' vallen in deze dagen.

Schrijver: Lord Wanhoop
1 december 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 189



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)